Svetové kuchyne:
Svetové kuchyne – India

Sandra Támerová, 17. februára 2012     17 minút čítania

Nahliadnite do tajov kuchyne druhej najľudnatejšej krajiny sveta...


Foto: michsamant

Michaela Samant s manželom Sunilom.


Zaujíma vás, ako sa varí, ako sa nakupujú suroviny a ako sa stravuje v reštauráciách v iných krajinách? Štartujeme nový seriál o kuchyniach sveta. Na pomoc si vždy prizveme niekoho z najpovolanejších – našich Varecháčov žijúcich v cudzine!

Vďaka ich ochote, poznatkom, či skúsenostiam z prvej ruky, sa dozviete to najzaujímavejšie z danej krajiny. Seriál „Svetové kuchyne“ štartuje v Indii, ktorej kuchyňu vám dnes predstaví známa varecháčka Michaela Samant alias @michsamant.





Základom Indickej kuchyne je temperovanie


Foto: michsamant

Tadka - temperovanie je základom
varenia indických jedál.


V Indii sa ako základ pri varení používa oprážanie korenín na oleji alebo ghee, v jazyku Hindi zvané tiež Tarka alebo Tadka. Podľa ich filozofie takto koreniny rozvinú lepšie ich chuť a arómu. Neodmysliteľnou súčasťou a základom indickej kuchyne je ryža.

„Ešte sa mi nestalo, aby sa mi ryža minula,“ smeje sa Michaela, „bez ryže jednoducho nie je obed. Jedlá sa varia každý deň čerstvé a z čerstvých surovín, a všetko, čo sa v ten deň uvarí sa zväčša aj zje. Zohrievané jedlá na ďalší deň tu nie sú v obľube, nie sú totiž čerstvé.“

Ľudia majú často skreslenú predstavu o tom, že India je krajina vegetariánov. „Je pravda, že veľa ľudí tu inklinuje práve k vegetariánstvu. Je to dané náboženstvom (kastou), ale v podstate je to aj kvôli klimatickým podmienkam, pretože v horúčavách sa mäso horšie trávi. Ale samozrejme, že ľudia tu jedia aj mäso. To sa tiež zvykne variť čerstvé, kúpené na trhu, nie zmrazené,“ vysvetľuje Michaela.

Obľúbené indické placky, zľava: chapati, paratha a puri. Foto: Michaela Samant


V Indii by ste márne hľadali klasický chlieb, aký poznáme u nás. „Väčšinou sa robia rozličné placky, na ktoré sa používajú rôzne múky ako napríklad Atta (múka na placky chapati), Maida, Besan, Bajra a rôzne iné. Niektoré sa pečú na panvici, iné v tradičnej indickej peci Tandoori. V máloktorej indickej rodine nájdete klasickú rúru na pečenie, nepečú chlieb, ani koláče. Aj keď, v dnešnej dobe si veľa moderných ľudí chce variť jedlá, ktoré sa varia na Západe. Takže Západ sa chce stravovať zdravo ako v Indii a Indovia sa chcú stravovať ako na Západe, lebo je to IN,“ smeje sa Miška.

V každom kúte Indie sa varí inakšie

India je veľká krajina, tvorí ju 28 štátov, a v každom z nich sa varí ináč. Dokonca každá domácnosť varí inak. „Tak ako slovenské gazdinky, aj indické ženy radi jedlo ozvláštnia a tak vzniká nespočetné množstvo nových “autentických” receptov. Jedlá severnej Indie sú menej štipľavé, kým na juhu vám hneď prvé sústo vypáli všetky bacily z tela!“ vysvetľuje Michaela.

Suroviny na prípravu indických jedál sa zvyčajne zháňajú ľahko. Aj Michaela sa preto nehrnie do skúšania jedál iných kuchýň: „Dovozový tovar v malých mestách väčšinou nezoženiem. Varím často vegetariánsku stravu, a zeleniny je na trhoch vždy dostatok. V podstate mi na dobrý obed stačí nejaká strukovina, ryža, cibuľa, zemiaky, čerstvý kokos a základné koreniny, ktoré sa tu dajú kúpiť všade. Tieto suroviny zabezpečia výživný, jednoduchý a chutný obed.“

Zeleninové trhy sú v Indii rušným miestom, zelenina je každý deň čerstvá. Foto: Michaela Samant


Čo by ste v Indii určite nemali obísť, sú trhy, kde každý deň kúpite čerstvú zeleninu aj mäso. Atmosféra je hlučná, nie je nič nezvyčajné, ak tu uvidíte postávajúce kravy. Tie si často pochutnávajú na zelenine, ktorú trhovníci odhodia ako nepredajnú, lebo je obitá alebo začína hniť.


Foto: michsamant

Pouličný predavač snacku Bhelpuri.


„Ak si nájdete obchodníka, ku ktorému chodíte pravidelne, zapamätá si vás. Potom vám ako pridanú hodnotu odkladá vašu obľúbenú zeleninu, prípadne vám doloží krajšie kúsky. Sú dva druhy trhov, také, čo majú vyčlenené miesto, kde chodíte hore-dolu uličkami, alebo sú potom obchodníci pri cestách, ktorí sú rozložení priamo na zemi, alebo majú drevené vozíky na kolesách.

Niektorí obchodníci vás nechajú si zeleninu vybrať, zaplatiť a potom vám ju dovezú až domov. Výhodou sú tiež ženy, ktoré nosia koše so zeleninou na hlave, prídu až ku dverám vášho bytu, kde si pohodlne vyberiete, čo práve potrebujete. Môžete sa s ňou dohodnúť, že bude chodiť pravidelne, vtedy cesta na trh odpadá, a keď som napríklad chorá, nemusím sa z domu pohnúť,“ vysvetľuje Miška.


Ako varí indická rodina

Miška zvyčajne pripravuje na raňajky placky. V rodine jej manžela sú typické placky Koki - placky podobné chapati, ochutené koriandrovou vňaťou a cibuľou, alebo Ghavan – ryžové placky, či placky Dosa z ryže a strukoviny urad dal, ktoré sa podávajú s chutney a obľúbené raňajky sú aj Batata Pohe, čo sú vlastne ryžové fliačky so zemiakmi.

Na obed sa u Michaely pripravuje ryža v tlakovom hrnci bez soli. K tomu karí, často robené so strukovinou, rybou, občas aj s baraním mäsom. Občas preto, že v Indii sa v určité dni v týždni mäso jesť nesmie. Ku karí zvyčajne pripravuje zeleninovú prílohu, udusenú alebo opraženú na panvici s korením a kokosom. K tomu všetkému často pripraví aj šalát s čerstvých paradajok a šalátu, zmiešané s jogurtom a korením. Typické v Michaelinej rodine je Sol Kadi, ktoré je vhodné na podporu trávenia, pripravuje sa z vody kokosového orecha, soli a šupky plodu Kokum , prípadne koreniny. Sol Kadi sa môže zamiešať do ryže, alebo sa môže rovno vypiť. Do jedál, ktoré sa varia v Michaelinej rodine sa takmer vždy pridáva čerstvý strúhaný kokos, ktorý korenené jedlá zjemní.

Liaheň, kde Michaelin manžel Sunil chová krevety. Foto: Michaela Samant


Michaela žije so svojou rodinou priamo v krevetej liahni, kde jej manžel pracuje. Ak si myslíte, že majú každý deň na tanieri krevety, mýlite sa. „To naozaj nie,“ smeje sa Michaela, „tu sa krevetky len rozmnožujú a ešte maličké potom idú do rybníkov k farmárom, ktorí ich dopestujú do veľkosti, kedy idú na vývoz a na miestny trh. V čase, keď farmári dochovajú už dospelé krevety, nám občas niekto z nich pošle krevety ako pozornosť. Takže v období, keď dospievajú, ich varievam častejšie,“ dodáva.

Chutí aj jedlo na ulici


Foto: michsamant

Pouličné jedlo je v Indii veľmi populárne.


V prípade návštevy mesta si Miška s manželom Sunilom a dcérkami Saloni a Sanabhi doprajú pokojne aj pouličné jedlo. „Pouličné jedlo je veľmi populárne nech idete kdekoľvek. Ľudia túto formu stravovania využívajú najmä večer, takže ulice sú vtedy plné. Vždy, keď sme v Mumbai, môj manžel si neodpustí kúpu populárneho Vada Pav – vyprážané zemiakové guľky v indickej žemli s chutney . Jedlo sa predáva v malých stánkoch alebo na drevených vozíkoch. Míňa sa tak rýchlo, že sa nestihne pokaziť, takže je stále čerstvé,“ dodáva Miška.

Na našu otázku, či je takéto jedlo bezpečné aj pre cudzinca, Miška odpovedala: „Určite ho môže ochutnať, či bude pre neho príliš pikantné záleží od toho, aké pikantné jedlo zvládne. Môže sa však stať, že žalúdok nie je zvyknutý na príliš pikantné, môže mu takáto strava spôsobiť v organizme prehánky, až priam búrky. Neodporúčam vyberať si vozíky s jedlom, ktoré sú priamo na ceste, najmä v období dažďov, býva znečistené. Skôr si vyberajte obchodíky trochu mimo hlavnej cesty.“

Stravovanie v reštauráciách


Foto: michsamant

Reštaurácia typu Dhaba,
kde sa najedia hladní cestujúci.


Na juhu, kde žije Michaela s rodinou, chodia do reštaurácií jesť celé rodiny. Nezáleží na tom, či je víkend, alebo bežný deň v týždni, Indovia jedia vonku radi. Chudobnejší chodia do maličkých hotelíkov, kde je zvyčajne len pár miest, nie sú klimatizované a varia tam skôr jednoduchšie jedlá. Do reštaurácií sa chodí najesť skôr stredná a vyššia vrstva obyvateľstva.

Zaujímavou formou stravovania sú Dhaba, malé reštaurácie popri cestách a diaľniciach, kde jedia cestujúci a vodiči nákladných áut, kde často nie sú ani stoly, len typické indické postele - rozumej kovový stojan, na ktorom sú prepletené popruhy, alebo len drevené lavice. Nájdu sa ale aj také, kde sú plastové stoly a stoličky. Existujú dva druhy, toto je ten horší. V tom lepšom – Dhaba rodinného typu, niečo ako motoresty u nás na Slovensku, tu sa radi najedia rodiny s deťmi na cestách. Je v nich väčší výber jedál a sú čistejšie.


Foto: michsamant

V Indii jedia ľudia zväčša bez príboru,
pravou rukou, ako Michaelina
dcérka Saloni.


Ak ste zvyknutí na stolovanie na porcelánových tanieroch, bude pre vás zaujímavé aj indické stolovanie. Ak si objednáte ponuku dňa, prinesú vám veľký plechový tanier Thali s množstvom malých mištičiek. V nich sú rôzne druhy jedál, jogurtová raita, dezert a samozrejme aj nejaké placky - chapati alebo pappady. Vedľa misiek vám na Thali často položia očistený banánový list, kde servírujú ryžu. Tú zvyčajne nosí mladý chlapec vo veľkej nádobe, pýta sa ľudí, či potrebujú ešte pridať. Tiež je možné si jedlo objednať jednotlivo. Vtedy omáčkové jedla servírujú v miskách tzv. Kadhai alebo Karahi, ryžu v kovových miskách a prinesú zväčša umelé biele taniere. Porcelán nájdete len v drahších reštauráciách.

Nuž a ako by ste mali v reštaurácii jesť, aby ste nevyzerali ako cudzinec? „Ľudia jedia väčšinou pravou rukou, aj keď k tanierom vám prinesú aj lyžicu a vidličku. Po jedle prinesú tzv. finger bowl, čo je horúca voda s kúskom citróna, ktorý slúži na odmastenie ruky a odstránenie pachu jedla z vašich prstov. Na záver vám prinesú spolu s účtom aj Mukhwas - zmes korenín, ktorá ja na trávenie a osvieženie dychu po jedle,“ ozrejmuje Michaela.

Obľúbené jedlo Michaelinej rodiny: maslový chlieb Naan a Paneer butter masala. Foto: Michaela Samant


Ak sa chystáte v blízkej dobe do tejto krajiny, máte, čo sa týka reštaurácií, na výber, „Záleží do akej reštaurácie sa rozhodnete ísť. Sú reštaurácie, kde sa môže človek najesť asi za 2 eurá a dostane kompletné jedlo tzv. Thali. Ale sú aj reštaurácie, kde na jednu osobu treba rátať minimálne s 10 eurami. Všetko záleží aj od toho, kde sa reštaurácia nachádza, aké veľké je mesto a aké jedlo reštaurácia varí. Niektoré sú čisto vegetariánske a v iných, kde sa varí aj mäso aj vegetariánska strava, sú dokonca dve kuchyne, kde jedna je určená na prípravu mäsa a druhá na vegetariánske jedlá. Nuž a potom sú to veľké 3-5 hviezdičkové hotely vo veľkomestách, kde musíte rátať z väčšou útratou.“

Pre fajnšmekrov

Podľa Michaely treba určite ochutnať juhoindické placky Dosa s dobrým kokosovým alebo arašidovým chutney. Sama Michaela uprednostňuje placky pred ryžou. „Všetko, čo je korma, makhani, alebo má v nazve malai – smotana, je moje obľúbené,“ hovorí Miška. Ako prílohu zasa odporúča maslový chlieb naan alebo placky tandoori roti, a vraj len málokedy odolá dobrému Biryani, čo je ryžové jedlo, ktoré môže byť pripravené s mäsom, krevetami , paneerom , alebo so zeleninou.

Placky Dosa a Kokosovo-arašidové chutney. Foto: Michaela Samant


„A samozrejme všetkými desiatimi odporúčam mäsko urobené v Tandoori peci, to je úplná fantázia,“ rozplýva sa Michaela. Myslí si, že ak sa raz niekto vyberie do tejto krajiny na pár dní a chce ju spoznať celkovo, teda aj cez jedlo, treba ochutnávať všetko, na čo si žalúdok trúfa.

Ako doma variť „Indiu“

„Základnou chybou je, ak ľudia použijú karí korenie a nič viac. Vtedy je to “niečo” na kari korení, ale nie indické jedlo,“ vysvetľuje Miška. „Lenže na Slovensku je to s niektorými koreninami ťažké, takže sa nečudujem, že ľudia základné koreniny, ktoré majú do jedla ísť nahrádzajú karí korením,“ dodáva.

Ak chcete doma variť indické jedlá, mali by ste mať doma tieto základné suroviny: červenú cibuľu, z korenín potom aj kurkumu, semienka koriandra, garam masala, rímsky kmín, černuchu, feniklové semienka, bobkový list, horčičné semienko, karí lístky, kašmírske, alebo obyčajné čili korenie, biely mak, sušené červené čili papričky a sušenú senovku grécku. „Toto sú koreniny, ktoré celkom určite nájdete u mňa v kuchyni a ktoré používam denne, čiže ich považujem za základ indickej kuchyne. Ale je to individuálne, záleží, na aké jedlá je rodina zvyknutá, podľa toho potom vyzerá aj zostava korenín v kuchyni,“ dodáva Miška.

Základné indické koreniny horný rad zľava: garam masala, kašmírske čili korenie, koriander, dolný rad zľava: kurkuma, rímska rasca a sušená senovka grécka. Foto: Michaela Samant


Ako priznala, jej začiatky s prípravou indickej kuchyne boli doslova katastrofou. „Absolútne som netušila, ako mám postupovať pri správnej príprave karí. Moje prvé pokusy boli len také fazuľové vodové žbrndy a neforemné, tvrdé placky. Trvalo mi, kým som sa do toho ako tak dostala, prestala sa ľutovať a nahovárať si, že to jednoducho nejde. Nakoniec som sa nahnevala sama na seba a povedala som si, že to zvládnem,“ hovorí Michaela. Nič iné jej ani nezostávalo.


Foto: michsamant

Na nákupoch kuchynského náradia
s mladšou dcérkou Sanabhi.


Keď si Michaela dnes na to spomenie, už sa len usmieva, a indická kuchyňa jej príde úplne jednoduchá. „Varím už asi dva roky tak, že sa nemusím hanbiť ponúknuť aj indických hostí. Dokonca hosťom u nás doma veľmi chutilo a ich manželky chceli odo mňa aj recept.

Myslím, že som lepšia v príprave indickej kuchyne, ako tej slovenskej, keďže s ozajstným varením som začala až po svadbe. Ak by mi niekto povedal, že mám uvariť dobrý guláš, asi by chutil horšie, ako keby som popri tom uvarila karí. Ale stále je toho veľa, čo sa musím naučiť. V kuchyni sa nikdy nedá povedať, že už viem všetko,“ zamýšľa sa Slovenka žijúca v Indii.





Diskusia k článku

marianne69
Citali sme s muzom spolocne:-) super clanok,vzdy nas taketo zaujmavosti inych kuchyn a krajin zaujmali....
evas13
Pre mňa je čítanie od Mišky ako rozprávkový sen. Zaujímavé, pútavé a zrozumiteľné. Vždy si rada prečítam niečo nové z jej kuchyne, aj keď viem, že to variť malo kedy budem. Je to pre mňa kus exotiky. :)
kata50
Miška, veľmi pekné čítanie-zaujímavé. Napíš nám napr. ako sa varí počas nejakých sviatočných dní, či aj tam majú typické sviatočné jedlá ako napr. u nás na Vianoce alebo počas fašiangov a na Veľkú noc...Všetko dobré ti želám, buď tam zdravá a spokojná :-))
zuzik01
pekne citanie Miska, ja absolutne milujem indicku kuchynu a tiez ju sama varim... sice moj naan bread tiez casto vyzera ako vysusena placka, ale postupne sa zlepsujem ;-)
akurat stale "zapasim" s faktom, ze na kazdy recept najdem na internete rozne ingredience... napr. na moj milovany rogan josh alebo tikka masala... tak vacsinou pripravujem akusi kombinaciou oboch a chuti vsetkym :-)
irenaw
veľmi pekný článok, zaujímavé informácie, "dýchli na mňa ďaleké kraje :)". ďakujem
michsamant
@kata50 urcite maju aj v Indii tradicne jedla pocas festivalov. Zasa sa to lisi od toho, ktory stat, vsade je to troska ine. Napriklad pocas Diwali sa v nasej rodine robi Besan Ladoo (gulky z cicerovej muky besan na sladko), Karanji (vysmazane tasticky plnene kokosom, palmovym cukrom a kardamomom), Modak na ten som tu recept tusim aj davala, Gulab Jamun. Nieco ako fasiangy je napriklad festival Pongal na severe mu hovoria Sankranti ak sa nemylim. Vtedy sa vari tradicne jedlo Pongal, ktore je z ryze....
@zuzik01 dnes som na blog davala take standartne makhani od jedneho kuchara, ak bude ochotny sa podelit aj o Rogan Josh, tak sa podelim urcite aj ja o taky standartny recept s vami. Uvidime, ci sa mu bude chciet :)
zirafninka1
Super clanok. Obom dakujem. A strasne sa tesim na pokracovanie serialu. @michsamant ja tak rada od Teba, alebo o Tebe citam :) Uz som pozerala na makhani. To vyzera tááák dobre! Uz sa na to tesim.
babav
Velmi pekne , zaujimave citanie.Miska nas uz s indickou kuchynou zoznamila v jej jedinecnych receptoch...niektore som vyskusala ,velmi uspesne ...moja vnucka indicke jedla zboznuje...
u Michaely by si prisla na svoje;-)
xenoclea
Krasny clanok! Vsetko dobre Ti prajem, Miska, nech sa Ti dalej dari v kuchyni aj v zivote. Ja mam koreni dost, takze indicke recepty varievam casto - dokonca ma samu prekvapilo, ked som si prvykrat uvarila Dhal podla jedneho receptu z Reader Digest (ktory som ale drasticky zmenila podla toho, co som si pamatala z Indie), ze chutil naozaj ako ten v Dilli. (Len som to trochu prehnala s chilli, ale inak bol skvely...)
bozulka
Miška gratulujem,veľmi zaujímavý článok ako všetko čo pridávaš tu na vareche alebo u seba na blogu.Tie trhy a tá donáška do domu to by sa mi veľmi hodilo...:-))) Ďakujem.
michsamant
Vsetkym vam dakujem :)
@bozulka veru ta pani so zeleninou je velka pomoc, nejedenkrat ked som mala vysoku teplotu a v chladnicke sa mi akosi vsetka zelenina minula, zaklopkala mi pani s kosom na hlave a ja som bola cela stastna.... ale v Cechach tusim uz funguju Bedynky, ci ako sa to vola, neviem presne ako to funguje, ale myslim, ze prinesu zeleninu az domov.
cistinka
:-) čítala som so zatajeným dychom....skoro mi zápražka do fazule zhorela! Krásne ste to napísali :-)
tykadielko
veľmi zaujímavý článok, krásne interpretované ....fotečky nádherné, na chvíľku som sa preniesla do inej krajiny...ja som unesená :D...zdieľam ho aj na FB :D
mikycko
Dakujem za krasny članok o indickej kuchyny.aj ja som už varila nejake jedla a velmi mi chutilo.Len je tažko zohnat tie koreniny.Velmi pekne pišete o krajine kde žijete.Prajem vam vela zdravia a aj pisania.
babidka
take mile citanie - akurat na nedelne popoludnie :-)DAKUJEM!
pulsatilka
Veľká vďaka p.Támerovej a samozrejme Miške. Výborne napísané a doplnené obrázkami. Len tak ďalej.
julica
No tak som sa zase navnadila na ďalší indický recept od mišky. Tých, čo som už vyskúšala, nie je málo, mne táto indická kuchyňa veľmi chutí, aj keď, čo je sranda, kuchyňu indie poznám vlastne len a len cez teba, miška. Takže si taký posol, dobrý posol :)
2010
Velmi pekne nahliadnutie do kulinarskeho zivota exotickej Indie, diki sa vyborne spracovanie Misa a Sandra.
marcy
pútavé čítanie a nahliadnutie do života jednej našej varecháčky,obom veľká vďaka :o))
sjuz
jééj, teším sa už aj na ďalšie články od ostatných varecháčov:), super nápad, tento seriál! Sandra, Miška-perfektné čítanie, veľmi zaujímavé a pútavé, dozvedieť sa viac o bežnom živote, a zvlášť o tom "kuchynskom". Práve ležím v posteli chorá, ale slinky sa mi zbiehajú...škoda, že u nás málokde dostaneme pravú indickú neoklamanú kuchyňu. A dohoda s tetou trhovníčkou by sa mi práve teraz v chorobe veľmi hodila...donáška až domov, a ešte lepšie by bolo, keby som na našej ulici mala pod nosom taký stánok s hotovými jedlami:))!!!
sjuz
..inak - práve čítam knihu "Sushi v dushi" - o slovenke, ktorá sa vydala do Japonska. Viac ako o príbehu je to o zvykoch, mentalite a kultúre - je to veĺmi zaujímavé čítanie. Milujem cestopisy, hlavne keď sú spojené s varením a jedlom:) - Miška, nechceš aj ty napísať takú knihu? Určite by to bolo zaujímavé...:) Je to "evitovka" :)
bozulka
Zuzka,a čo tvoje znalosti a skúsenosti?Ten stánok s hotovými jedlami tiež by som brala,zelenina všeho druhu a pikant,k tomu tie krevety a mám raj na Zemi !!!
sovka62
Ďakujem, dievčatá, pekne ste nám tú indickú kuchyňu priblížili. Čítala som so zatajeným dychom, škoda, že je do Indie tak ďaleko, rada by som to zažila na vlastnú pusu (aj s rizikom zdravotných ťažkostí).
havino
pekný článok, rada čítam o varení a stravovaní v iných krajinách, tie placky na fotkách, ten maslový chlieb, by som u nás nazvala akoby posúškom, ale len zahryznúť do neho a obchodík s kuchynským náradím a stakou malou krásavicou, pekné veľmi, dakujem za nové poznatky
mimitje
Super článok. A súhlasím, že Miška by mala napísať knihu - životný príbeh prekladaný, samozrejme, receptami! Miška, máš môj neskonalý obdiv.
klaura
aj mne sa článok veľmi páči ... priznám sa, odkladala som si ho na pokoj pri kávičke, keď budem doma sama ... absolutná pohoda a intenzívne vnímanie čítaného ... :)))))
ďakujem obom dievčatám za priblíženie ďalekej krajiny očami akoby hociktorej z nás ... slovenky ... veľmi sa teším na pokračovanie ... na ďalšie kulinárske cestopisy ... :)
tatranka
To je ohromné čítanie.Kopec zaujímavých a aj poučných vecí. Myšlienka s ozrejmením a spoznávaním iných krajin,zvykov,jedál od varecháčov, je ohromným nápadom.Teším sa už na ďalšie nové články.
Miška ďakujem za krásne foto a zaujímavé čítanie.
aroooo
Ďakujem za zaujímavé čítanie, neviem, ja by som tam s varením asi veľmi nepochodila, veď toľko korenín a pre mňa nezvyčajné kombinácie...Prajem všetko dobré a teším sa na ďalšie podobné články.
lucylee
Vyborne citanie. Opat vdaka redakcii za suprovy clanok a Miske, ze sa s nami deli o uzasne a vonave indicke recepty a prenasa nas aspon virtualne do tejto krasnej a vzdialenej krajiny :-)
azalka
Nadherne a zaujimave citanie o indickej kuchyni rovno "z prvej ruky"!
ejta
Ja som az teraz objavila tieto jedlove cestopisy a je to fakt uzasne, ze ste to vymysleli. Aj za mna velka vdaka. Tvoj zivot Miska je pre mna ako roman :-) Sledujem aj tvoj blog a vzdy si pripadam, akoby som tam v tej dalekej Indii bola s tebou....
michsamant
Este raz vsetkym, ktorych clanok zaujal dakujem :) som rada, ze som mala moznost vdaka Vareche aspon takto priblizit indicku kuchynu.
cica2
Veľmi pekný článok, krásne fotky, ďakujem Vám obom! :-) Miška, nech sa Tebe a Tvojej krásnej rodinke, dobre a stále krásne darí! :-))
jarbra
Milujem exoticke krajiny a vsetko co k tomu patri,tradicie,kultura,kuchyna atd.....Vzdy si rada precitam nieco nove.Je to pekny clanok ,perfekt fotografie. Citanie na ,,dobru noc,,a pritom snivat ,ze som v Indii - nadherny snicek .Prajem Ti vsetko dobre .Mas krasnu dcerku a krasne meno ma Vasa Sanabhi.Posielam jej kiss,kissssss :-))))))))))) Akraj
jarbra
.....inac moj svokor pochadzal z Indonezii - Jakarta,...preto sa v nasej holandskej kuchyni vari indonezsky .Je to velmi chutne jedlo .Suroviny, ktore sa najviac pouzivaju ,ako ryza,zelenina,kuracina,koreniny : chilli,koriander,kurkuma,olivovy olej,arasidy,lanove semienka,tekvicove ,slnecnicove semienka atd.Moj manzel este si pridava do jedla ,,sambal oelek aci biber sos,, je to velmi pikantne.Tesim sa na Tvoj novy recept, urite vyskusam. Baj,baj . Akraj
janger
Clanok sa vyborne cital. Ja by som ochutnavala a ochutnavala, vsetko do radu;-)....A som rada tomu zakladnemu zoznamu korenin, ktore sa pouzivaju. Musim si to napisat na listocek a skusim si vsetko pozhanat. Ked citavam tie tvoje krasne recepty, vzdy mi nieco chyba. A to ma potom brzdi...A ked bude vsetko pri ruke, tak castejsie vyskusam.
agulinka
Rada som si prečítala tento článok... moja dcéra sa odsťahovala pred 3 týždňami do Indie - do Kalkaty za priateľom, ktorý je profesionálny cricet player. Preto ma teraz zaujíma všetko o Indii, teda aj indická kuchyňa. Poslala som jej link na teba, možno sa s tebou niekedy spojí. Volá sa Lenka a pochádza z Trnavy, žila 8 rokov v Londýne a teraz je v Kalkate. Keďže indické koreniny mám, určite niektoré recepty vyskúšam. Páči sa mi, že je v tvojich receptoch podrobný návod vrátanie fotiek.
ebaka
Až dnes som si prečítala tvoj článok,je plný nových poznatkov,zaujímavostí,korenín.......predstavujem si tú farebnú škálu látok,korenín,aj to je India.dík
karuna
Rada by som sa Ta spytala Miska, ci je nieco pravdy na tom, ze tradicny paprikas ma korene v starodavnom indickom jedle. Nadabila si na nieco podobne v Indii, Ty, co sa zaujimas o kulinarske umenie? Velmi by ma bavilo ochutnat tu tradicnu indicku verziu, ak je teda na tom cosi pravdy.
Informaciu som si precitala som si to v tomto clanku: "Gazda z kopaníc učí ľudí jesť pomaly,
03.10.2012 10:25 v Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu"

Tuto pridavam z clanku uryvok "Neskôr, už ako majiteľ reštaurácie, prišiel Kotzig na lepší nápad – nemusí sa vždy v reštaurácii zamestnať, radšej si šéfkuchára povolá na pár dní k sebe. V jeho podniku U Juhása tak už mal kuchára pražského aj indického. Rozprávali sa o živote, varili a od Inda sa Kotzig dozvedel, že maďarský paprikáš je zjednodušené staré indické jedlo – len na Slovensku sa namiesto kokosovým mliekom zahusťuje cibuľou."


jazvec
super clanok, pekny popis indickej kuchyne aj trhu.
akurat najviac sa jedia placky-hlavne capaty a nie ryza. vo vacsine jedal je vzdy mlety kmin a cibula. raz mali povodne na plantazach cibule. ceny nehorazne stupli a vlada sa snazila davat ludom pridel. to ste mali vidiet tie rady. najprv som nechapal kym som sa o tom nedozvedel.
paneer makni je uplna fantazia. potom je spicka Dal-sosovica s aspon tromi druhmi zmesiek korenia, chilli, paradajky, jogurt..., ale dost zlozita alebo skor zdlhava priprava. alebo karfiol na jogurte. a Tandoori ako sa pise v clanku uplna parada. a opat sa pouziva jogurt :) neskor prinesiem recepty.
jazvec
a jasne, korenie treba aspon pol minuty dat do horuceho oleja, tak aby sa nespalilo. vtedy ma fantasticku chut. dobre si to vystihla v clanku ako kopec dalsich veci..
michsamant
Ci sa jedia viac placky alebo ryza zalezi na oblasti. Povedala by som, ze sever a zapad viac placky a vychod a juh viac ryza, kedze sa tam viac aj pestuje. Ale ryza je zaklad obedov v celej krajine. Recepty najdes aj u mna www.receptyzindie2.com
honestka
Konecne dobieham na vsetky strany.
Velmi pekne si spracovala podnety pre tento clanok Miska.
Mas pravdu, ze bez Sandry to tu budeme mat ine - lebo sme na jej styl a dobre usmernovanie ked bolo potrebne boli zvyknuti ale ver, ze bez tvojich dobrych podkladov pre tento clanok, by nebol az taky zaujimavy, takze kredit si nechaj kde kredit patri.

A tak isto Varecha sa stala velmi zaujimavou prave tym, ze si ju obohatila o tuto cast dovtedy u nas nie velmi znamych jedal, ktore zdomacnuju aj kvoli tebe, je to preto, ze ich robis sama, vies rozdiely a naviac - mas trpezlivost podat to tak, aby zacali varit s koreninami, ktore nie su nahrazkou.
A to je uzas! Bodaj by to bolo aj s receptami, ktore su tu zatial take "nezname" a zacali sa robit podla rad, ktore pochadzaju z praxe.

Aj preto prosim pokracuj a komentare ludi, ktori nevedia precitat co pismenka vyjadruju si uz vsimat nebudeme, tak isto ako vsetko ine dobre, co tuto stranku robi zaujimavou.
salinka
Ďakujem za perfektný článok. Ja som vášnivá cestovateľka a samozrejme všade sa zaujímam o národnú kuchyňu:-) Moje kulinárske zážitky sú pestré, momentálne sa chytám "okoštovať" Singapur.
Ale odbočila som....chcela som sa opýtať, či nemáš skúsenosti s korením bahamati. Oslovilo ma v predajni, kde som hľadala sumak.
salinka
Je to zmes korenín, chcela som vedieť nejaký recept, kde sa používa. Ale aj tak ti ďakujem za bleskovú odpoveď a som rada, že si opäť na vareche. Tak nech ti to dobre varí:-)))))))
mariang
Dobre a pravdivé čítanie. Ja osobne som sa začal zaujímať o indickú kuchyňu po ochutnaní prvého, autentického, indického jedla. Verte, že to mi nedalo spávať. Tie chute, ktoré som dovtedy nepoznal, ten skvelý, až omladenia pocit. Prisahal som, že sa "Indiu" proste musím naučiť variť. Ok. Tak v tomto mi pomohol priateľ ktorý býval roky v Anglicku a tam sa to naučil. Najväčším prekvapením pri tom bolo zistenie, že pripraviť indické jedlo vôbec nie je ťažké a zvládne ho každý. Problémom bolo zohnať kvalitné koreniny a ingrediencie, ako je basmati ryža. Upozorňujem - to čo predávajú v hypermarketoch má od basmati ryže na míle ďaleko. Preto, že som celobytostne prepadol extrémne chutnej indickej kuchyni som sa rozhodol šíriť ju ďalej medzi ľudí. No bez kvalitných surovín by to nebolo možné. Tak vznikol nápad a ten sa pretavil do reality. Tým nápadom bolo, dovážať najkvalitnejšie suroviny priamo od indických výrobcov. Tak vznikla stránka obchodu s indickým korením ---UPRAVENÉ REDAKCIOU--- Je to miesto kde nájdete autentické recepty, články a eshop s najčerstvejším indickým korením a pravou basmati ryžou za nízke ceny. Nech sa páči. Skúste.






 



TOPlist