Toto už nikdy nerobte:
8 najčastejších chýb pri varení cestovín

Jana Klimanová, 18. januára 2023     6 minút čítania

Rozvarené, zlepené, či bez chuti? Aj pri príprave špagiet alebo kolienok sa dá pár vecí pokaziť. Vyvarujte sa nasledujúcich chýb a vaše cestoviny budú super!

1. Používate malý hrniec a málo vody



Foto: Shutterstock

Ak varíte cestoviny v nedostatočnom množstve vody, zlepia sa do jednej veľkej guče. Cestoviny pri varení svoj objem zdvojnásobia a preto pravidlo číslo jeden znie - veľký hrniec a v ňom veľa vody. Cestoviny musia mať dostatok miesta, aby sa netlačili jedna na druhú, a aby sa počas varenia dali ľahko premiešať. Na 100 g cestovín potrebujete 1 až 1,5 litra vody. Hrniec by mal byť zaplnený vodou do troch štvrtín.





Diskusia k článku

mamec
Pre boha!
Samozrejme, že pridávam olej do vody, ale samozrejme, že to nerobím pri cestovinách, ktoré chcem hneď po uvarení vmiešať do omáčky. V podstate ich v omáčke dovariť. Pokiaľ chcem cestoviny len niečím posypať (syr,tvaroh, orechy...), tak asi nechcem, aby sa mi po vybratí z vody zlepili. A oveľa lepšie je pridať olej do vody, ako ich po uvarení "prelievať" (hrozný výraz!) olejom, ako je všeobecne odporúčané.
chemik
Používám italský postup, že před cezením odeberu z těstovin hrnek vroucí vody, přidám PL lžíci oleje a rozšlehám to vidličkou. Těstoviny zcedím, přeleju olejovou emulzí a prohodím. Při vychladnutí se neslepí a použijí i bez omáčky.
radost
@chemik (25.1.2023 09:52)

spred roka som otvorila článok na VARECHE..
Jedlý hmyz u nás získava na popularite. Vyskúšali by ste ho aj vy?


prosím-napíšete mi váš názor na jedenie hmyzu...
vyhlášku schválil Brusel.
zaujíma ma to
1x leaela






 



TOPlist