Krehký makovo-jablkový koláč fotorecept
Jednoduchý na prípravu, pre milovníkov makových a jablkových koláčov.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 g |
|
200 g |
|
4 ks |
|
4 PL |
|
Maková plnka: | |
120 ml |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
150-160 g mletý |
|
z 1/2 citróna |
|
Jablková plnka: | |
6-7 ks stredne veľké |
|
3-4 PL |
|
|
|
z 1/2 citróna |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku preosejeme do misy, nastrúhame maslo a pridáme zbytok surovín.
-
2
Vypracujeme hladké cesto.
-
3
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice.
-
4
Suroviny na makovú plnku.
-
5
Maková plnka: Mlieko, vanilínový a kryštálový cukor, mletú škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru dáme do misky, ohrejeme do horúca (nevaríme). Vsypeme mletý mak povaríme na miernom plameni 2 minúty. Po uvarení necháme vychladnúť.
-
6
Jablková plnka: Jablká ošúpeme nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme mletú škoricu, cukor podľa sladkosti jabĺk a premiešame.
-
7
Jednu časť cesta rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech 30x40 cm, boky cesta mierne vyvýšime a nanesieme makovú plnku.
-
8
Makovú plnku rozotrieme po celom povrchu cesta.
-
9
Na makovú plnku rozložíme jablkovú plnku. Plnku uhladíme.
-
10
Rozvaľkáme druhú časť cesta a valčekom ho prenesieme na jablkovú plnku. Zľahka pritlačíme, popicháme vidličkou.
-
11
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 45 minút do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť.
-
12
Po vychladnutí, ochutnáme... Pred podávaním pokrájame na kocky alebo rezy a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu