Toto už nikdy nerobte:
8 najčastejších chýb pri varení cestovín

Jana Klimanová, 18. januára 2023     6 minút čítania

Rozvarené, zlepené, či bez chuti? Aj pri príprave špagiet alebo kolienok sa dá pár vecí pokaziť. Vyvarujte sa nasledujúcich chýb a vaše cestoviny budú super!

5. Pevne sa držíte odporúčaní výrobcu



Foto: Shutterstock

Dĺžka varenia závisí od druhu a veľkosti cestovín a každý výrobca ju uvádza na obale. Ešte nikdy to však nesedelo... Spoľahnite sa viac na svoj jazyk a cestoviny počas varenia ochutnávajte.

Niektorí šéfkuchári odporúčajú variť aj o 2 minúty kratšie, než je uvedené v návode na obale. Ešte kratšie ich varte, ak s nimi budete ďalej pracovať, napríklad keď ich ešte budete prehrievať na panvici s omáčkou. Cestoviny nemajú byť rozvarené, ale uvarené al dente, teda na skus. Pri zahryznutí či prekrojení vidličkou by ste mali cítiť ľahký odpor a na reze vidieť tenký svetlejší prúžok, pri špagetách bielu bodku uprostred.





Diskusia k článku

mamec
Pre boha!
Samozrejme, že pridávam olej do vody, ale samozrejme, že to nerobím pri cestovinách, ktoré chcem hneď po uvarení vmiešať do omáčky. V podstate ich v omáčke dovariť. Pokiaľ chcem cestoviny len niečím posypať (syr,tvaroh, orechy...), tak asi nechcem, aby sa mi po vybratí z vody zlepili. A oveľa lepšie je pridať olej do vody, ako ich po uvarení "prelievať" (hrozný výraz!) olejom, ako je všeobecne odporúčané.
chemik
Používám italský postup, že před cezením odeberu z těstovin hrnek vroucí vody, přidám PL lžíci oleje a rozšlehám to vidličkou. Těstoviny zcedím, přeleju olejovou emulzí a prohodím. Při vychladnutí se neslepí a použijí i bez omáčky.
radost
@chemik (25.1.2023 09:52)

spred roka som otvorila článok na VARECHE..
Jedlý hmyz u nás získava na popularite. Vyskúšali by ste ho aj vy?


prosím-napíšete mi váš názor na jedenie hmyzu...
vyhlášku schválil Brusel.
zaujíma ma to
1x leaela






 



TOPlist