Mahshi v baklažáne fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 17. februára 2010

Originál egyptský recept na mahshi od mojej originál egytpskej svokry :-D

Suroviny

2,5 pohára
2 stredne veľké
10 strúčikov
hrsť
hrsť
hrsť




Postup

  1. 1

    Baklažány si vydlabeme tak, aby nám ostal, čo najtenší obal z nich.

  2. 2

    Spravíme si mahshi nasledovne: 1. ryžu umyjeme, prípadne preberieme a dáme do nádobky/hrnca 2. pridáme nadrobno nakrájanú/pomixovanú cibuľu a roztlačený cesnak (6 strúčikov) 3. ďalej pridáme po jednej ČL soľ, čierne korenie, mletý indický kmín 4. hrste vňatí petržlenu, kôpru a koriandra umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme k ryži 5. do ryžovej zmesi pridáme 2PL paradajkového pretlaku, 2PL oleja a 1PL kopcom masla/hery (kto nemá rád moc mastné, môže dať menej oleja a masla) 6. všetko dobre premiešame a ochutnáme, či nepotrebuje zmes dosoliť a dokoreniť

  3. 3

    Mahshi plníme do baklažánov - pozor - baklažány neplníme až po koniec, ale musíme nechať aspoň 1cm voľné miesto od okraja, nakoľko ryža pri varení napuchne a vytiekla by nám von z baklažánov.

  4. 4

    Do väčšieho hrnca si naspodok naukladáme stonky z petržlenovej, kôprovej a koriandrovej vňate, na stonky naukladáme nakrájané paradajky a zvyšné strúčiky cesnaku prerezané na polovice. Na tieto stonky potom ukladáme baklažány tak, aby jeden do druhého zapadali (koniec jedného vsunieme do otvoru druhého, viď obrázok, aby sme zamedzili prípadnému vypadnutiu ryže počas varenia). Baklažány na seba vrstvíme.

  5. 5

    Prípravíme si zálievku, v ktorej budeme variť naukladané baklažány. Do litra vody dáme slepačí bujón, soľ,čierne korenie, mletý indický kmín a 2 PL paradajkového pretlaku. Túto zmes dáme na oheň, až kým bude vrieť. Po zovretí ochutnáme,či zmes nepotrebuje dosoliť a dokoreniť.

  6. 6

    Na naukladané baklažány položíme tanier jeho opakom (viď obrázok) a postupne zalejeme pripravenou zálievkou. Zálievky dáme len toľko, aby posledný rad baklažánov nebol zaliaty. Takto pripravené baklažány dáme na oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď baklažány klesnú v hrnci nižšie (budú všetky zaliate zálievkou), vyberieme tanier z hrnca a necháme variť na miernom ohni prikryté pokrievkou.

  7. 7

    Približný čas varenia je 30-45 minút, treba priebežne kontrolovať, či je ryža v baklažánoch uvarená.

  8. 8

    Vo väčšine prípadov nám zmes mahshi zvýši, tú potom varím ako normálnu ryžu len pridaním vody.

  9. 9

    Poznámka: Mahshi v baklažánoch je vhodné ako príloha ku pečenému kuriatku. Jediná jeho nevýhoda je, že je to prplačka a zje sa za 5 minút :-) Tieto baklažány boli vydlabané dosť nahrubo,bo boli kupované v obchode. Treba ich vydlabať viac, ako na obrázku. Obyvkle robievam mahshi cromb, plnené kapustné listy, alebo sa tu zvyknú robiť aj plnené vínne listy (listy vínnej révy).

Diskusia k receptu

zemo
To môže byť nádherné, ale my tu musím v pupku Európy počkať, kým sa neurodia takie malie, bo v kypermarketoch majú iba takie veľkie a nehoráznie drahie baklažány. Ale mám recept odložený, vďaka. Čakám na sezónu.
A som šokovaný Vašou šikovnosťou, lebo aj by som si chcel nejaký recept dať ako fotorecept, ale neviem za toho šľaka, ako popri texte vpasovať do formuláru, ktorý je na vareche, naraz aj fotografie.
janaalizibolenova
Na celom recepte mne najviac chutí tá zmes ryže (mahshi), lebo ja baklažány teda vôôôôôbec nemusím. Ja som sa tak isto pokúšala dať fotopostup sama, ale bohužiaľ to nešlo. A tak zásluha a pochvala v tomto prípade náleží administratórke Sandre Tamer, ktorej som fotky poslala a ona ich za mňa takto pekne vložila. Zároveň mi spomínala, že sa pokúša redakcia umožniť priamo vkladateľom receptov túto možnosť, vkladania viacerých fotiek a že na tom momentálne pracujú. Neviem, či už táto "služba" funguje, ale dúfam, že čoskoro, lebo ja som náruživá fotografka a rada by som receptíky spestrila fotkami, lebo aj naše oči jedia :-D
lucylee
škoda, že u nás nedostať takéto baklažány, môže to byť zaujímavá chuť
lucylee
Super! Táto plnka je tá istá ako pri tej kapuste?
julica
Oooo, perfiš, skúsim to nejako vymyslieť aj s veľkým baklažánom. Pekný recept, ďakujem.
belobradova1
ahoj, nerobievaš tam náhodou cromb? určite to poznáš, ak tam žiješ. ak by si robila daj recept. Mne mahshi nikdy nešlo robiť:(( ale cromb z kapusty, to by sa snáď dalo i na svk.
belobradova1
ahoj, nerobievaš tam náhodou cromb? určite to poznáš, ak tam žiješ. ak by si robila daj recept. Mne mahshi nikdy nešlo robiť:(( ale cromb z kapusty, to by sa snáď dalo i na svk.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia