
Foto: Shutterstock
1. Príliš hrubé alebo veľké pečivo
Ak nasilu natlačíte do hriankovača hrubú bagetu alebo kus chleba, výhrevné telesá môžu byť blokované a chlieb sa opečie nerovnomerne – alebo vôbec nie. Hrubší krajec chleba či pečivo preto pred opekaním narežte na tenšie plátky alebo ho jemne zlisujte. Vyhnete sa tak prepečeným okrajom a surovému stredu.2. Jedno nastavenie na všetko
Nie všetky druhy chleba a pečiva sa opekajú rovnako. Výrobky z bielej múky "chytajú" rýchlejšie, kváskové potrebujú viac času. Ak má váš hriankovač špeciálne režimy, používajte ich. Ak máte v hriankovači funkciu "bagel", použite ju správne – rozkrojený bagel vkladajte reznými stranami smerom dovnútra k stredovému prvku hriankovača.3. Hriankovanie bez prestávky
Po prvej dávke chleba ostáva hriankovač horúci – ak doň hneď vložíte ďalší chlieb, výsledok môže byť oveľa tmavší alebo dokonca spálený, a to pri rovnakom nastavení. Počkajte minútu-dve, kým sa hriankovač trochu ochladí, alebo pri ďalšej dávke znížte stupeň opekania.
Foto: Shutterstock
4. Vkladanie lepkavých či mastných potravín
Nápad dať si do hriankovača toast so syrom alebo s maslom môže skončiť katastrofou. Roztopený syr steká na výhrevné špirály a spôsobuje dymenie a hrozí aj požiar. Hriankovač je určený výhradne na čistý chlieb. Na sendviče a iné dobroty používajte sendvičovač, panvicu alebo rúru.5. Ignorovanie zásobníka na omrvinky
Omrvinky sa usádzajú v spodnej časti - v zásobníku - a ak ho pravidelne nevyprázdňujete, môžu sa začať pripekať, dymiť alebo dokonca vzbĺknuť. Raz týždenne zásobník vyberte a vysypte. Ak ho nemáte, hriankovač odpojený zo siete otočte hore nohami a omrvinky z neho vytraste.Raz za čas si hriankovač zaslúži aj dôkladné vyčistenie. Použite malý štetec alebo kefku na rúčke a povymetajte všetky pripálené zvyšky. Hriankovač čistite vždy vychladnutý a odpojený od elektrickej siete.

Foto: Shutterstock
6. Vidlička v hriankovači
Kov v kombinácii s elektrinou je doslova recept na elektrický šok. Ak potrebujete z hriankovača vytiahnuť zaseknutý alebo menší chlieb, použite drevenú pomôcku, rúčku varešky alebo čínsku paličku. Prípadne nechajte hriankovač vychladnúť a jemne ho otočte.7. Otáčanie hriankovača nabok
Niektoré vychytávky zo sociálnych sietí odporúčajú otočiť hriankovač nabok a pripraviť si tak napríklad sendvič so syrom navrchu alebo ohriať pizzu. To je však mimoriadne nebezpečné a výrobcami zakázané – mení sa spôsob ohrevu a zvyšuje sa riziko vzniku požiaru.Vychutnajte si hrianky napríklad takto:
Diskusia k článku