To sa hodí:
Trik, ako opiecť slaninku pekne dochrumkava. Pomôže vám voda!

Jana Klimanová, 21. júna 2024     2 minúty čítania

Ani spálená, ani mastná, jednoducho dokonalá. Taká bude aj vaša slaninka, keď vyskúšate tieto tipy.



Foto: Shutterstock

Opečené plátky slaniny sú neodmysliteľnou súčasťou anglických raňajok, hodia sa k vajíčkam, ale aj do šalátu či na rizoto. Plán opiecť slaninku však môže skončiť prskajúcim tukom, zadymenou kuchyňou a kúskami prichytenými na panvici. Ako teda na to, aby ste sa takejto šlamastike vyhli a mohli nakoniec podávať nádherne chrumkavé plátky? Vyskúšajte tieto dva tipy.

Slanina a voda

Že to nejde dokopy? V tomto prípade áno a výsledkom bude chrumkavá, nie príliš mastná slanina s jemnou textúrou. Je to jednoduché - plátky slaniny položte na panvicu a prilejte toľko vody, aby ste pokryli dno panvice.

Varnú dosku zapnite na stredný výkon. Vo vriacej vode sa uvoľní prebytočný tuk a voda sa odparí. Po odparení vody teplotu znížte a slaninu opekajte dovtedy, kým nebude chrumkavá - tak, ako v tomto videu:


Zdroj: YouTube, America s Test Kitchen

Pre viac ľudí v rúre

Slanina bude chrumkavá, aj keď ju pripravíte v rúre. Tento spôsob je lepší v prípade, že potrebujete pripraviť viac porcií.



Foto: Shutterstock

Plátky slaniny rozložte na plech s papierom na pečenie. Pečte 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Ideálny čas pečenia závisí od vašej rúry, ale aj od hrúbky plátkov, preto ju nezabudnite kontrolovať. Slaninu po upečení preložte na papierové utierky, ktoré odsajú prebytočný tuk.



ANKETA: Poznáte tento trik s vodou?

14,8%



85,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist