Víkendové raňajky:
8 rád šéfkuchára ako na dokonalú omeletu

Jarmila Horváthová, včera 06:00     3 minúty čítania

Jemná a krásne nadýchaná, taká by mala byť správne pripravená vaječná omeleta. Aby taká bola aj tá vaša, nasledujúce tipy od šéfkuchára Patrika Stupňana sa vám určite zídu.



Foto: Shutterstock

1. Vajíčka – na výbere záleží

Ak máte možnosť, použite domáce vajcia, ak nie a ste odkázaní na vajíčka zo supermarketu, tak uprednostnite tie z voľného chovu.

2. Akú panvicu?

Na prípravu omelety sú najvhodnejšie panvice s nepriľnavým povrchom, aby nebolo potrebné použiť veľa tuku. Overené sú teflónové panvice.

3. Poriadne rozohriať a šetriť tukom

Skôr než na panvicu dáte tuk a vajíčka, poriadne ju rozohrejte. Potom dajte malé množstvo tuku. Výber tuku je otázkou chuti - niekto má najradšej maslo, iný bravčovú masť či rastlinný olej.



Foto: Shutterstock

4. Šľahať, šľahať

Na jednu omeletu počítajte s tromi vajíčkami. Tajomstvo nadýchanej a vláčnej omelety je v šľahaní – čím viac vajíčka vyšľaháte, tým bude omeleta nadýchanejšia a vláčnejšia.

5. Čím omeletu vylepšiť

Omeletu môžete urobiť základnú, čisto len z vajíčok, ale tiež ju môžete obohatiť o to, čo máte v chladničke. K vajíčkam sa najlepšie hodí šunka, slanina, syr, ak chcete ľahšiu verziu, tak pridajte zeleninu či šampiňóny.


6. Aby bola pekná aj chutná

Jeme aj očami, preto ak robíte omeletu nielen z vajíčok, všetky suroviny nakrájajte na malé kocky. Nepridávajte ich na panvicu naraz s vajíčkami. Do zohriatej panvice vlejte vyšľahané vajíčka, nechajte ich 20 sekúnd pražiť a až potom pridajte nakrájané suroviny. Potom omeletu osoľte a okoreňte.



Foto: Shutterstock

7. Pečte len z jednej strany

Omeletu vždy pečte len z jednej strany, nikdy ju neobracajte. Správna omeleta nemá byť suchá, ale na povrchu ešte jemne – ale naozaj len jemne – tekutá.

8. Tri spôsoby podávania

Omeletu ešte na panvici preložte na polovicu alebo ju môžete opatrne zrolovať a servírovať ako palacinku. Tretia možnosť je podávať ju ako placku, vtedy ju môžete pred dokončením na panvici na chvíľu prikryť pokrievkou.



ANKETA: Robíte si niekedy cez víkend na raňajky omeletu?

74,3%



25,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist