Mahshi cromb - ryža v kapustných listoch fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 13. marca 2010

(Egyptský recept) Tento recept už na Vareche síce je, avšak zvyknem ho robievať trošku inak a preto ho prikladám. V postupe na zmes mahshi Zobraziť celý popis(Egyptský recept) Tento recept už na Vareche síce je, avšak zvyknem ho robievať trošku inak a preto ho prikladám. V postupe na zmes mahshi sa budem opakovať z môjho ďalšieho receptu (Mahshi v baklažánoch), nakoľko predpokladám, že by Varecháčom nebolo pohodlné preklikávať medzi dvomi receptmi. Mahshi cromb sa výborne hodí ako príloha k rezňom. Jediná jeho nevýhoda je dlhá príprava.

Suroviny

2,5 pohára
2 stredne veľké
10 strúčikov
hrsť
hrsť
hrsť




Postup

  1. 1

    Kapustné listy si umyjeme a varíme vo vode, kam sme nasypali 1ČL mletého indického kmínu (cumin). Listy varíme, až kým nebudú akoby priesvitné. Môžeme variť viac listov naraz.

  2. 2

    Kým sa listy varia, pripravíme si zmes mahshi. 1. ryžu umyjeme, prípadne preberieme a dáme do nádobky/hrnca 2. pridáme nadrobno nakrájanú/pomixovanú cibuľu a roztlačený cesnak (6 strúčikov) 3. ďalej pridáme po jednej ČL soľ, čierne korenie, mletý indický kmín 4. hrste vňatí petržlenu, kôpru a koriandra umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme k ryži 5. do ryžovej zmesi pridáme 2PL paradajkového pretlaku, 2PL oleja a 1PL kopcom masla/hery (kto nemá rád moc mastné, môže dať menej oleja a masla) 6. všetko dobre premiešame a ochutnáme, či nepotrebuje zmes dosoliť a dokoreniť.

  3. 3

    Uvarené kapustné listy si nakrájame na štvorce/široké pásy, na ktoré dáme zmes mahshi. (Pozor - nedávame veľa ryžovej zmesi, pretože pri varení nám ryža napučí a roztrhla by listy). Kapustné listy so zmesou zvinieme. Konce listov môžeme zahnúť. Ak ich nezahneme, nič sa nestane, nakoľko pri varení sa listy na koncoch akoby uzatvoria.

  4. 4

    Do väčšieho hrnca si naspodok naukladáme stonky z petržlenovej, kôprovej a koriandrovej vňate, na stonky naukladáme nakrájané paradajky a zvyšné strúčiky cesnaku prerezané na polovice. Na tieto stonky potom ukladáme plnené kapustné listy a postupne ich na seba vrstvíme.

  5. 5

    Prípravíme si zálievku, v ktorej budeme variť naukladané plnené kapustné listy. Do litra vody dáme slepačí bujón, soľ,čierne korenie, mletý indický kmín a 2 PL paradajkového pretlaku. Túto zmes dáme na oheň, až kým bude vrieť. Po zovretí ochutnáme,či zmes nepotrebuje dosoliť a dokoreniť.

  6. 6

    Na naukladané plnené kapustné listy položíme tanier/misku jeho/jej opakom (viď obrázok) a postupne zalejeme pripravenou zálievkou. Zálievky dáme len toľko, aby posledný rad plnených kapustných listov nebol zaliaty. Takto pripravené plnené kapustné listy dáme na oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď plnené kapustné listy klesnú v hrnci nižšie (budú všetky zaliate zálievkou), vyberieme tanier/misku z hrnca a necháme variť na miernom ohni prikryté pokrievkou.

  7. 7

    Približný čas varenia je 30 minút, treba priebežne kontrolovať, či je ryža v kapustných listoch uvarená. Vo väčšine prípadov nám zmes mahshi zvýši, tú potom varím ako normálnu ryžu len pridaním vody.

Diskusia k receptu

janaalizibolenova
je to mnamka, ked sa budem cez vianoce doma nudit , urobim a si pozvana! aj s Vasimi ;-) problem bude ale v kapuste, lebo na slovensku je zimna a letna kapusta a ta zimna ma tvrde listy, takze to nie je to prave orechove, najlepsie je to robit z letnej , ktora ma tenucke listy
lucylee
Oooo, teším sa :-)len či budeš stíhať, je to dosť pracné :-)
janaalizibolenova
uz mam grif :-D otazka je skor, ci sa mi bude chciet, bo mam v plane sediet len pred telkou, napchavat sa kolacikmi a cakat, kedy to priiiide :-D
lucylee
fakt geniálny recept aj postup, ja normálne kúpim kapustu a cez víkend to urobím..len ako oddeľuješ tie listy z tej hlavy? Perfiš suroviny, bylinky, presne, čo mám rada
hanelore
a lahôdka je to aj v listoch viniča, ale to je riadna prplačka :)
janaalizibolenova
mne to v tom vinici moc neberie, ten vinic mi prebija chut ryze so vsetkymi koreninami...ale ked ine nie je, zjem aj to :-D a ano, je to prplacka :-D ked ma to svokra ucila robit, povedala svagrine , nech si zo mna berie priklad a nech sa uci tiez a ona na to odvrkla,ze ona to nechce vediet robit, ze ked jej manzel bude mat na to chut,nech si objedna, hotovo, vybavene :-D
juna83
Dakujem Janka toto mi v Egypte velmi chutilo a urcite to potesi aj manzela :) dufam ze ho zajtra potesim. Vdaka
katarinah
Aj moj manzel je z Egypta (Alexandria), ale mi zijeme v Anglicku. Tento recept robievam velmi casto. Naucila som sa vela egyptskym receptov. Mojim najoblubenejsim je kosari a mahshi. Do Egypta chodime skoro kazdy rok a planujeme sa tam v skorej buducnosti aj prestahovat.
janaalizibolenova
ja koshari moc nemusim, je to pre mna velmi mastne a hrozne syte... :-D akurat zajtra letim (domov) do egypta :-D @katarinah , ak budes mat chut a cas, ozvi sa, ked budes v egypte...
katarinah
V sobotu som urobila mahshi, boli vynikajuce, aj som na teba myslela. Ak budem mat cas tento vikend urobim Basbusa, velmi to mame radi. Ked pojdeme do Egypta urcite sa ozvem.