Foto: Shutterstock
Ghee, alebo tiež ghí, nie je žiadna novodobá módna záležitosť. A vôbec nie produkt používaný len v ázijskej, indickej a arabskej kuchyni. Poznali ho už naše staré mamy pod názvom prepustené maslo. Keďže malo dlhšiu trvanlivosť, v časoch, kedy chladničky neboli bežnou súčasťou domácností, to bol spôsob, ako maslo uchovať dlhšie.
Ghee vydrží dlhšie ako maslo. Pri izbovej teplote ho môžete skladovať tri mesiace, v chladničke dokonca až rok. Oplatí sa preto kúpiť v akcii viac masla, a „prepustiť“ naraz väčšie množstvo.
Bez vody a laktózy
Vyrába sa pomalým zahrievaním klasického masla, ktoré ho zbavuje vody, laktózy a mliečnych bielkovín. Okrem mastných kyselín s krátkym a stredným reťazcom obsahuje ghee antioxidanty, vitamíny A, D, E a K a tiež minerály - draslík, horčík a železo. Takto spracované maslo ocenia aj ľudia s intoleranciou laktózy a mliečnych proteínov. Zlepšuje trávenie a nezaťažuje žlčník a žalúdok ako klasické maslo.Naši predkovia používali prepustené maslo aj na poranenia pokožky pri popáleninách, odreninách alebo rôznych iných kožných problémoch. V ajurvédskej medicíne sa dodnes používa pri problémoch s pokožkou aj pri rôznych druhoch masáží.
Ghee je prospešné pre zdravie
je chutnejšie ako klasické maslo
má dlhšiu trvanlivosť
je ľahšie stráviteľné
pomáha pri chudnutí
posilňuje imunitu
je vhodné pri intolerancii laktózy
podporuje pevnosť kostí
zlepšuje trávenie
ochraňuje srdce a cievy
Zvládnete to na prvýkrát
Domáca výroba ghee nie je nič zložité, zvládne ju aj začiatočník. Z kilogramu kravského masla vyrobíte približne 700 gramov ghee. K príprave ghee budete potrebovať maslo, ktoré obsahuje 82 - 90% mliečneho tuku. Nesmie obsahovať žiadne emulgátory, stabilizátory a farbivá. Najvhodnejšie je preto domáce alebo farmárske maslo. Tu však môže zavážiť vyššia cena…Ako postupovať pri príprave ghee
Ako na to? Nakrájané maslo vložte do širokého hrnca s hrubším dnom a pomaly ho zahrievajte, kým sa nerozpustí. Potom plameň alebo výkon varnej dosky stíšte a nechajte odparovať vodu a ostatné látky. Maslo nesmie vrieť, nechajte ho len prebublávať. Počas prepúšťania ho priebežne miešajte a dierovanou naberačkou alebo sitkom zbierajte penu na povrchu tvorenú bielkovinami - nezľaknite sa ani výrazného penenia.Foto: Shutterstock
Na zbieranie peny sú rôzne názory, pridávame skúsenosť Varecháčky @havino: „Pri prvom varení ghee som penu zbierala, odkladala bokom a neskôr použila do cesta na pečivo. Bolo mi poradené, že nie je potrebné penu zbierať, overila som si to priamo pri ďalšom varení ghee, penu som nezbierala, usadila sa na dne hrnca.“
Poďme však späť k nášmu hrncu s maslom - asi po tridsiatich minútach, keď začína byť ghee číre, miešanie spomaľte, aby ste nevírili usadeniny na dne. V tejto chvíli radšej od hrnca neodchádzajte, a dávajte pozor, aby sa usadenina nepripálila. Keď sa začne podobať na karamel, hrniec zložte zo sporáka.
Ghee preceďte cez jemné sitko a plátno, prípadne detskú plienku. Po preliatí má mať krásnu, zlatistú farbu. Hotové maslo prelejte do pohárov, uzatvorte a skladujte v chladničke. Vydrží však aj pri izbovej teplote.
Foto: Shutterstock
Na sladké aj slané
Ghee sa hodí aj na vyprážanie, má totiž vysoký bod zadymenia – až 250 °C, čo je viac ako pri ostatných tukoch.„Prepustené maslo sa dá používať rovnako ako bravčová masť alebo olej. Dá sa použiť na pečenie, smaženie, prípravu základu pod mäso, zásmažky, do cestovín, ryže, na potretie posúchov a rôznych placiek. Kto mu raz príde na chuť, ako ja, verím, že ho bude využívať,“ vymenúva možnosti použitia ghee @havino.
Ghee môžete použiť ako klasické maslo. Výborne sa hodí na dochutenie raňajkovej ovsenej kaše, granoly či smoothie. Môžete ho použiť v polievkach, omáčkach, nátierkach, je nenahraditeľné pri príprave holandskej omáčky.
Pozrite si videonávod, ako pripraviť ghee.
Zdroj: Youtube, Prázdný talíř
Diskusia k článku