Už nikdy viac:
7 najčastejších prehreškov, ktoré robíte pri hriankovaní

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Stlačíte páčku a o chvíľu máte chrumkavý toast. Alebo aj nie. Niektoré chyby môžu skrátiť životnosť hriankovača alebo dokonca ohroziť vašu bezpečnosť.



Foto: Shutterstock

1. Príliš hrubé alebo veľké pečivo

Ak nasilu natlačíte do hriankovača hrubú bagetu alebo kus chleba, výhrevné telesá môžu byť blokované a chlieb sa opečie nerovnomerne – alebo vôbec nie. Hrubší krajec chleba či pečivo preto pred opekaním narežte na tenšie plátky alebo ho jemne zlisujte. Vyhnete sa tak prepečeným okrajom a surovému stredu.

2. Jedno nastavenie na všetko

Nie všetky druhy chleba a pečiva sa opekajú rovnako. Výrobky z bielej múky "chytajú" rýchlejšie, kváskové potrebujú viac času. Ak má váš hriankovač špeciálne režimy, používajte ich. Ak máte v hriankovači funkciu "bagel", použite ju správne – rozkrojený bagel vkladajte reznými stranami smerom dovnútra k stredovému prvku hriankovača.

3. Hriankovanie bez prestávky

Po prvej dávke chleba ostáva hriankovač horúci – ak doň hneď vložíte ďalší chlieb, výsledok môže byť oveľa tmavší alebo dokonca spálený, a to pri rovnakom nastavení. Počkajte minútu-dve, kým sa hriankovač trochu ochladí, alebo pri ďalšej dávke znížte stupeň opekania.



Foto: Shutterstock

4. Vkladanie lepkavých či mastných potravín

Nápad dať si do hriankovača toast so syrom alebo s maslom môže skončiť katastrofou. Roztopený syr steká na výhrevné špirály a spôsobuje dymenie a hrozí aj požiar. Hriankovač je určený výhradne na čistý chlieb. Na sendviče a iné dobroty používajte sendvičovač, panvicu alebo rúru.

5. Ignorovanie zásobníka na omrvinky

Omrvinky sa usádzajú v spodnej časti - v zásobníku - a ak ho pravidelne nevyprázdňujete, môžu sa začať pripekať, dymiť alebo dokonca vzbĺknuť. Raz týždenne zásobník vyberte a vysypte. Ak ho nemáte, hriankovač odpojený zo siete otočte hore nohami a omrvinky z neho vytraste.

Raz za čas si hriankovač zaslúži aj dôkladné vyčistenie. Použite malý štetec alebo kefku na rúčke a povymetajte všetky pripálené zvyšky. Hriankovač čistite vždy vychladnutý a odpojený od elektrickej siete.



Foto: Shutterstock

6. Vidlička v hriankovači

Kov v kombinácii s elektrinou je doslova recept na elektrický šok. Ak potrebujete z hriankovača vytiahnuť zaseknutý alebo menší chlieb, použite drevenú pomôcku, rúčku varešky alebo čínsku paličku. Prípadne nechajte hriankovač vychladnúť a jemne ho otočte.

7. Otáčanie hriankovača nabok

Niektoré vychytávky zo sociálnych sietí odporúčajú otočiť hriankovač nabok a pripraviť si tak napríklad sendvič so syrom navrchu alebo ohriať pizzu. To je však mimoriadne nebezpečné a výrobcami zakázané – mení sa spôsob ohrevu a zvyšuje sa riziko vzniku požiaru.

Vychutnajte si hrianky napríklad takto:





ANKETA: Máte doma hriankovač?

91,7%



8,3%







Diskusia k článku










TOPlist