6. Uvarené cestoviny preplachujete vodou
Foto: Shutterstock
Studená voda na uvarené cestoviny rozhodne nepatrí. Výnimkou je len prípad, ak sa vám trochu rozvarili. Studená voda, ktorou ich na sitku prepláchnete, okamžite zastaví proces tepelnej úpravy. Scedené cestoviny by ste v sitku nemali nechať dlho, lebo sa zlepia.
Osožné je dodržať aj šéfkuchárske pravidlo, že omáčka má čakať na cestoviny, nie naopak. Kým dorábate omáčku, cestoviny vychladnú, zlepia sa a výsledok už nebude nič moc. Takisto je jednoduchšie zohriať čakajúcu omáčku, než uvarené scedené vychladnuté cestoviny. Hoci je niekde zvykom pridať omáčku na cestoviny až na tanieri, skúste to naopak - uvarené cestoviny pridajte k omáčke v hlbokej panvici, premiešajte a až potom servírujte.
Samozrejme, že pridávam olej do vody, ale samozrejme, že to nerobím pri cestovinách, ktoré chcem hneď po uvarení vmiešať do omáčky. V podstate ich v omáčke dovariť. Pokiaľ chcem cestoviny len niečím posypať (syr,tvaroh, orechy...), tak asi nechcem, aby sa mi po vybratí z vody zlepili. A oveľa lepšie je pridať olej do vody, ako ich po uvarení "prelievať" (hrozný výraz!) olejom, ako je všeobecne odporúčané.
spred roka som otvorila článok na VARECHE..
Jedlý hmyz u nás získava na popularite. Vyskúšali by ste ho aj vy?
prosím-napíšete mi váš názor na jedenie hmyzu...
vyhlášku schválil Brusel.
zaujíma ma to