Vajíčka natvrdo:
Zelený prstenec okolo žĺtka - chybička krásy alebo zdravotné riziko?

Jana Klimanová, 11. marca 2024     3 minúty čítania

Ak ste uvarili vajíčka napríklad na studenú misu, zelenkavá vrstva, ktorá sa ukáže po ich rozkrojení, veru nepôsobí vábne. Prečo sa tvorí a ako jej predísť?



Foto: Shutterstock

Natvrdo uvarené vajíčka na obložené chlebíčky alebo studenú misu sú uvarené, má to len jednu chybičku krásy - po rozkrojení vajec sa objaví zelený prstenec okolo žĺtkov. Prečo sa táto nie veľmi esteticky pôsobiaca zelená vrstva okolo žĺtkov tvorí?

Mnohí si myslia, že je dôkazom nie práve najčerstvejších vajíčok, ktoré použili. To však nie je ten pravý dôvod. Zelený prstenec poukazuje na to, že vajcia ste varili dlhšie, ako bolo potrebné.

Zelený prstenec je výsledkom chemickej reakcie medzi sírovodíkom a železom, ktoré sa nachádzajú vo vajci. Pôsobením tepla sírovodík obsiahnutý vo vaječnom bielku reaguje so železom, ktoré sa nachádza v žĺtku.

Výsledkom tejto reakcie je sulfid železa, ktorý je farebne viditeľný okolo žĺtok vajec uvarených natvrdo. A hoci vajce po rozkrojení nevyzerá vábne, pokojne sa doň môžete s chuťou pustiť. Vášmu zdraviu nič nehrozí.

Ako tejto "kozmetickej" chybe predísť?

Keďže, zelený prstenec okolo žĺtkov je dôsledkom zbytočne dlhého varenia vajíčok, treba sa mu vyhnúť. Vajcia pred varením vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu. Vložte ich do hrnca v jednej vrstve a zalejte ich studenou vodou alebo ich vložte do vriacej vody. Po vložení do studenej vody sa budú natvrdo variť 8 minút, po vložení do vriacej 10 minút.

Po uvarení vajcia opláchnite studenou vodou, aby ste ihneď zastavili proces varenia.

Vajcia uvarené natvrdo by ste mali skonzumovať do dvoch hodín, ak nie sú skladované v chladničke. Neošúpané vajcia uvarené natvrdo vydržia v chladničke týždeň.

Ako dlho sa varí vajce, keď ho vložíme do vriacej vody?



Foto: Shutterstock

  • Vajce na tvrdo: 10 minút
  • Vajce na polomäkko: 5 minút
  • Vajce na mäkko: 3 minúty




  • ANKETA: Odrádza vás zelený prstenec okolo žĺtka od konzumácie uvareného vajíčka?

    5,9%



    94,1%







    Diskusia k článku

    cicer
    Po vložení do studenej vody sa budú natvrdo variť 8 minút ale až po dosiahnutí varu






     



    TOPlist