Svetové kuchyne:
Svetové kuchyne – Egypt

Sandra Bombošová, 24. mája 2012     19 minút čítania

Spoznajte kuchyňu turisticky obľúbeného Egypta!


Foto: Archív J. Zibolenovej

Janka s manželom Ahmedom a dcérkou Amirou.


Egypt si v posledných rokoch Slováci často vyberajú ako obľúbenú dovolenkovú destináciu. Keďže v miestnych hoteloch sa pripravuje najmä lokálna strava, mnohí z nás mali možnosť okrem návštevy nádherných starobylých a tajomných pamiatok ochutnať aj čo-to z egyptskej kuchyne.

Na Vareche spoznávame kuchyňu tejto krásnej krajiny najmä vďaka Janke Zibolenovej, varecháčky známej ako @janaalizibolenova . Do ďalekej a exotickej africkej krajiny ju zlákala láska. V Egypte už žije zopár rokov so svojím manželom Ahmedom a dcérkou Amirou, ktorej meno sa dá preložiť ako princezná. Práve starostlivosť o dcérku Janke v týchto dňoch zaberá takmer všetok čas.

O tom, bez ktorých surovín sa pri pripravovaní egyptskej kuchyne nezaobídete, akú zeleninu zoženiete na trhu, ale aj ako sa najete v egyptských reštauráciách a stánkoch rýchleho občerstvenia, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.



Orientálna kuchyňa nie je bez korenín


Foto: Archív J. Zibolenovej

Korenie mastic, zvané arabská guma.


Ak sa chystáte preniknúť do tajov egyptskej kuchyne, vedzte, že by ste si mali zaobstarať aspoň základné koreniny, ktoré pokrmu dodajú typickú chuť tejto krajiny. Podľa Janky vám doma nesmie chýbať kardamón, rímska rasca, baharat, koriander, či mastic zvaný aj arabská guma. Okrem korenia by ste mali mať v základnej výbave aj paradajkový pretlak, ktorý ide takmer do každého jedla, veľa cibule, cesnaku, strukovín a tiež vňate – koriandrovú, petržlenovú a kôprovú.

Tak ako v indickej kuchyni, aj v egyptskej patrí k jedlu takmer neodmysliteľne ryža, ktorá sa zvykne variť s cestovinam , alebo s opečenou cibuľou, ktorá ryžu zafarbí dohneda. Cibuľová ryža sa hodí najmä k rybe. „Výborná je aj tzv. orientálna ryža, ktorá sa varí spolu s mandľami a sušenými hrozienkami,“ vysvetľuje Janka „a treba tiež ochutnať aj škoricovú ryžu.

Základné egyptské koreniny zľava: Rímska rasca, kardamón a koriander. Foto: Janka Zibolenová


Ako príloha sa veľmi často konzumuje typický arabský chlieb, ktorý sa pečie vo veľkých plynových peciach, a od každého pekára chutí inak. Základom je, aby sa chlieb vo vnútri nafúkol a taký dutý sa potom plní podľa chuti. Rožky a celozrnný chlieb tu síce dostať kúpiť, rožky sú však sladké a tým našim sa tak približujú len tvarom.“

Obľúbené vyprážané jedlá, vľavo Kobeba s mletým mäsom, vpravo Mombar, črevo
plnené ochutenou ryžou. Foto: Janka Zibolenová


Čo sa týka úpravy jedál, najčastejšie sa vypráža. A vypráža sa naozaj takmer všetko. Rezne sa marinujú v cibuľke, obalia v trojobale a vypražia. „Napríklad taký mombar, čo je zmes ryže ako na mahshi ale v črievku ako naše klobásy, sa tiež vypráža. Typickým jedlom na vyprážanie je aj sambusa - tenké cesto v tvare trojuholníka plnené mletým mäsom, alebo podobné jedlá ako taameya, či kobeba. Tie sú zelenkastej farby, cesto zafarbia zeleninové vňate,“ vysvetľuje Janka.

Nakupuje sa v supermarkete aj na ulici


Foto: Archív J. Zibolenovej

Predaj ovocia a zeleniny pred mešitou.


V Egypte sa suroviny na prípravu miestnych jedál zháňajú dobre. Horšie však je, ak si chce Janka uvariť niečo rýdzo slovenské: „Zohnať koreňovú zeleninu je naozaj problém, ešte mrkvu, cviklu a reďkovku áno, ale ostatné len ťažko. Aj múku tu kúpim len hladkú, preto prispôsobujem slovenské recepty tomu, čo sa mi podarí zohnať,“ vysvetľuje Janka. Problém je vraj zohnať si aj smotanu na varenie, ktorá sa v Egypte príliš nepoužíva, a preto býva drahá. Podobne je na tom aj nízkotučné mlieko, paradoxne je drahšie ako plnotučné, ktoré zoženiete bez problémov.

Zeleninu nakupuje Janka v supermarketoch, ale častejšie na trhu. Tam je nielen chutnejšia, ale aj lacnejšia. Jediné, čo môže človeka od nakupovania na trhu odradiť, je obrovské množstvo múch, ktoré po zelenine lezú, preto treba všetky suroviny doma riadne poumývať. Ovocie je vraj lepšie kupovať v supermarketoch, kde je väčší výber, je krajšie a lacnejšie. Ak však máte radi adrenalín, zeleninu kúpite aj priamo na ceste. Keď totiž zastavíte pri takomto stánku, spôsobíte menší dopravný kolaps, za vami totiž s istotou vznikne kolóna.


Foto: Archív J. Zibolenovej

Korenie v supermarkete, je čerstvé
a predáva sa na váhu.


Zaujímavý je aj pouličný predaj, kde predavači ponúkajú svoj sortiment na vozoch. “Predavači vykrikujú, čo majú v ponuke, aby ich každý počul. Buď si zídete dolu u neho niečo nakúpiť, alebo spustíte dolu z okna košík, zakričíte čo chcete, on vám to do košíka naloží a vy mu pošlete naspäť peniaze,“ smeje sa Janka. Ľudia sú tu podľa nej veľmi ochotní, ale za všetko očakávajú peniaze.

Obchody ponúkajú aj donáškovú službu, stačí im zavolať, objednať čo potrebujete a za poplatok vám tovar dovezú domov. Koreniny je dobré nakupovať najmä v hypermarketoch, kde je výber veľmi rozmanitý. Janka preferuje kupovanie čerstvého váženého korenia.



Foto: Archív J. Zibolenovej

Pasterma - hovädzie mäso
obalené v zmesi korenín.


Mäsové výrobky podľa nej nechutia dobre. „Párky sú väčšinou z hovädziny, ale jedli sme už aj z ťavy. S našimi spišskými sa však porovnať nedajú,“ smeje sa Janka. Jediné čo si dopraje, je pasterma, čiže kus chudého hovädzieho mäsa, ktoré sa dáva do slaného nálevu, balí v zmesi korenín, a potom krája na plátky.

Výborne chutí s vajíčkami ako hemendex, a vedzte, že jeho konzumácia sa odrazí napríklad aj na vašom pote, bude totiž týmto mäsom a typickými koreninami na ňom cítiť. Ak teda chcete jeho konzumáciu utajiť, pravdepodobne vás aj tak prezradí váš vlastný pot...

Variť po egyptsky? Žiaden problém

Janka problém s varením egyptských jedál nikdy nemala. „Vždy sa mi to podarilo na prvý krát, manžel si pochvaľoval, potom volal mame, ako som výborne navarila. Dokonca aj môj svokor mi raz zložil poklonu, keď som urobila mahshi cromb , že mu to chutilo lepšie, ako do svokry,“ teší sa Janka. Dlhšie jej trvalo zistiť, ako treba pokrmy soliť, koreniť, pretože napríklad čierne korenie má v Egypte oveľa intenzívnejšiu chuť. Opačný problém je so soľou, tej zas treba pridať viac, ako tej našej slovenskej.

Tradičné egyptské jedlá, zľava: Fatta, Kofta Ruzz a Koshari. Foto: Janka Zibolenová


Ak sa chystáte ochutnať to najtypickejšie ovocie, ktoré táto krajina ponúka, určite skúste pomaranče, mandarínky, guavu, datle, figy, mango, či banány. Majú úplne inú chuť, ako keď si ich kúpite na Slovensku. Pomaranče a mandarínky majú sezónu v zimných mesiacoch, guava a mango na jeseň. Banány sú k dispozícii celoročne, sú však menšie a majú omnoho intenzívnejšiu chuť ako tie u nás. Datle a figy dozrievajú v lete. Datle je najlepšie kupovať pred ramadánom, vtedy sú totiž najčerstvejšie. To, čo sa predáva v obchodoch potom, je už vždy len dopredaj.

Predaj čerstvých rýb a morských plodov v supermarkete. Foto: Janka Zibolenová


Na mäso sa v Egypte chovajú najmä kravy, ovce, ťavy, kozy, hydina a výnimočne aj prasce. V moslimskom svete je totiž zakázané jesť bravčové mäso, a v supermarketoch toto mäso ani nezoženiete. Ak naň dostanete chuť, budete musieť hľadať špeciálne obchody. Medzi obľúbené a často používané mäso patrí najmä hovädzina, kuracina, byvolie mäso, ale aj baranie, či mäso zo somára. V niektorých regiónoch je obľúbené ťavie mäso, ktoré podľa Janky nijako zvláštne nechutí, akurát má trochu sladkastú chuť.

Špinavé trhoviská

Ak by mala Janka tromi slovami vystihnúť atmosféru tradičného egyptského trhoviska, boli by to podľa nej muchy, špina a smrad. Ten sa šíri najmä pri ponuke sliepok. „Zaručene čerstvé sú koreňová zelenina a vňate koreňovej zeleniny. Kúpiť sa tu dá zelenina aj ovocie, hydina, chlieb, ale aj grilované mäso, ktoré tu robia čerstvé,“ vysvetľuje Janka. Ponúkajú tu však aj sortiment z hypermarketov, kde sa dajú kúpiť napríklad sušienky, nápoje, cukor, múka, či soľ. Aj preto tu nakupujú najmä chudobnejší ľudia z danej štvrte, ktorí nemajú auto a teda ani možnosť ísť do supermarketu.

V noci je stánok s tovarom zaplachtovaný, cez deň sa v ňom predáva.. Foto: Janka Zibolenová


Mäso nakupuje Janka najmä v hypermarketoch, v špeciálnych obchodoch na to totiž nemá odvahu. Mäso tam visí celý deň vonku zavesené na hákoch obalené gázou, v okolí lieta plno múch. V supermarkete je mäso dostať už naporciované, či pomleté. Zväčša je rozdelené podľa množstva tuku. Dá sa tu kúpiť aj veľa mäsových polotovarov, čo však Janka nevyužíva, a radšej si mäso doma sama spracuje a pripraví podľa chutí, ktoré u nej doma preferujú.

Obed aj o sedemnástej


Foto: Archív J. Zibolenovej

Hawawshi, obľúbené jedlo v Jankinej rodine.


Jankinmu manželovi slovenská kuchyňa príliš nechutí, a kým sa im narodila dcérka, varila Janka výlučne egyptské jedlá. Teraz je jej kuchyňa prispôsobená vareniu pre bábätko, neskôr sa však chystá vrátiť k egyptskej, ale aj typickej slovenskej kuchyni. Jej slovenskej rodine zas na oplátku nechutia egyptské jedlá, najmä koreniny jej členom spôsobovali zažívacie ťažkosti.

A ako sa v Egypte stravujú domáci? „Väčšinou sa tu jedia tri jedlá denne,“ vysvetľuje Janka, „na raňajky je slaný syr alebo praženica, ktorá sa konzumuje rukami a naberá chlebom. Mne to prekáža, lebo sa pri tom veľmi natrúsi,“ smeje sa. „Ďalej sa konzumuje napríklad vajce uvarené natvrdo, ako príloha zelenina, alebo úplne najtypickejšie jedlo – rozmixovaná tmavá fazuľa tzv. fool, s veľkým množstvom oleja. Jedlo je to chutné, ale prekáža mi tam to množstvo oleja. Na stole pri raňajkách nesmie chýbať silný tmavý čaj s množstvom cukru, niekedy sa podáva aj s mliekom. Mne to chutí dokonca lepšie ako káva,“ dodáva.


Foto: Archív J. Zibolenovej

Egyptská ryža sa varí často aj s cestovinou.


Obeduje sa dosť neskoro. Ak sme u nás doma zvyknutí jesť okolo dvanástej, v Egypte to môže byť aj o sedemnástej. Je to preto, že sa čaká, kým je celá rodina doma pokope, aj preto môže byť jedlo o tomto čase už studené.

Na večeru sa zvykne jesť to isté čo na raňajky, a teda, syr, omeleta, chlieb, zelenina. Egyptské gazdinky nezvyknú piecť koláče ako naše gazdinky doma, výnimku robia iba počas sviatkov. Jedlo sa pripravuje vždy čerstvé, a také množstvo, aby sa v daný deň stihlo skonzumovať.


Tradičné fastfoody a reštaurácie

V Egypte tak, ako aj inde v Ázii patrí pouličné jedlo medzi obľúbené formy stravovania. Komerčnosť sa nevyhla ani tejto krajine, aj preto sa tu obľúbenci hamburgerov a inej nezdravej stravy môžu do sýtosti natlačiť v notoricky všade prítomných stánkoch s rýchlym občerstvením ako je KFC, McDonald, či Pizza Hut. Pre domácich patria medzi najobľúbenejšie tie, kde ponúkajú mieste špeciality ako kebab, kofta, shawerma, taameya, či koshari.

Stánok s rýchlym občerstvením, stravníci pochutnávajúci si na dobrotách z pouličného stánku.
Foto: Janka Zibolenová


Výhodou je, že si domáci môžu jedlo objednať aj domov. Prevádzky majú zväčša dve poschodia, v tej spodnej sa varí, vo vrchnej sa konzumuje hotové horúce jedlo, alebo si ho zákazník nechá zabaliť a zoberie si ho domov. Na stoloch sú síce obrusy, na nich je však nepochopiteľne natiahnutý igelit. „Pochopila som prečo to tak je, až keď som videla tú spúšť, čo po sebe rodiny na tých stoloch nechávajú. Keďže zväčša jedia rukami, zvyšky jedla končia práve na spomínanom igelite,“ vysvetľuje Janka.

Opäť stánok s rýchlym občerstvením vľavo, vpravo predaj nápojov. Foto: Janka Zibolenová


Pouličné stánky s jedlom nájdete v tejto krajine takmer na každom rohu. Ľudia ráno cestou do práce si tu kupujú raňajky. Janka zatiaľ nenašla odvahu niečo z týchto stánkov ochutnať. Hygiena je podľa nej nedostatočná, suroviny sa celý deň priam pražia na slnku. Jedlo sa konzumuje postojačky, alebo na provizórnych laviciach a stoloch.

V reštauráciách pozor na extra platbu pre obsluhu


Foto: Archív J. Zibolenovej

Prevádzka rýchleho stravovania v Egypte.


Reštaurácie sú v Egypte tak ako v iných krajinách rozdelené podľa kvality surovín a obsluhy, čomu zodpovedá aj cena jedál. V prevádzkach rýchleho stravovania sú na stole už spomínané igelity a stolovanie je tam jednoduché, v drahších reštauráciách to je samozrejme luxusnejšie.

Sú tam napríklad šalátové bary, kde si môžete donekonečna naberať a zaplatíte len raz, jedlo je samozrejme kvalitnejšie aj chutnejšie. Nájdete tu aj reštaurácie, kde pripravujú jedlá z iných svetových kuchýň, ale vraj jedlo v nich nechutí príliš autenticky.

V tradičných reštauráciách ponúkajú zväčša mix jedál, nájdete tu kuracinu, hovädzinu, klasické prílohy, orientálne dezerty, ale aj typické francúzske croissanty. „V niektorých reštauráciách je určená suma, pod ktorú pri objednávke nesmiete ísť. Niekde sú platby za obsluhu zahrnuté v cene pokrmu, inde zas nie, na to treba dávať pozor,“ zdôrazňuje Janka. „Ak sa vám zdá cena príliš nízka, môže to mať práve tento dôvod.“ Ak sa Janka s rodinou idú najesť niekam von, zväčša volia buď pizzeriu, alebo jedlo v miestnom klube, kde sú členmi. Jedlo je tam neporovnateľne lacnejšie.

Typický egyptský Fatsfood, dole sa objednáva a hore sa konzumuje.
Jedlo si môžete aj vziať so sebou domov. Foto: Janka Zibolenová


Ak sa chystáte cestovať do Egypta, jedlo vo fastfoodoch patrí medzi to lacnejšie. Napríklad chutný sendvič plnený taameyou, fazuľou, paradajkou, vajíčkom natvrdo, hranolkami a baklažánom stojí 4 LE (egyptských libier) , čo je približne 50 centov. Pizza stojí v priemere do 30 LE, čo sú asi 4 €, a zapekané cestoviny s mletým mäsom zhruba 10 LE, čo je niečo vyše 1 €. Určite by ste však mali ochutnať najmä egyptské špeciality ako mahshi cromb, kofta ruzz, mombar, kobeba, taameya, shish tawouk, či fatta.

Sviatočné zvyky


Foto: Archív J. Zibolenovej

Pult s predajov datlí a sušeného ovocia
pred Ramadánom.


Najznámejšie sviatky spojené s jedlom sú Eid, Ramadán a Veľká noc, ktorá má však iný zmysel ako u nás. Je skôr symbolom vítania jari. Vtedy sa podáva surová ryba naložená v slanom náleve, ktorá sa ohreje, a k tomu sa nakrája mladá cibuľka a šalotka. Konzumuje sa spolu s chlebom a podľa Janky je to doslova zabijak. Jedlo je totiž príšerne mastné, a človek je po ňom unavený a ospalý.

Ramadán je pôstny mesiac, počas ktorého moslimovia nesmú jesť ani piť od východu až do západu slnka. „Je to veľká záťaž, najmä počas letných mesiacov. Ramadán totiž nemá stály dátum, riadi sa lunárnym kalendárom, preto je každý rok počas iného mesiaca. Minulý rok bol v auguste, tento rok bude v júli a v auguste,“ vysvetľuje Janka. Počas Ramadánu nesmú ženy pripravujúce jedlo ho ochutnávať, aby neporušili pôst. Jedlo sa totiž pripravuje už pred západom slnka, aby sa hneď po ňom mohli všetci najesť. Začiatok a koniec pôstu ohlasuje mešita zvolávaním na modlitbu.

Vľavo Rokak, typické jedlo konzumované počas sviatku Eid.
Vpravo typické zákusky, podľa Janky príliš sladké. Foto: Janka Zibolenová


Prvé jedlo sa konzumuje večer, ale je označované ako breakfast (break značí v preklade prestávka a fast zas pôst, čo vlastne znemaná prestávka v pôste). Vtedy sa stoly priam prehýbajú pod množstvom jedál, hlavne mastných a vyprážaných. Po jedle nasleduje dezert, väčšinou ide o orientálne zákusky, ktoré sú podľa Janky príšerne sladké. Druhé jedlo sa v rodine Jankinho manžela konzumuje o druhej hodine v noci. Býva ľahšie, zväčša ide o syr, zeleninu, omeletu a chlieb, asi ako raňajky v bežný deň. Ak majú Egypťania počas Ramadánu voľno, snažia sa celý deň prespať, a vstávajú až keď sa majú najesť. Ženy o niečo skôr, aby stihli navariť. Dobrá gazdinka sa vraj spozná vtedy, ak aj bez ochutnávania pripraví chutné jedlo. Jankina svokra počas tohto sviatku pripravuje džús, ktorý je veľmi sladký, plávajú v ňom datle, sušené slivky, marhule, hrozienka a kokos.

Sviatok Eid sa spája s púťou do Mekky. Dátum tohto sviatku sa tiež posúva a každý rok je v iný dátum. Počas neho sa zvykne konzumovať fatta, jedlo, ktoré Janke mimoriadne chutí. Na spodok misy sa dá vysušený chlieb, z hovädzieho mäsa sa uvarí polievka, mäso z polievky sa opraží na masle. Uvarí sa čistá biela ryža, chlieb na spodku misky sa zasype touto ryžou, a poleje uvarenou hovädzou polievkou. Na vrch sa naukladá opečené hovädzie mäso a poleje sa omáčkou z cesnaku a paradajkového pretlaku.


Pozrite si aj ostatné články z rubriky Svetové kuchyne.



Diskusia k článku

michsamant
Skvely clanok Janka a Sandra! Velmi dobre citanie. Janka v Egypte je to takmer uplne ako u nas az na tych predavacov co na nich z okna kricis co chces a oni ti to poslu v kosiku nahore do okna :D
sjuz
jééj, ten košík je super, Miška, pripomenulo mi to detstvo, keď som sa hrávala vonku, a keď som niečo chcela, pod balkónom som zakričala na mamu, a tá mi v košíku na šnúrke spustila jedlo aj pitie:)), škoda, že to nefunguje aj u nás tak..:))
Inak, super článok, mám rada svetové kuchyne, a od človeka, ktorý žije inde ako na SK je to vždy autentické!
lucylee
Perfektny clanok a velmi zaujimave citanie. Mne by najviac chutili asi tie presladene sladkosti. Cim sladsie, tym lepsie :-)
leja3
JAni,presne do slova a do pismena si to opisala :)
babidka
Velmi zaujimave citanie Janka! Egyptske jedla takmer vobec nepoznam a hoci sa do Egypta chystam uz aspon 20 rokov , stale sa ide nakoniec niekde uplne inde :-)Takze teraz mam aspon aku-taku predstavu ake jedlo tam mozem ocakavat a uz sa na ten Egypt velmi tesim :-)
pacik
Tieto články vždy čítam na jeden dúšok. Obdivujem všetky žienky, ktoré sa nebáli odísť do úplne iného sveta :-)
siska76
super clanok, aj ked mne sa trhy z koreninami a ovocim strasne pacia:)
o mase si myslim to, co ty. mam uplnu hrozu s masa zabaleneho v gaze visiaceho na haku cely den vonku a obletovaneho muchami, fuj, a este aj s chlpatym chvostom,nastastie moja svokra take nekupuje :) ja som igelity na stole tiez pochopila, ked som videla stol po odchode egyptskej rodinky
cistinka
Krásne čítanie, Egypt veľmi rada navštevujem a z ich kuchyne mám najradšej tie presladené koláče :-) Už aby bolo leto a dovolenka.....!
remcula
Díky moc za krásný článek. Moc hezké čtění. Já se letím letos poprvé seznámit s Egyptem v září. Vloni to bylo Turecko. Bylo tam nádherně a já doufám, že i Egypt si zamiluji:-)) Momentálně využiji, pokud to nevadí situaci a zeptám se. Je lépe si vyměnit Euro, nebo Dolary? Popřípadě obojí? A taky ještě..můžeme si vzít na hlavu litr slivovice? neptám se proto, že bychom se potřebovali v Egyptě opít, ale protože na jejich jídlo nejsme zvyklí a jak známo, mnozí mají právě tam střevní potíže. Moji neteř nechtěli ani pustit do letadla směrem domů, jak jí bylo zle.
Strašně se mi líbí to střevo s tou rýží..hmmmm, to vypadá strašně dobře!! Zákusky mají přeslazené i v Turecku, ale nám to nějak nevadilo, určitě jsme vyzkoušeli ze všeho něco:-)). Ještě jednou děkuji za moc hezké počtení!!:-)) a případnou odpověď.
babav
Velmi pekne napisane a zdokumentovane...zaujimave citanie!
Janka ,mas krasnu dcerenku...zrejme po atraktivnych rodicoch;-)
tinca
@janaalizibolenova Jani, Sandra díky, prvýkrát som článok doslova zhltla a druhý raz som ho čítala dôkladnejšie. Mám rada tieto články. Pobehala som už kus sveta ale v Egypte som nebola, kvôli tým horúčavám. Snáď sa niekedy odvážim. Ste zlatí na tej fotke, konečne som ťa videla aj zblízka,super:)


julica
Zaujímavý článok, škoda, že nejde trošku hlbšie, je nastavený tak kriticky, ale bez toho, aby sme sa dozvedeli, prečo to tak je. Vidno, že janka sa k egyptskej kultúre stavia inak ako napr. miška, že porovnáva, všimla som si to už v jej starších príspevkoch. Asi je to skôr o živote istej sociálnej skupiny v meste ako o Egypte s tisícročia starou kuchyňou. Idem si pohľadať nejaké egyptské recepty, som na ne navnadená :)
janaalizibolenova
@lucylee , tvoje slova svedcia o tom, ze ta dlhodoba dieta ti kvapka na karbid :-DDDD @leja3 , vsak vies Leni sama najlepsie, zila si tu :-DD @babidka , neviem, ci v hoteli pre turistov robia niektore specialitky, myslim, ze som sa s tym nestretla, ale treba vyrazit potom von do mesta, nasat atmosferu, vyfukove plyny, smog :-DDD zapadnut do nejakeho fastfoodiku egytpskeho a je to!!! @nazarboncuk , @pacik dakujem, aj v mene Sandrus, @siska76 , to , co tam visi s chlpatym chvostom je somar ;-DDD a chudak visi vzdy tak nestastne, ze mu vidno hlboko do zadnice :-DDD hehe igelity su tu v mode....aj po mojom svokrovi a manzelovi je spust :-D @cistinka , ja si tie ich presladene kolace davam len prilezitostne, a potom au au moj chrup, pri niektorych mam pocit, ze mi vytiahnu vsetky plomby ;-DDD @remcula , dakujem aj ja, aj za Sandrus, egypt ma hlavne uzasne more!!! ono to zalezi od kurzu s tym eurom a dolarom, ja som si vzdy menila na dolare a tie potom na ich egyptske libry, teraz, ked mame euro mam po dileme, zoberiem eurace a menim na egyptske, inak dolar je prave dnes cca 6 LE(egypt.libier) a euro cca 7.5LE, tak si prerataj, co ti bude lepsie...v lete kurz eura ide vacsinou dole, niekedy zide az na 6LE...dolar byva vacsinou stabilny....s tou slivovicou to zistim, lebo nemam osobnu skusenost, ono treba davat hlavne pozor na vodu!! na lad v napojoch, na salaty, pokial je voda prevarena, nemal by byt problem, pripadne balena, ked sme boli s nasimi na dovolenke dva roky dozadu, v rezorte mali take akoby tie automaty na vodu, ta bola nezavadna, pitna pre nasincov...ano to crievko je mnami, ale len cerstve, potom to uz nie je ono, a ked je kupovane vonku (nie robene doma), byva vacsinou dost pikantne...@babav , dakujem, opat aj za Sandrus, hehehehe dakujeme :-DDDD az teraz som prisla na to, ze nemame s manzelom a malou normalnu fotku, :-D a tato je spred roka, mala tam mala iba pol roka a bola nejaka ofucana a ja o 7 kil viac :-DDDDDD @tinca , dakujem, aj za Sandrus, pokial mas strach z horucav, treba prist bud na jar, april-maj, ale treba ratat s tym, ze more je studene, alebo na jesen, koniec septembra - oktober, vtedy nie je moc teplo a more super vyhriate, minuly rok sme boli v tomto obdobi s mamou a malou v Ain Sokhna a more bolo doslova ako keby sme sa kupali v cajniku!!! teplulinke, no proste paradicka!!! dakujeme, hehe zblizka, s okuliarmi cez celu tvar :-DDD @julica , mas pravdu, je nastaveny tak trosku kriticky, ale nebudem predsa hovorit,ze je to tu raj na zemi, ked nie je :-DDD to by si museli potom ludia klepat na celo, keby citali ospevujuci clanok a prisli sem, napriklad na to spominane trhovisko, kde predavaju sliepky :-DDD, ano, mas pravdu, je to z mojho zivota, ktory tu zijem, cize zo zivota istej socialnej vrstvy zijucej v meste...na vidieku som chvalabohu nemala tu moznost zit a spoznat kuchynu aj typicky vidiecku, :-D dufam, ze najdes nieco fajne a bude chutit, a dufam, ze v blizkej dobe si najdem cas pridat par egyptskych receptov :-D
remcula
@janaalizibolenova , děkuji moc za info, ještě se zeptáme v cestovce-Firo-tour, co nám doporučí. Mne vůbec totiž nenapadlo, že i v Egyptě se platí Eurem. Takže uvidíme. Díky a zeptej se na tu slivovici, budu ti vděčná, ikdyž teda,...za to si nic nekoupíš, co?:-)) A jestli uvidím v Egyptě to střevo s tou rýží-máme ALL, ale kdyby náhodou to tam třeba dělali, hned si na tebe vzpomenu!:-)))
siska76
remcula, alkohol si kludne zober, my sme sa kamoskou mali vzdy, ziadny problem, lebo tam ho uz nekupis :) jedine v baroch a tam je dost drahy. jedina moznost bola kupit alkohol v dutty free obchode do 48 hodin po prilete na pas. ale neviem, ci to tak este funguje. peknu dovolenku, urcite sa ti bude egypt paci
katarinah
@janaalizibolenova , mas velmi krasnu rodinku a clanok je absolutne fantasticky. Moja maminka je absolutne hotova, ze v blizkej buducnosti sa aj my chceme prestahovat do Egypta. V Anglicku bez rodiny je nam velmi smutno. Vsak uvidime po volbach.
zdezda
Ďakujem dievčatá za super článok. Nie som veľký cestovateľ, no rada sa dozvedám nové, poučné veci a poznávam iné zvyky a kuchyne :-), ešte raz dík !
hanee
Hmmm, mojmu muzovi zasa velmi chuti slovenksa kuchyna, o varenie egyptskej som sa nikdy ani nepokusala, najma preto, ze VSADE ak jedlo naaahodou nesmazia, naleju neskutocne mnozstvo oleja a vela pouzivaju strukoviny, ktore sice lubim, ale nemozem papat. Mozno preto ze sme v HRG, jedlo sa mi tu zda aj na ulici poevropstene, teda nie ze by som si zasa na ulici "z bicykla" kupovala koshari, ale GAD z ktoreho si dala foto je dobry, dokonca aj s mojimi stravovacimi obmedzeniami mi tam vedia pripravit dobre a lacne jedlo. Uplne si opemenula ryby a morske prisery, ktore tu pripravuju na ulici na grile, skvele za smiesne nizke ceny. Ak pocestujete do EG urcite neopomente konzumaciu morskych darov, verim ze vam zachutia vac ako prekorenene a presmazene speciality. A kolaciky si dajte! Ja sice muzovi nadavam, ze to je len cukor s cukrom, zlepeny s madom, ale to ja len tak zo zavisti, ktoru ako cukrovkar mam ku kazdemu co moze jest sladke .o)) Ak mozete, osladte si zivot! .o))
remcula
@siska76 , děkuji!!! My budeme mít ALL inklusive, takže to bude stačit, ten alkohol, já myslela na desinfekci!!Chááááááá Tak super, snad to nebude vadit:-))
zvoncek
Milá Janka, vďaka za príjemné a zaujímavé čítanie, ozaj Ťa obdivujem, že si sa tak vedela vžiť v tom inom svete ako u nás a to hlavne v tom, že si prešla na ich kuchyňu. Tým si sa ozaj prispôsobila. Klobúk dolu.
(v´daka aj za fotku, aj keď píšeš, že je už staršia asi pol roka, som si uvedomila, ako ten čas beží, .... keď začali nepokoje v Egypte a my
varecháčky sme sa obávali o Teba a Tvoju maličkú princezničku)
siska76
remcula,ved my sme to mali tiez ako dezinfekciu :) teraz tam chodim uz bez dezinfekcie, mam manzela egyptana , takze sa u nas nepije:)))
makovicka
zaujímavé čítanie, v Egypte som bola 2 krát, bola som nadšená, ale mi "chvíľkoví rekreanti" ani nepostrehneme to, o čom tu píšeš, keďže tam bývaš už asi dlhšie a zažívaš tu ohromnú atmosféru denne. V hoteloch s AI podávali samozrejme aj egyptskú stravu, bolo si z čoho vyberať, ale niekedy sme ani netušili, čo jeme. Inak, Egypt sa mi veľmi páči, najmä more, pyramídy, Údolie kráľov, kráľovien a vykopávky, to všetko kvôli čomu tam chodia Európania, no na druhej strane, je tam bieda asi väčšia ako u nás. Zaujímalo by ma, ako dlho už žiješ v Egypte? bolo ťažké prispôsobiť sa ich kultúre a či tiež dodržiavaš ich tradície ? prepáč mi za veľa otázok ???
wegar
Zaujímavé čítanie, ale nemôžem nespomenúť dve veci, ktoré mi udreli do očí. Plnotučné mlieko nie je "paradoxne" drahšie, než nízkotučné. S plnotučným mliekom sa okrem dojenia a pasterizácie nemusí ďalej nič robiť, kým nízkotučné musia odtučniť. A pasáž o sile čierneho korenia a o rozdiele v soli - jasné ako facka: skúste si aj doma podrviť tesne pred pridaním do hrnca guličkové korenie v mažiari a bude to presne ten rozdiel v sile chuti. Aj u nás treba s morskou soľou zaobchádzať inak, než s kamennou, morskej na rovnako slanú chuť treba pridať viac.
janaalizibolenova
@remcula , s tym alkoholom by nemal byt problem, @katarinah , dakujem, smiem sa spytat kam do egypta? my zijeme v 6th october city a je to neporovnatelne lepsie ako samotna cairo, tam by som nedokazala zit, uz len kvoli tomu smogu a smradu z vyfukov aut!!! @zdezda , nie je za co, aj v mene Sandrus, @hanee , mojho manzela by som slovenskou kuchynou veru nenakrmila :-DDD po mesiaci by umrel od hladu :-DDD, ano, nespomenula som morske plody a ryby, asi preto, ze my nie sme primorske mesto, sme priamo na pusti, a ryby a morske prisery su dostat len v obchodoch surove, alebo hotove, no zriedka priamo na ulici, ako spominas...@zvoncek , dakujem, mne egyptska kuchyna velmi chuti, samozrejme , ze nepouzivam tolke kvanta oleja a ked uz , vacsinou olivovy..jednoducho sa snazim aj ich nezdrave jedla trosku vylepsit, aby sme do seba nepchali len same mastne nezdrave jedla, ...veru cas bezi rychlo, mala uz bude mat rok a pol a ani neviem, ako ten cas zbehol, uvidime teraz po volbach prezidenta, aka bude situacia...@makovicka , ano, more je ocarujuce, bohuzial biedu tu vidno na kazdom kroku, ludia zijuci pod holym nebom, bez vody, elektriky, proste bez veci, ktore su uz pre nas samozrejmostou...prisposobit sa pre mna nebolo narocne, ked si tak spatne spominam, ale urcite to nebolo az take lahke, aj teraz mi napriklad prekaza, ze niektore obchody otvaraju strasne neskoro, ja taky ranostaj a hlavne teraz s malou , mam s tym problem :-D na druhej strane su tie obchody otvorene do noci, niektore az do 2.00, co je skvele , takze chapem, ze to musia tak povediac rano dospat ;-D aj v piatok je s obchodmi problem, vacsina otvara az po piatocnej modlitbe a to je pre mna neskoro :-DD, @wegar , pre mna je to paradox, pretoze na slovensku vsade, kde som nakupovala, bolo nizkotucne mlieko NAJlacnejsie a plnotucne najdrahsie a preto mi to tu prislo ako paradox, kedze na Slovensku je to naopak....cierne korenie nepouzivam cerstvo drvene, a aj napriek tomu je omnoho silnejsie...
pivonka
Až teraz som si všimla článok o egyptskej kuchyni a hneď som tušila súvislosť s tebou. Často na teba myslím vzhľadom na politickú situáciu v Egypte. Som rada, že sa ti vodí dobre. Potešila ma fotka tvojej rodinky, hlavne malej princeznej, je zlatunká.
V Egypte som bola, čo sa týka hotelovej stravy, často bolo mleté mäso (ťažko uhádnuť z čoho) hojne korenené čiernym korením. Bohužiaľ ryby bývali posekané na malé kúsky aj s kosťami a pripravované v omáčke, takže to bol problém konzumovať. O zákuskoch už vieme svoje, ale na raňajky bývali výborné koláčiky. Dajako si nevybavujem stánky s ovocím, boli sme začiatkom leta.
Takže si nemyslím, že som ochutnala niečo typické z egyptskej kuchyne.
katarinah
@janaalizibolenova , my sa planuje prestahovat do Alexandria cast Mamoura. Je tam krasne a ako si uz aj ty spominala vzduch je tam ovela cistejsi ako v Kahire. Bude to pre mna velka zmena, tu v UK pracujem v High School a trochu sa obavam ze v Egypte to nebudem mat take lahke si najst robotu. Moja druha obava je Alexove (moj 9 rocny syn) studium. Alex bude musiet chodit do Anglickej skoly, lebo po arabsky hovorit vie, ale pisat sa este nenaucil. Manzel je velmi optimisticky, velmi sa tesi ze budemem blizko k rodine (k jeho bratom a sestre) rodicia mu uz umreli. Nas dom je uz vyse mesiaca napredaj, sae kvoli recesii tu v UK ale aj v celej Europe predaj a kupa nehnutelnosti je velmi pomala. Na internete som si pozrela 6. October City, je to naozaj velmi pekne miesto je byvate, celkom ine ako Kahira.
boldy
mashallah velmi pekne spracovane a napisane :) vdaka... ja vacsinu veci tiez varim, ale nasla som aj novinky, takze urcite vyskusam a manzela prekvapim :)
janaalizibolenova
@pivonka , dakujem, je zlata a aj napriek tomu, ze je ako tajfun, a dava zabrat, je to zlaticko oproti inym detom...@katarinah , mne byva v alex vzdy zima!!! :-D vadi mi tam ten silny vietor :-D alex pre mna jedine koncom septembra, zaciatkom oktobra :-D myslim, ze s pracou budes mat trosku problem, ale s anglickou skolou by to nemalo byt take zle....verim, ze sa manzel tesi, ze budete blizko k jeho rodine , skoda, ze nie k tvojej, ale de facto sama vies, ako je to zit od rodiny, kedze ste v UK, ano october city je super, len v zime je tu strasna zima od puste, ale zas v lete tu nie je az tak priserne teplo ako v cairo..uz aj tu to zacina byt dost zalludnene, takze zapchy dopravne mavame uz aj tu :-D caste vypadky vody, elektriky, ale aj tak by som nemenila za cairo :-D @boldy , dakujem, aj v mene Sandrus, pokusim sa v blizkej dobe pridat recepty na jedla, ktore su spomenute v clanku, ale musim sa priznat, ze ked mala konecne zaspi vecer, som rada, ze mam trosku cas na relax a nic sa mi nechce...dnes som robila tu "hnedu" ryzu k rybe, tak sa pokusim pridat do konca tyzdna :-D
eraserhead
mňa by zaujímalo ako presne sa pripravuje Pasterma, rád by som to vyskúšal

ináč také ľudové jedlo z čias faraónov bol chleba a pivo, a zároveň to bola aj mzda za prácu keďže peniaze sa vtedy nepoužívaly, tiež som sa dočítal že na stoloch faraónov nesmelo chýbať tradičné jedlo "ful medames" ide o malé odrody bôbu ktoré sa dlho varia a ochutia sa s olejom a korením, mám taký pocit že toto jedlo sa v arabskom svete pripravuje dodnes.
Ešte k tomu chlebu z čias faraónov, bol plný nečistôt ako piesok, kamienky a plevy. Tomu jemnému piesku sa úplne vyhnúť nedalo tak ho radšej pridávali priamo do múky, čím však trpeli zuby. V čase Kleopatry (éra Ptolemaiovcov) sa už objavovalo aj bravčové mäso na stole. Vedecký dôkaz o tom podali taliansky vedci z univerzity v Pise keď skúmali múmiu 20 ročného dievčaťa (La mummia di Narni) a na stenách žalúdka našli stopy po chorobe Cysticerkóza ktorú spôsobuje istý druh pásomnice ktorej medzihostiteľom je zas prasa
 cs.wikipedia.org/wiki/Cysticerk%C3%B3za...


pekný článok .......
janaalizibolenova
@eraserhead , musim sa priznat, ze len tak odhadom tusim, ako sa robi pasterma, sama by som rada vediet, ako sa robi, lebo chuti bozsky ... nieco popatram , vyzistim a ak na to pridem, dam vediet... ano ful medames sa robi dodnes, a najcastejsie sa jedava na ranajky... chlieb dnesny, aj v casoch faraonov, je plny piesku, furt nam cosi skripe pod zubami, a ked som videla, ako ho robia priamo na zemi, niet sa co divit... :-D kamienky sa dost casto nachadzaju v sosovici tmavej a aj v ryzi, skoro som si raz zub zlomila, maly kamienok uplne rovnakej farby ako ryza :-D no a v mletom mase casto ulomky kosti, tiez neprijemne pre zuby... :-D
honestka
@Janaalizibolenova , @eraserhead :
 
Ak Vam nevadi ze uverejnim tu recept ktory som sama este nerobila, pretoze je velmi ZDLHAVY, ale je original z Egypta kde ho jedavala moja dcerka vela mesiacov a tiez jej to nesmierne chutilo a presviedcala ma, ze chute spominanych “suniek” su velmi odlisne od tych, ktore doteraz pozname a zachutilo jej tak, ze si vypytala recept ako na to:
ZLOZENIE Pastırmu:

1 kg HOVADZIE maso (steak - zadna roštenka v celku)
     2 šálky senovka grécka (semená)
    5/8 šálky kvalitnej sladkej papriky
    1/8 šálky palivej kvalitnej červenej papriky /madarska je najlepsia/
    ½ šálky osupany a pretlaceny cesnak
    Morská soľ je na tento sposob najlepsia a potrebujeme jej vela,
lebo sa soli postupne, aby maso bolo pokryte z kazdej strany.
    2 lyžice rasca /cela/
asi 2 šálky vody

KORENINY:
Vsetko co je cele je potrebne zomliet / pomoze kavovy mlyncek/ a zmiesat.
Do korenia pridat cesnak asi tak 2 šálky vody pridavat postupne, aby vznikla kasovita zmes a vsetko dobre premiesat. Hmota by mala vyzerat asi ako pomiesene zemiaky.
Tuto zmes pouzijeme LEN pri konci procesu - uvadzam v bode 6/.

s pokracovanim tak, ze:

1/ Očistime mäso - odstránime z neho všetky mastnoty a zbavime maso z krvi umyvanim pokial nedosiahneme cistu vodu. Posolene Maso polozime do nadoby s plochym dnom a kazdy den z nej odstranime vytecenu tekutinu z masa papierovym obruskom, pretoze maso uz dalej nenamacame vo vode.
Ked nam nadoba ostane uplne cista a bez tekutin - znovu maso dobre umyjeme.

2/ Potom maso znova nasolime po celom obsahu, zakryjeme kuchynskou foliou po celom obsahu a zatazime nejakym tazkym predmetom aby sa dalej z masa vytlacala vsetka tekutina a krv /ako sme trebarz zatazovali domacu tlacenku pred udenim/ a zacalo sa pomaly akoby „vyusovat“.
Znova tekutinu a krv z masa utierame obruskom, aby maso vzdy ostalo lezat v nadobe co najcistejsie. Po niekolkych dnoch, ked vidime ze krystaliky morskej soli sa rozpustili znova nasolime.
Tento zdlhavy proces bude trvat az do 14-15 dní!

---Tento krok mi pripomina nieco podobne ako sme davno doma solili kusy bravcoveho masa z cerstvo zabiteho prasiatka pred jeho vyudenim - lenze tam sa jednalo o velike kusy a naopak krv a tekutina sa nezbierala, ale sa denne maso s vyluhom polievalo.

3/ Ked maso ostane v nadobe ciste, toto nechame cez NOC uplne ponorene v studenej vode, aby sa vylucila ta prebytocna sol a maso ostalo len jemne nasolene a nie PRE-solene.

4/ Po tomto procese maso velmi dobre vysusime a vytlacime co najviac vody /pripadne ho znova na cas aj zatazime/ - a tu je uz dobre pouzit stary frote uterak, alebo čistu kuchynskou utierku.
Aby sme ho mohli zavesit. Na ousene maso pouzijeme trebarz ihlu s nitou a – uz skoro Pastırmu zavesime na chladnom ALE suchom mieste.

5/ Maso po 1-2 dnoch znova pritlacime a zistime ci sa zacina proces susenia - ma mat uz oschnutu kvalitu, ale nie tvrdu!

6/ Po 2 dnoch cele maso pokryjeme a obalime pripravnou koreninovou zmeskou, ktoru sme si pripravili na Pastırma /korenie uvedene v surovinach/. Takto pripravene maso znova zavesime na nejaké miesto, možno najlepsie na otvoreny balkon, kde je na dobrom vzduchu /ak je vsak velmi slnečné pocasie stacia max. 2-3 dni, znova skontrolovat kvalitu suchosti masa rukami aby bolo z vonku cítiť jeho poddajnost.

7/ Zabalit do cistej lanovej alebo bavlnenej latky a dat do igelitoveho sacku /Ziplock/ aby sa zachovala dobra vona a drzime v chladnicke.

8/ Po tomto ZDLHAVOM procese krajame na tenke platky a dobrotku pouzivame na jedenie podla svojej chuti.
Podavame podobne ako sunky.

Proces ma do cinenia nieco podobne s talianskym „Prosciutto alebo Parma sunkou” – sice chutovo odlsine kvoli TU pouzitym koreniam, ale taktiez pre tento druh specialneho susenia /hoci v pripade talianskej pripravy sa susi cela velka zadna sunka - a najlepsie su tie susene v horskych dedinkach/.
Vzdy ide o velmi zdlhavy proces tejto lahodky.

Dufam, ze ak skusite, date nam vediet ako sa to podarilo, alebo co sa da zmenit, pretoze pravdu povediac je to u mna zatial len na paprieri ako plan ze tuto LAHODKU je potrebne vraj aspon raz v zivote ochutnat.
Mna uspokoji aj to, ze si kupim pravy taliansky vyrobok ...

Obrazok nepridavam, nemam svoj a na web strankach je ich vela len si treba do Google zadat: “Images for Pastrima"

Inac VAM vsetkym /zatial devam/ a Sandrike fandim s tymto cyklom clankov, pretoze stoja za citanie aj ked sa niekedy hanbim za vyrazy niektorych komentov.
Snad ich ospravedlni casto aj to, ze zatial sami nikde nevykroicli z rodnej chalpupy - zato vsak maju znalosti logovania po webe a ziskane informacie takto „poznaju“.
Neuvedomuju si to, ze TU sa hovori o zazitkoch a skusenostiach ludi, co v krajainach ziju, chcu sa podelit s kolegami Varechacmi aj preto, ze uverejnuju mnohe recepty prave z ich okolia ako sa v skustocnosti robia v domacnostiach a nie len ako ich dostat v restikach.
Aj to, ze tu ozaj nejde o nejakch speci reporterov /najdu a taki co pisu tieto clanky LEN z pocutia, pretoze si casto nemozu dovolit zaplatit niekedy za mnozstvo jedal /to su aj osobne skusenosti z minulosti s chytrakmi, ktori sa vydali bez patricneho kapitalu na dovolenku a naviac od cudzich ludi potom cakali pomoc/.
Pocutie a moznost ochutnania RAZ nie je totiz to iste ako ked clovek zije v krajine roky.
A snad aj preto ma to mrzi, ze aj na tejto stranke sa najdu a tak zneprijemnia pozitok inym.

Padol tu dobry napad, aby sa tento serial dostal aj k nasim tradicnym regionalnym dobrotam - prave tam je bohatstvo nasich starych materi a ich umu vytvorit jedlo, aj ked suroviny boli velmi obmedzene;
mna vzdy velmi potesia recepty na nase starodavne jedla, pretoze to je ten pravy domov a spomienka na casy, ked sme si velmi ani neuvedomovali ako sme vlastne celkom dobre jedli - hoci casto aj tie „chudobne“ jedla a teraz v hojnosti umeleho bohatstva a svetoveho sortimentu tie chute nevieme vycarovat.

Ocente preto Fotorecept a ruky sikovnikov, ktore si dali namahu a uverejnili ho.
Nastastie je ich tu uz velmi vela a dalsi pribudaju...
Dakujem.
cica2
krásny a zaujimavý článok, tiež aj fotky, ďakujem!

Janka, ste nádherná rodinka, prajem všetko dobré! :-)
risko74
neblaznite ludkovia!!ked si chcete doniest z egypta hapatitidu typu C tak lsi len dajte co vam fotodokumentacia ponuka!!teda iba v egypte!!odporucam !!!nic nejest a nic nepit ked sa to da!!!!!!vsetko vlastne
michsamant
@risko74 fotodokumentacia jedal tu v tomto clanku su doma pripravene jedla. Nesir paniku. A hepatitidu si nemyslim dostat len v Egypte. Najhorsie je kdekolvek na svete pit vodu z vodovodu, na to jedine si treba davat pozor. Na ulici jest hlavne skor zeleninu a dobre tepelne spracovanu. Inak nevidim dovod, preco zatat zuby a nevpustit do ust nejake miestne dobre uvarene jedlo.
2010
@risko74 , a ty si sa co zobudil alebo si z tych slovakov co vsade vlacia konzervy? Zasada nikdy nepit ich vodu , to znamema ani lad do napojov , nejest nic surove - ako salaty ale stejky , vsetko len dobre teplotne spracovane a jasne ze sa potom stravujem kde kolvek na ulici vsak tam je to najlepsie domace jedlo a ziadne gebuziny pre turistov v hoteloch.






 



TOPlist