Na prospech:
Urobte s ľanovými semienkami túto jedinú vec a vaše telo z nich vyťaží maximum

Jarmila Horváthová, 4. júla 2024     3 minúty čítania

Aby organizmus z ľanových semienok získal všetky benefity, je dôležité, v akej forme ich konzumujete.



Foto: Shutterstock

Aké sú drobné a nenápadné, také sú zdravé – ľanové semienka. Odborníci na výživu hovoria, že by sme ich mali jesť denne, pridávať si ich do ovsených vločiek, smoothie, jogurtu alebo do cesta na chleba.

Ľanové semienka majú totiž veľa vlákniny, takže podporujú vylučovanie škodlivín z tela. Rovnako dôležité je, že obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré prispievajú k znižovaniu krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi, dokonca potláčajú zápaly. Denne sa odporúča si pridávať do stravy 1 polievkovú lyžicu.

Ak ste ľanové semienka doteraz nekonzumovali a rozhodnete sa to zmeniť, keď ich hľadáte v obchode, natrafíte na balenia celých aj drvených semienok. Pre ktoré sa rozhodnúť a ktoré sú lepšie? Zdravé sú jedny aj druhé, obidvoje však majú svoje výhody a nevýhody.

Celé ľanové semienka

Ich plusom je, že majú dlhšiu trvanlivosť, pretože sú neporušené a olej, ktorý obsahujú, je v nich tvrdou šupkou chránený pred oxidáciou. Lepšie si zachovávajú živiny, pretože vonkajší obal ich chráni pred vzduchom a svetlom.

Nevýhodou je, že ak si ich pridávate do jedla celé, v podstate len prejdú trávením a prospešné látky, ktoré obsahujú, telo nevyužije, pretože tvrdú šupku nedokáže rozložiť.



Foto: Shutterstock

Drvené ľanové semienka

Ak chcete, aby organizmus využil všetko to dobré, čo ľanové semienka obsahujú, treba ich jesť podrvené alebo pomleté. Ich vonkajšia šupka je vtedy narušená a telo má ľahší prístup k živinám.

Nevýhodou drvených či mletých semienok je, že majú kratšiu trvanlivosť. Majú totiž vysoký obsah tukov, ktoré sú citlivé na oxidáciu a keďže tvrdá šupka ich už nechráni, znamená to, že ak ich skladujete dlhšie, zatuchnú.

Jednoduché riešenie

Ak máte doma elektrický mlynček na kávu, otázku, či kúpiť celé alebo drvené ľanové semienka ľahko vyriešite. Kupujte celé a v kávovom mlynčeku vždy pomeľte len množstvo, ktoré zjete napríklad za týždeň.

Jednoducho naplňte mlynček nie kávou ale semienkami a pár sekúnd meľte. Potom ich presypte do uzatvárateľnej nádoby a skladujete v tme, teda v špajze alebo potravinovej skrinke. Mlynček na kávu po pomletí dobre očistite.

Na čo ešte nezabudnúť

Ľanové semienka sú skvelým zdrojom vlákniny, ale aby nemali opačný efekt ako si želáme, teda namiesto urýchlenia peristaltiky, ju spomalili, treba ich vždy konzumovať s dostatočným množstvom tekutiny. Na to vždy, keď si ich budete pridávať napríklad do ranných müsli, myslite.



ANKETA: Ak používate ľanové semienka, podrvíte alebo pomeliete ich?

86,4%



13,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist