Trendy:
Trochu zdravého pôstu nezaškodí

Sandra Támerová, 14. januára 2011     9 minút čítania

Vyznať sa v tom, aké potraviny a jedlá sú pre nás pri zhadzovaní kíl optimálne, je veľmi ťažké. Sami odborníci totiž v týchto teóriách nie sú jednotní...

Ako si teda vybrať? Zápasiť s rôznymi diétami je už otravné, najlepšie by bolo vytvoriť akúsi jednotnú schválenú matricu toho, ako by mala naša strava počas pôstnych dní vyzerať. Sen? Možno, snáď raz odborníci k niečomu takému dospejú. My sme sa o zdravom stravovaní počas chudnutia porozprávali s osobným trénerom Petrom Bombošom z fitnescentra LifeGym.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Osobný tréner Peter Bomboš tvrdí, že aj pri diéte
treba jesť pravidelne.


Ako je to so „správnymi“ potravinami, podľa čoho by sme mali nakupovať v obchodoch, existuje nejaký návod?

Odborníci nie sú jednotní v tom, aké potraviny a ako konzumovať optimálne. Ale určite sa dajú formulovať aspoň určité zásady. Obchodníci často označujú výrobky nálepkou „racio“, alebo „zdravá potravina“ a ľudia ich v dobrej viere kupujú. Nie všetky výrobky však tomuto označeniu aj zodpovedajú. Potom niet divu, že neprichádza želaný výsledok. Dôležité je preto skôr kontrolovať, koľko človek toho zje. Napríklad olivový olej. Je zdravý, keď ho použijeme do šalátov, ako náhle ho však budeme jesť vo veľkom množstve, už je to dosť nezdravé. Čiže netreba to preháňať ani so zdravými potravinami.

Ako teda treba jesť, ak chceme schudnúť?

Ten, kto chce schudnúť, musí aj pravidelne jesť. Veľa ľudí žije v omyle, keď si myslí, že chudnúť znamená hladovať. Človek si týmto veľmi škodí. Hladovaním doslova vytrápi telo, a potom keď príde záchvat jedenia, obyčajne toho zje priveľa a okamžite priberie. Dôležité nie je jesť málo, ale treba dbať na čas a množstvo.

Čo vravíte na diéty? Je niektorá z nich vôbec vhodná?

Sú všakovaké diéty, ktoré sľubujú zázraky na počkanie. Väčšinou ide o to, že sa neje v dostatočnom množstve, no a s takýmito diétami sa dá fungovať zopár týždňov. Potom začne mať toho človek plné zuby, začne opäť jesť po starom, a dostane sa opäť tam, kde bol aj predtým. Ide o to, že dlhodobý hlad je nepríjemný, človek potom chradne. Pre optimálne zásobenie organizmu potrebnými látkami je dôležité prijímať potraviny v maximálne možnej prírodnej forme. Keď už je reč o diétach, vhodná je delená strava, čo však neznamená aplikovať na seba hladovkovú kúru, pretože poskytuje pestré a bohaté stravovanie. A to nielen pre seba, ale je vhodná aj pre celú rodinu. Preto je napríklad fajn, keď sa rozhodnete zhodiť nejaké tie kilá a stravovať sa zdravšie, zapojiť do toho aj svoju rodinu.

Je to veľmi populárna diéta, v čom vlastne spočíva jej úspech?

Treba si skrátka naplánovať svoje denné porcie jedál. Ak chcete schudnúť, musíte myslieť aj na jednu veľmi dôležitú vec. Cieľom je, aby potravina zbytočne dlho neležala v žalúdku. Ide o to, aby sa úplne strávila a tým sa zabránilo hnilobným a kvasným procesom v črevách, ktoré sú potom zdrojom otravy organizmu a rôznych ochorení. Preto by sa nemali miešať potraviny s rozličným časom trávenia a požiadavkami na kyslosť, či zásaditosť tráviacich štiav. Najmä pri tzv. módnych a radikálnych diétach často zhodíme pár kíl, na úkor vody a svalovej hmoty. Potom samozrejme ubúdajú sily, no organizmus aj pri chudnutí stále potrebuje živiny. A jediná energia, ktorú telo dostáva je práve z jedla, a energia je vlastne tuk v tele. Pre trvalé zoštíhlenie je však potrebné zbaviť sa tuku. Správnym rozdelením stravy pri prijímaní nízkotučnej potravy sa zrýchli metabolizmus, neochudobníme sa o pocit nasýtenosti a k tomu sa aj výsledky zaručene dostavia. Čiže je napríklad oveľa lepšie jesť len nízkotučné potraviny, než aby človek len držal hladovku. Napríklad delená strava predstavuje snáď najzdravšiu formu ľudskej výživy, pričom môže byť veľmi chutná, lahodná aj pestrá, pre celú rodinu.


Foto: www.sxc.hu/iprole

Čerstvý šalát je pri chudnutí viac ako vhodný.


Ktoré potraviny sú absolútne nevhodné a treba ich z jedálnička vylúčiť?

Určite treba obmedziť tučné mäso a údeniny. Nevhodný je tiež cukor, vhodné je počas pôstu piť nesladené čaje a kávu, sladkosti a sladené nápoje je lepšie vylúčiť úplne. Takisto soľ vo veľkom množstve škodí zdraviu. Slané tyčinky, čipsy, rôzne slané syry by mali zostať tabu. Treba si tiež dávať pozor na rôzne konzervované jedlá a výrobky z bielej múky. Potom sú to mastné a vyprážané jedlá, koláče, keksy, zmrzliny.

Ako teda jesť, aby chudnutie fungovalo čo najefektívnejšie?

Najdôležitejšie sú raňajky, aby sme načerpali dostatok energie na hneď ráno. Majú hneď niekoľko funkcií – obnovujú v noci spotrebované rezervy, odstraňujú raňajší pocit malátnosti a slabosti a ovplyvňujú výkonnosť a fyzickú silu. Ráno je potrebné prijať približne jednu tretinu celkového denného príjmu. Vhodné je čerstvé ovocie, mlieko alebo jogurt a celozrnné pečivá, orechy, prípadne sušené ovocie. Napríklad mýtus, že po sedemnástej sa už nemá jesť už neplatí. Veď keby ste šli spať napríklad o jedenástej to by ste boli bez jedla šesť hodín plus spánok, čo je absolútna hlúposť. Na desiatu je vhodné dať si jogurt alebo čerstvé ovocie. Obedovať môžete napríklad biele mäso – hydinu alebo ryby, ako vhodná príloha ryža, alebo zemiaky varené v šupke, tie sú spomedzi všetkým príprav zemiakov najdiétnejšie. Ako olovrant poslúži napríklad celozrnný chlieb s maslom, no a na večeru si pokojne doprajte mäso, tento krát však už len so šalátom.

Ako je to s pitným režimom počas chudnutia, má telo nejaké extra požiadavky?

Pitný režim je samozrejme veľmi dôležitý pre náš organizmus, vyrovnáva straty tekutín a minerálov v tele. Do tela tekutiny môžeme dostať rôznou formou, či už je to nejaká minerálka, nesladené čaje, polievky. Dostatok tekutín zabezpečuje správnu látkovú výmenu, a chod fyzikálnych a psychických činností v ľudskom organizme. Pri správnom pitnom režime by sme sa mali riadiť troma základnými pravidlami. Mali by sme piť pravidelne, piť skôr, ako sa dostaví pocit smädu, a piť v menších dávkach. Denne by to malo byť teraz v zime 2 až 2,5 litra tekutín. V lete samozrejme musíme piť viac, viac sa potíme, treba pridať liter aj viac. Čo sa týka minerálky, najlepšia je bezbublinková, alebo jemne sýtená.

Je povolený alkohol pri diétnom režime?

Alkohol a chudnutie nejdú dokopy. Je treba ho úplne vynechať, patrí totiž medzi najkalorickejšie tekutiny. Ak už to nejde inak, za deň si dajte maximálne jedno pivo, alebo dva deci vína, prípadne pol deci tvrdého alkoholu. Nemala by to však byť norma, piť sa má keď tak príležitostne, pri nejakých oslavách. Napríklad takí pivári, čo denne vypijú aj desať pív, potom tak aj vyzerajú. Jeden polliter piva obsahuje približne 185 kalórií, čiže to je ako taká dobrá polovičná porcia obeda. A keď ich je desať, je to už slušný „náklad“.

Ako je to s pitím počas jedla?

Prevláda názor, že nie je dobré zapíjať počas jedla, ale je to veľmi individuálne. Zdravý človek môže pokojne piť aj počas jedla aj po ňom bez následných ťažkostí. Ak sú nejaké problémy spojené s žalúdkom, či trávením, odporúča sa počas jedla nepiť, a radšej sa napiť až po jedle. Absolútne najvhodnejšia tekutina je čistá voda, tá nespôsobuje žiadne problémy. Sýtené vody a minerálky môžu spôsobovať napríklad problémy s nadúvaním, preto sú vhodnejšie práve tie nesýtené, alebo jemne sýtené.




Diskusia k článku

nejedla
Mno,
sýte raňajky sú už prekonané. Ráno sa telo zbavuje škodlivín, ktoré v noci strávilo. Takže treba jesť dopoludnia iba ovocie, ktoré pomáha tráveniu, a piť bylinkový čaj, v prípade hladu banán alebo kúsok chleba s maslom (tukom). Odborník síce kvituje delenú stravu, na diétny obed však odporúča kura so zemiakmi... (Ja viem, sme zvyknutí...)
torticka
Je to veľmi pekne napísané. Aj mne hovorili, že mám takto jesť. Ale,čo mám robiť, keď sa neviem zbaviť chuti na sladké? Sandry, a Ty v noci nespíš?
yana
Ked drzim post, tak pijem vodu. Vsetko ostatne je dieta, hladovka,nazvite to ako chcete. Pri hladovke pite kavu a caje.
michsamant
Mne zasa bolo povedane, ze pit by sa mala cista prevarena a odstata voda, nie caje, kvoli zaludocnym kyselinam. Inym doplnkom tekutin su polievky, ako je spomenute v clanku. Inak kazde telo vyzaduje asi inu dietu (stravu), takze podla mna je to individualne a neda sa povedat, ze toto vsetci nemozeme a toto musime. Raz som pozerala aj stravu podla krvnych skupin a celkom to bolo fajn.
sandratamer
Ja zas viem, že mne iba cvičenie nezaberie, musím aj obmedziť stravu. Je to presne o tom, ako spomínal aj ten tréner v článku pri pití počas jedla, každý ma úplne iný organizmus, každému sedí niečo iné.
marianne69
...na kazdeho plati iny meter,ja zas nemozem delenu stravu,po hodine som taka hladna,ze by som aj klince pojedla:-)
tak to riesim tak,ze jem vsetko co mi chuti,ale male porcie kazde 3-4 hodiny a hybem sa,denne hodinku davam si zabrat ...to sa mi osvedcilo najviac.Cez sviatky mi uz rady nebolo,povolila som si uzdu,ale teraz som sa vratila do normalu...a ide to dole..len po tej 40-ke nejak pomalsie:-))))
solarko
Mám 52 a určite viem,že posledných 15 rokov jem doobedu len ovocie,pijem teplú vodu s citrónom/nalačno/ a nesladenú kávu.Obed -jem všetko bez obmedzenia-samozrejme s mierou.Čokláda/kúsok/ je mojim dopingom na strávenie obeda.Večera-niečo ľahšie,v noci jogurt od hladu,nie nízsko tučný,ale smotanový .
Môj stravovací režim mi vyhovuje,som stále štíhla,nemám tráviace problémy,ani so žlčnikom.A chodím pravideľne behať,aj moje telo je o x...rokov mladšie.Myslím,že každý si musí "nájsť"to optimum a dodržiavať ako návyk.Pravideľnosť je potrebná.
babav
Mudre rady ,ale kazdy si ich musi prisposobit k vlastnemu rezimu!!Dolezita zasada :spalit viacej kalorii ako sme prijali v potrave,tak si telo udrzi rovnovahu a nepriberie na vahe. Teoreticky to ovladam velmi dobre ,tazsie je to s realizaciou a pevnou volou ,hlavne co sa tyka cvicenia;-(
enerrgizer
...tak nejak to robím a pomaličky to ide dole (cca 3 kg za 2 mesiace) a to boli aj náročné dni :-) (Vianoce, Silvester, oslavy...)
julica
Pekny sumar, ani sa mi nezda, ze by ti odbornici mali az take rozdielne nazory, to sa skor my radi na ne vyhovarame, cim mozeme ospravedlnovat nase dietologicke hriechy :) Zda sa mi, ze ludia maju dost pomylene nazory, co sa tyka "zdravosti" potravin, casto to vidno aj tu na vareche: za zdrave vyhlasujeme brokolicu zaliatu litrom besamelu a kopou mastneho syra, za lahky "salatik" povazujeme zeleninu s udeninou zaliate majonezou... vela robi nevedomost, ale aj nechut vediet
ches
Kazdy musi na sebe vyskusat co mu sobre robi.Ja som to so solou nikdy neprehanala, solila som mierne pre celu rodinu.
Ale mam syna sportovca a ten zacal pit sol morsku s vodou. Ze mu to robi dobre.Mama s bratom piju vodu len s vodovodu v Bratislave.Ja zas s vodovodu nemôzem pit, zacne ma boliet brucho.Robia my dobre len bublinkove,.A kavu uz davno pijem bez cukru.Nasa slabost ,jeme vela a mame vsetkeho dost aj vitaminou.Na starost musime zacat jest jako male deti, ale sa my to nedari dodrziavat.Vecere sme obmedzili na minimum.






 



TOPlist