Kakaová roláda
Kakaová roláda

Zamatová roláda

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, dnes 13:00
Zamatová roláda
Foto: Jana Štrbková

Obľúbený zákusok s dvojfarebnou plnkou.

10
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava
18 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
150 g
 štipka
50 g
1/2 ČL
Plnka:
200 ml
1 ks
3 PL
40 g
1 bal.
250 g
30 g
Poleva:
100 g
130 ml (33 %)
Zdobenie:




Postup

  1. 1

    Na korpus oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme spolu so 100 g cukru a štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky a 50 g cukru vyšľaháme do hustej bielej peny. Do žĺtkovej peny zľahka primiešame sneh a preosiate kakao zmiešané so sódou bikarbónou.

  2. 2

    Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 18 minút. Ešte horúci korpus preklopíme na vlhkú utierku a spolu s utierkou zrolujeme. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Na plnku spolu za stáleho miešania varíme na hustý krém mlieko, žĺtok, múku, polovicu práškového cukru a vanilkový cukor. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s druhou polovicou práškového cukru do nadýchanej peny. Po lyžiciach pridávame vychladnutý krém a vymiešame dohladka. Plnku rozdelíme na polovice a do druhej primiešame preosiate kakao.

  4. 4

    Vychladnutý zrolovaný korpus rozprestrieme a rovnomerne rozotrieme biely krém a naň kakaový krém. Opatrne zrolujeme a dáme do chladničky stuhnúť.

  5. 5

    Na polevu necháme zohriať do bodu varu smotanu a zalejeme ňou nalámanú čokoládu, dohladka rozmiešame. Čokoládou teploty tela rovnomerne zalejeme vychladenú roládu. Necháme stuhnúť a dozdobíme domácimi čokoládovými ozdobami.

Diskusia k receptu