Kváskové pečivo
Kváskové pečivo

Kvásková brioška fotorecept

sifferka - bez fotkysifferka, dnes 16:45
Kvásková brioška (fotorecept)
Foto: sifferka

Základom chutnej a nadýchanej briošky, je kvalitný a silný ražný kvások. Kvások je veľmi prospešný pre črevnú mikroflóru a celkové trávenie.

20
porcií
480 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Rozkvas:
70 g
50 g
20 g
Tangzhong:
30 g
115 g
Cesto:
330 g
80 g
štipka
210 g
60 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Večer si pripravíme rozkvas zmiešaním vody, múky a kvásku. Dáme do skleneného pohára a zaryjeme. Rozkvas necháme pracovať približne 8 hodín.

  2. 2

    Ráno pripravíme tangzhong zmiešaním múky a mlieka. Varíme na miernom ohni, kým sa nevytvorí kaša. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Ďalej pripravíme cesto. Vymiešame všetky suroviny okrem masla a kakaa. Postupne pridáme rozkvas a tangzhong. Do vymiešaného cesta pridáme zmäknuté maslo. Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao

    Kvásková brioška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme odpočívať (fermentovať) zhruba 3-4 hodiny. Veľa závisí od sily rozkvasu a teploty v miestnosti.

  5. 5

    Obe cestá vyvaľkáme na rovnaký rozmer. Položíme ich sa seba a opäť vyvaľkáme.

    Kvásková brioška (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto zrolujeme zhruba do 3/4 a zvyšné cesto pokrájame a skrútime. Vzniknú také strapce, ktoré preložíme cez rolku. Necháme odpočívať 3-4 hodiny, cesto musí viditeľne zväčšiť svoj objem.

    Kvásková brioška (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto dáme piecť do formy na chlieb alebo srnčí chrbát na 180 stupňov približne 40 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry potrieme cukrovým rozvarom.

    Kvásková brioška (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu