Už to nerobte:
5 najčastejších prehreškov, ktoré dokážu znehodnotiť vašu zeleninu

Jarmila Horváthová, 15. augusta 2024     3 minúty čítania

Pri tepelnej úprave zeleniny nás niektoré naše kuchárske návyky môžu pripraviť o jej benefity. Čo by sme s ňou v žiadnom prípade robiť nemali?



Foto: Shutterstock

Väčšina zeleniny je najzdravšia surová, aj keď to neplatí o každej. Ak však neholdujeme surovej strave, v bežnom živote väčšinu konzumujeme nejako tepelne upravenú, či už samotnú alebo ako súčasť rôznych pokrmov. Aj vtedy si však zelenina dokáže uchovať vitamíny a minerály – ak ju správne pripravujeme a vyhneme sa niektorým chybám. Tu je päť najčastejších prehreškov.

1. Varenie vo vode namiesto v pare

Dlhotrvajúce teplo vitamínom v zelenine neprospieva. Za najhorší spôsob prípravy považujú odborníci varenie vo vode. Namiesto toho sa odporúča varenie v pare a dusenie.

Pri týchto spôsoboch prípravy zelenina neprichádza do kontaktu s vodou (alebo len s veľmi malým množstvom) a zložky rozpustné vo vode sa tak zo zeleniny nevyplavujú, ako je to v prípade varenia vo vode.



Foto: Shutterstock

2. Vylievanie vody z varenia

Ak už z nejakého dôvodu varíte zeleninu vo vode, určite by ste ju nemali vylievať. Dôvodom je, že vitamíny rozpustné vo vode, napríklad vitamíny C, B1, B2 a B6, ako aj kyselina listová, prechádzajú do vody, takže je naozaj škoda ju vyhodiť. Voda z varenia zeleniny je ideálna napríklad na omáčku, na prípravu polievok alebo na podlievanie dusených jedál.

3. Rozmrazenie mrazenej zeleniny

Zelenina z mrazničky je dobrou alternatívou tej čerstvej. Obsah živín je takmer taký dobrý ako u čerstvých druhov - ak ju správne pripravíte.

To znamená, že ju treba vložiť z mrazničky rovno do hrnca, teda ju pred prípravou nenechať rozmraziť. Pri rozmrazovaní sa strácajú vitamíny a stopové prvky a k horšiemu sa mení aj konzistencia zeleniny.



Foto: Shutterstock

4. Nezohľadniť rôzne časy varenia

Rôzne druhy zeleniny potrebujú rôzny čas tepelnej prípravy. Preto ak potrebujete pripraviť rôzne druhy zeleniny, nedávajte ju do hrnca alebo na plech naraz. Ak to urobíte, jedna časť bude príliš mäkká a druhá ešte neuvarená.

Najskôr dajte do hrnca tvrdšiu zeleninu, ako je kaleráb alebo mrkva, potom karfiol či brokolicu. Mäkšie druhy, ako sú paradajky, cuketa alebo paprika, pridajte neskôr.

Prípadne, ak to recept umožňuje, môžete zeleninu nakrájať – tvrdé druhy na malé kúsky a mäkké na väčšie. Tým sa zabezpečí, že sa zelenina pripraví rovnomerne a môžete ju dať robiť všetku naraz.

5. Udržiavať zeleninu v teple

Ak sa zelenina po dovarení udržiava v teple, môže stratiť až 70 % vitamínov. Pripravenú zeleninu, ktorú ste nepoužili, nechajte čo najrýchlejšie vychladnúť a uložte do chladničky. Ohrievajte ju, až keď ju budete chcieť skonzumovať.



ANKETA: Dávate do hrnca rôzne druhy zeleniny postupne podľa toho, aký dlhý čas potrebuje na uvarenie?

74,2%



25,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist