Fedor Malík:
Ucha v laboratóriu a iné

Fedor Malík, 22. júna 2021     3 minúty čítania

Pamätné „vlaky družby“ československo–sovietskeho priateľstva boli nielen symbolom vzájomného spoznávania sa s veľkým ruským bratom, ale aj studnicou zážitkov, na ktoré sa nezabúda.



V roku 1978 som takýto výlet zažil aj ja. Predlhá cesta, Leninovo mauzóleum, plné stakany vodky a taniere voňajúce často šokujúcou gastronómiou. Napríklad v takom Voľsku, okresnom meste Saratovskej oblasti, ktoré som navštívil so skupinou „vyvolených“. Tamojšími pioniermi som bol obdarovaný bubnom – barabanom, ktorý som priniesol modranským žiakom s červenými šatkami.

A potom tu bola ešte návšteva v tamojšom pivovare. Zakladali ho ešte v polovici 19. storočia ruskí Nemci. Voľské pivo sa pilo len so zaťatými zubami. Nefiltrované, nechutné. Ešteže tu boli Stalinove destilované slzy... Po tých sme vyhladli. Direktorka závodu sa spýtala: „Nie ste hladní?“ V laboratóriu bola navarená rybacia polievka. Z rýb ulovených vo Volge a usušených vo varni. Potom rozvarené so soľou, s koreňovou zeleninou, so zemiakmi a s cibuľou. Nuž čo, poviem. Zasýtila. A nezabudol som na ňu celý život. Vtedy som si myslel, že „ucha“ má práve tak vyzerať a tak chutiť...

Dlhé roky som potom rybacie polievky ignoroval. Až prišiel Szeged a Štokholm. V Maďarsku sme sa plavili po rieke Tise a na palube sa podávalo halászlé. Z tamojších rýb vyberanej kvality, bez kostičky. Vzhľad i chuť nemali chyby – chybičky. V čaši bola naliata frankovka. Náramne príkladné párovanie Brillat–Savarina. Myslel som si vtedy, že lepšiu rybaciu polievku už na svete nik nenavarí.

Omyl. O pár rokov som sa ocitol v štokholmskej reštaurácii „Lilla Parkkaféet“, ktorú vtedy viedol dolnozemský Slovák Janko Hajik. Jeho rybacia „fisk soppa“ bola neprekonateľná. Pripravená bola z troch druhov rýb (losos, treska, pangasius), talianskych ošúpaných paradajok, mrkvy a petržlenu, španielskej papriky, bieleho korenia a bieleho francúzskeho vína. Navrchu veľkej keramickej misky trónila cesnaková smotana a voňavý škandinávsky kôpor. Tak nevonia žiadny „dill“ na svete! Ten milujú nielen Švédi... Polievka bola horúca, voňala a bola sýta, presýta. Nepilo sa k nej víno. Čapované pivo „Capital Beer“ z halmstadského pivovaru bolo excelentné...



Diskusia k článku

chorvatka
Rybacina a cervené vino ??? Mne to akosi nejde dokopy. Podla mna sa do rybacej polievky leje jedine biele vino (48 rokov zijem vo Francii). Ale aj pivo sa dobre hodi, ak je kvalitné.Ja som si teraz zvykla na svetle pivo znacky "LEFFE" nefiltrované, 8,5 ° Skuste, uvidite, ze aj nefiltrované ma nieco do seba...






 



TOPlist