Zamatová roláda
foodblog Medové motúzy, 9. marca 2025

Foto: Jana Štrbková
Obľúbený zákusok s dvojfarebnou plnkou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 5 ks |
|
| 150 g |
|
| štipka |
|
| 50 g |
|
| 1/2 ČL |
|
| Plnka: | |
| 200 ml |
|
| 1 ks |
|
| 3 PL |
|
| 40 g |
|
| 1 bal. |
|
| 250 g |
|
| 30 g |
|
| Poleva: | |
| 100 g |
|
| 130 ml (33 %) |
|
| Zdobenie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Na korpus oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme spolu so 100 g cukru a štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky a 50 g cukru vyšľaháme do hustej bielej peny. Do žĺtkovej peny zľahka primiešame sneh a preosiate kakao zmiešané so sódou bikarbónou.
- 2
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 18 minút. Ešte horúci korpus preklopíme na vlhkú utierku a spolu s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.
- 3
Na plnku spolu za stáleho miešania varíme na hustý krém mlieko, žĺtok, múku, polovicu práškového cukru a vanilkový cukor. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s druhou polovicou práškového cukru do nadýchanej peny. Po lyžiciach pridávame vychladnutý krém a vymiešame dohladka. Plnku rozdelíme na polovice a do druhej primiešame preosiate kakao.
- 4
Vychladnutý zrolovaný korpus rozprestrieme a rovnomerne rozotrieme biely krém a naň kakaový krém. Opatrne zrolujeme a dáme do chladničky stuhnúť.
- 5
Na polevu necháme zohriať do bodu varu smotanu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu, dohladka rozmiešame. Čokoládou teploty tela rovnomerne zalejeme vychladenú roládu. Necháme stuhnúť a dozdobíme domácimi čokoládovými ozdobami.
Tiež kakaová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu