Zamatová roláda
foodblog Medové motúzy, dnes 13:00

Foto: Jana Štrbková
Obľúbený zákusok s dvojfarebnou plnkou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
150 g |
|
štipka |
|
50 g |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
200 ml |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
40 g |
|
1 bal. |
|
250 g |
|
30 g |
|
Poleva: | |
100 g |
|
130 ml (33 %) |
|
Zdobenie: | |
|
Postup
-
1
Na korpus oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme spolu so 100 g cukru a štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky a 50 g cukru vyšľaháme do hustej bielej peny. Do žĺtkovej peny zľahka primiešame sneh a preosiate kakao zmiešané so sódou bikarbónou.
- 2
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 18 minút. Ešte horúci korpus preklopíme na vlhkú utierku a spolu s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.
- 3
Na plnku spolu za stáleho miešania varíme na hustý krém mlieko, žĺtok, múku, polovicu práškového cukru a vanilkový cukor. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s druhou polovicou práškového cukru do nadýchanej peny. Po lyžiciach pridávame vychladnutý krém a vymiešame dohladka. Plnku rozdelíme na polovice a do druhej primiešame preosiate kakao.
- 4
Vychladnutý zrolovaný korpus rozprestrieme a rovnomerne rozotrieme biely krém a naň kakaový krém. Opatrne zrolujeme a dáme do chladničky stuhnúť.
- 5
Na polevu necháme zohriať do bodu varu smotanu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu, dohladka rozmiešame. Čokoládou teploty tela rovnomerne zalejeme vychladenú roládu. Necháme stuhnúť a dozdobíme domácimi čokoládovými ozdobami.
Tiež kakaová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu