Svetové kuchyne:
Svetové kuchyne – Austrália

Sandra Támerová, 15. marca 2012     16 minút čítania

Ponúkame vám pohľad na austrálsku kuchyňu a jej zvyklosti.


Foto: archív Daniely Vrbiak

Daniela Vrbiak, na Vareche známa
ako @palokuchki.


Takmer pred mesiacom sme na našej stránke odštartovali seriál, v ktorom vám budeme postupne predstavovať kuchyne sveta. V minulej časti ste si mohli prečítať zaujímavosti o indickej kuchyni .

V nasledujúcich riadkoch prostredníctvom rozprávania a poznatkov Danielky Vrbiak, ktorú poznáte na Vareche pod nickom @palokuchki , predstavíme kuchyňu vzdialenej Austrálie.

Danielka spolu s rodinou žije a pracuje na farme vzdialenej asi 20 kilometrov od malého mestečka Tumbarumba, ktoré má približne 2000 obyvateľov, dohromady aj s okolitými farmami v juhovýchodnej časti Austrálie. Ak si to chcete lepšie predstaviť, keď sa urobí čiara medzi Melbourne a Sydney, je to skoro uprostred...




Aborigénov živila príroda

Austrália je šiesta najväčšia krajina sveta a každý, kto len trochu ovláda zemepis vie, že túto krajinu pred európskou kolonizáciu obývali domorodí obyvatelia – aborigéni. „Pred európskou kolonizáciou v 18. storočí aborigéni prežili tisíce rokov na jedle, ktoré si denne ulovili a našli v prírode. Boli na to skutoční experti. Skúsenosti a vedomosti, ako na to, sa podávali z generácie na generáciu,“ vysvetľuje Daniela.


Foto: archív Daniely Vrbiak

Danielkina farma.


„Vždy sa našiel nejaký klokan, emu, jašter, had, alebo mole Bogong moth, ktoré boli ich obľúbenou pochúťkou“ opisuje farmárka pochúťky, ktoré by našinec určite nevyhľadával. „Tiež to bolo rôzne bobuľovité ovocie, korienky, med, či orechy.

Pochúťkou bola hrubá húsenica witchetty grub , čo je larva mole Cossid, ktorá sa živí drevom a miazgou stromu Witchetty. Ryby a plody mora dokázali chytiť oštepom alebo rôznymi hákmi. Druhy jedál a spôsob prípravy sa odlišoval od miesta, kde sa ktorá skupina pohybovala. Napríklad, klokan alebo had sa hodil na rozpálené uhlie a tiež sa týmto uhlím aj zahrabal.“

Prví anglickí prisťahovalci, ktorí nasledovali Jamesa Cooka po roku 1770, našli v Austrálii okrem zvierat, ktoré už poznali z Anglicka, ako husi, holuby a labute aj úplne nové druhy zvierat a rastlín. „So sebou si do Austrálie priviezli hovädzí dobytok, ovce, obilie a iné európske plodiny na pestovanie. Pre zábavu a na poľovačky si zas priviezli srnky, jelene, zajacov a líšky. Dnes sú však tieto zvieratá veľmi rozmnožené a je z nich viac škody ako osohu,“ pripomína Daniela.

Kuchyňa ovplyvnená prisťahovalcami

Začiatky austrálskej kuchyne boli podľa Daniely značne ovplyvnené anglickými, škótskymi a írskymi tradíciami. V čase zlatej horúčky do Austrálie prišlo veľa Číňanov, a tí do krajiny priniesli svoje jedlá a koreniny. Austrálsky jedálny lístok obohatili po druhej svetovej vojne aj prisťahovalci z juhovýchodnej Európy. „V Austrálii sa varí väčšinou podľa toho, kde aké národnosti v danej oblasti žijú. Najviac je to vidieť v Sydney a v Melbourne. Ľudia určitých národností sa držia pri sebe, obývajú určité štvrte mesta. Samozrejme, že si tam otvoria aj svoje obchody so svojimi potravinami,“ vysvetľuje naša prispievateľka.

Foto vľavo: Typický austrálsky hotel-pub-pohostinstvo v meste Wagga Wagga. Tieto pohostinstvá bývajú zväčša na rohu ulíc. Foto vpravo: Austrálsky hotel-pub v Tumbarumbe. Foto: Daniela Vrbiak


Daniela s rodinou prežili svoje prvé „austrálske“ roky v Sydney. Na začiatku mala, ako každý cudzinec v novej krajine, problém so zháňaním surovín, podobným tým, na ktoré bola zvyknutá na Slovensku. Postupne však zistila, kde potrebné suroviny zoženie: „ Neskôr som už vedela kde mám ísť, keď som potrebovala kúpiť polohrubú múku, orechy, mak, červenú mletú papriku, alebo majorán. Všetko som to našla v obchodíku, ktorý vlastnili Chorváti. Určite sa im darí, lebo sú stále tam. Vždy keď idem do Sydney, tak tam zájdem a doplním si zásoby.“

Foto vľavo: Kvitnúce čučoriedky na Danielkinej farme. Foto vpravo: Hranica farmy, vľavo ešte farma, vpravo borovicový les. Foto: Daniela Vrbiak


Dnes žije Danielka s rodinou v prostredí, kde veľká časť obyvateľov je anglického alebo írskeho pôvodu. Tí sú dosť konzervatívni, a dodržiavajú tradície, čo sa týka jedla, novinky prijímajú len veľmi ťažko. Aj preto prídu vhod veľké supermarkety, ktoré sa v rozličných miestach prispôsobujú sortimentom tovaru etnickým skupinám žijúcich v daných oblastiach.

Ak chce slovenská gazdinka v Austrálii ozajstný chlieb, upečie si ho...


Foto: archív Daniely Vrbiak

Typický austrálsky chlieb.


Typický austrálsky chlieb je štvorcový, ktorý aj na Slovensku poznáme ako toastový. Ako veľa iných Slovákov, ani Danielkina rodina si na tento chlieb nevie zvyknúť. „Kupujeme ho naozaj málokedy. Kým sme bývali v Sydney, kupovali sme poľský, litovský, či biely taliansky chlieb.

U nás v obchode je však dostať kúpiť len ich typický austrálsky, tak si radšej pečieme svoj chlebík doma. V Sydney sme chodievali raz do týždňa na veľký trh, kde sme si nakúpili čerstvé ovocie a zeleninu, prevažne od farmárov. Dali sa tam kúpiť aj mäsové výrobky a ryby, čerstvé mäso sa tam však nepredávalo,“ vysvetľuje.

Teraz má jej rodina väčšinu ovocia a zeleniny z vlastnej záhradky. Žijú v juhovýchodnej Austrálii, 800 m nad morom, aj preto nemajú takú dlhú sezónu na pestovanie, ako napríklad obyvatelia severnej časti krajiny. Ak im nejaká zelenina, či ovocie chýbajú, dostanú ju kúpiť v obchode po celý rok. Na nákupy chodia do najbližšieho mestečka Tumbarumba, ktoré je vzdialené asi 20 km.

Ak si chcú urobiť väčšie a výhodnejšie nákupy, zamieria do mesta Wagga Wagga, čo je viac ako sto kilometrov. Zväčša ide o celodenné nákupy, kde už poznajú obchody a vedia, čo kde hľadať. Ovocie a zeleninu nakupuje Danielina rodina v skladoch, kde ich predávajú farmári, ktorí ich dopestovali. Vo Wagga Wagga je raz do mesiaca trh, kde si farmári vymieňajú svoje produkty, ide o výmenný trh bez peňazí.

Foto vľavo: Kaviareň v meste Wagga Wagga. Foto vpravo: Zákusky v kaviarni vo Wagga Wagga. Foto: Daniela Vrbiak


Raz za týždeň chodí do jej oblasti rybár, ktorý predáva čerstvé ryby. Dajú sa však zohnať aj mrazené, v obchodoch, kde je ich veľký výber. Ľudia v ich okolí však ryby príliš nekonzumujú. „Máme priateľa, ktorý žije na pobreží a ten prevažne konzumuje len ryby. Ja doma varím už dosť pomiešanú kuchyňu,“ smeje sa Danka, „zo začiatku som varila len slovenské jedlá. Postupne, ako sme sa stretávali s novými jedlami z rôznych častí sveta, som začala pridávať do nášho jedálneho lístka aj iné jedlá, ktoré nám zachutili.“

Austrálsky jedálny lístok

Ako sa vlastne stravujú Austrálčania počas celého dňa? Záleží od toho, akej pôvodnej národnosti sú. Daniela nám prezradila, ako sa stravujú Austrálčania anglického pôvodu. „Tu sa tomu hovorí typický austrálsky jedálny lístok. Na raňajky jedávajú väčšinou Weetbix, čo sú cereálie zaliate najmä studeným mliekom, k tomu pomarančový džús, a toast potretý drožďovou nátierkou Vegemite alebo pomarančovou marmeládou. Ak chcú výdatnejšie raňajky, dajú si opečenú slaninu, volské oko, grilované párky alebo klobásy a fazuľky v paradajkovej omáčke. K tomu nesmie chýbať toast, káva, alebo čaj, tie sa podávajú prevažne s mliekom,“ ozrejmuje.

Foto vľavo: Typické austrálske raňajky - Weetbix s mliekom a pomarančovým džúsom. Foto vpravo: Obľúbené raňajky sú aj chlieb s drožďovou nátierkou Vegemite, alebo s arašidovým maslom. Foto: Daniela Vrbiak


Desiata a olovrant? Tak volajú Austrálčania ranný a poobedňajší čaj. Je to typická anglická tradícia, pre mnohých je doslova obradom. Čaj sa podáva vo fajnových šálkach s nejakým koláčikom, či sušienkami. Obed býva skôr ľahší, pretože hlavným jedlom je u nich večera. Na obed si zvyknú natrieť toastové chleby s maslom a naplnia ich tým, na čo majú práve chuť. A vraj sú schopní tam dať ozaj všetko možné, napríklad aj zemiakové lupienky, obľúbenou náplňou je tiež banán. V rámci obeda sú tiež populárne rôzne mäsové páje – koláče a párkové závitky (sausage rolls).


Foto: archív Daniely Vrbiak

Pečená jahňacina sa podáva na večeru.


Večera je pre Austrálčanov hlavným jedlom, zvyknú ho volať aj Tea – čaj. „Dlho som si na to nevedela zvyknúť,“ spomína Daniela, „hlavne keď nás známi pozvali na „Tea“, tak som nevedela, či nás pozvali na večeru, alebo na čaj. Keď dcéra pracovala v moteli, volal jej zákazník, že si chce objednať čaj. Spýtala sa ho, či s mliekom alebo bez. Rozhorčene jej odvrkol, že chce celú večeru a nie čaj,“ dodáva so smiechom.

Tradičná austrálska večera je roast dinner, čo je vlastne pečené mäso, hovädzie, prípadne jahňacie. K tomu sa podáva veľa pečenej alebo surovej zeleniny. Po večeri samozrejme nesmie chýbať dezert.

Populárne fastfoody

Rýchle občerstvenie je v Austrálii veľmi obľúbené, najrozšírenejšie sú McDonald, Kentucky fried chicken, Hungry Jack a rôzne značky predajcov pizze. Nájsť ich možno v každom väčšom meste a benzínovej pumpe na diaľnici. Na pumpách nikdy nechýbajú ani vyššie spomínané mäsové koláče a párky v pečive- sausage rolls. „Celkovo mám pocit, že austrálskym ženám sa veľmi variť nechce. Radšej si zájdu s celou rodinou do fastfoodu, alebo do reštaurácie,“ vysvetľuje Daniela.

Foto vľavo: Obľúbený fastfood - pečené mäso, chips (hranolky), sausage rolls (párky v pečive), mäsové koláče . Foto vpravo: Posedenie v nákupných centrách. Foto: Daniela Vrbiak


Ak sa chcete v Austrálii najesť, máte veľa možností. Od veľmi lacných reštaurácií až po reštaurácie v 4- a 5-hviezdičkových hoteloch. „Naše mestečko nie je veľké, máme tu tri kaviarne, kde podávajú okrem kávy aj viac druhov jedál, golfový a bowlingový klub, motel s výbornou reštauráciou a dve pohostinstvá. Tie musia byť všade, či ide o malé mestečko, alebo dedinku. Väčšinou sú postavené na rohu ulíc,“ dodáva.

Foto vľavo: Austrálčania majú radi barbecue, takéto grily v parkoch sú veľmi populárne, takmer vždy sú zadarmo. Foto vpravo: Kaviareň U štyroch medveďov v mestečku Tumbarumba. Medvedíkov dal majiteľ aj na strechu. Foto: Daniela Vrbiak


Danielka s rodinou do reštaurácií často nechodieva. „Máme radi rodinnú pohodu, aj preto jedávame doma. Keď ideme na celodenné nákupy, zájdeme na pizzu, alebo kávu so šiškami. Mne osobne fastfoody vôbec nechutia, deti si v nich občas niečo kúpia. Ak sa chystáte do Austrálie, ceny potravín sú v porovnaní so Slovenskom o dosť vyššie. Fastfoody stoja okolo desať eur, jedlo v reštaurácii vás vyjde od 16 do 25 eur, čo pre domácich nie je až tak drahé.

Čo ochutnať v Austrálii


Foto: archív Daniely Vrbiak

V Austrálii treba ochutnať steaky.


Danky sme sa tiež spýtali, čo by mali ochutnať návštevníci v Austrálii. Podľa nej by to mohli byť jedlá z čerstvých rýb a plodov mora v pobrežných mestách. Takisto treba ochutnať jahňacinu a steaky. A samozrejme – austrálske ovocie, podľa možnosti také, čo dozrelo priamo na strome.

Na severe Austrálie určite ochutnajte tropické ovocie ako ananás, mango, liči, papája, custard apple – čo je v doslovnom preklade pudingové jablko, banány, či marakuja. Na juhu, teda v miestach kde žije aj Daniela, sa dopestuje ovocie, ktoré poznáte aj u nás – broskyne, jablká, slivky, hrušky, marhule.

Austrálske reštaurácie podľa Daniely pripomínajú kultúrou stolovania a druhmi jedál tie európske. Podľa toho, aká národnosť v danom mieste žije, sú prispôsobené aj reštaurácie a spôsob stolovania v nich.

Foto vľavo: Austrálske tropické ovocie: mango, liči, a marakuja. Foto vpravo: Obľúbené keksíky a sladkosti (Tim Tam, Gaity, Kingston, Lamington). Foto: Daniela Vrbiak


Typické sladkosti, ktoré treba v rámci autentickosti austrálskych chutí vyskúšať, sú koláčiky Lamingtons, torta Pavlova, ovsené sušienky Anzac biscuts, chlieb Damper – špeciálny chlieb so sódou bikarbónou pečený v pahrebe už prvými bádateľmi a Vegemite - drožďová nátierka.

Tradície a sviatky v kuchyni


Foto: archív Daniely Vrbiak

Vianočný koláč so sušeným ovocím v Austrálii
nesmie chýbať na Vianočnom stole.


Okrem bežného stravovania nás zaujímalo, ako vyzerá stravovanie Austrálčanov počas rôznych sviatkov a osláv. K tradičnému Vianočnému obedu patrí pečená morka s pečenou zeleninou a rôznymi druhmi zeleninových a ovocných šalátov. Nesmie chýbať vianočný koláč so sušeným ovocím poliaty brandy omáčkou.

Ak zavítate do Austrálie v období okolo 25.januára, môžete nasať atmosféru osláv národného sviatku Australian day. V tento deň si domáci pripomínajú príchod Jamesa Cooka do Austrálie. Vtedy je tu leto, ľudia preto trávia deň vonku hraním kriketu, golfu, posedením s priateľmi a grilovaním. Grilovanie je tu obľúbený spôsob prípravy jedla a pohostenia v lete. „Muži pripravujú mäso na grile, ženy šaláty. Griluje sa všetko, najobľúbenejšie sú steaky, klobásy, párky, kuracie mäso, krevety, nesmie chýbať vychladené pivo,“ ozrejmuje Daniela.

Farma ako zdroj obživy

Danielka s rodinou sa vo svojej „novej“ domovine živia prácou na farme. Chovajú kravy, ktorých mäso predávajú, jednu chovajú špeciálne na mlieko, ktorého denne vyprodukuje aj 15 litrov. Okrem toho majú husi, dve prasiatka, sliepky, morky, holuby, kačice a pár oviec na mäso pre vlastnú spotrebu. Vyrábajú si svoje vlastné jaternice, párky, klobásy, paštéty aj tlačenku. Z mlieka vyrábajú syry. Niektoré z nich zrejú dlhšie, na čo majú vyhradenú špeciálnu chladničku na ich skladovanie.

Foto vľavo: Čučoriedky, ktoré na farme pestuje Daniela s rodinou. Foto vpravo: Teliatka sú novým prírastkom na farme. Foto: Daniela Vrbiak


Keď farmu o rozlohe 110 hektárov pri ich príchode do tejto oblasti kúpili, jej súčasťou bol aj 15 hektárový jablkový sad. Zo začiatku sa oň starali, finančne sa to však po čase ukázalo ako nerentabilné. Stromy preto vytrhali a nasadili čučoriedkové kríky. Podľa Danielky je s nimi oveľa menej práce, pri ich pestovaní netreba používať žiadne chemikálie, ľahšie sa oberajú, aj predávajú. Ich čučoriedky sú obľúbené medzi Slovákmi aj Poliakmi v Sydney a dodávajú ich aj do obchodu s ovocím a zeleninou.




Diskusia k článku

michsamant
Skvele citanie. Velmi pekne prostredie, na take miesta by som sa raz velmi rada pozrela. Male mestecka, male obchodiky, restauracie rodinneho typu a farmy v okoli... idealne prazdniny na vylety s detmi. Nech sa vam dari Danielka :)
2010
@palokuchki , velmi pekne napisane, len taka poznamka , v Australii je vsade daleko , je viac ako 150X vacsia ako Slovensko a pre turistov je to krajina nekonecnych piesocnych plazi.


matata1
@palokuchki skvelý článok, normálne mi bolo ľúto, že už nepokračuje, keď som sa dostala na koniec. Eštéééé chcem čítať, pozerať fotky, spoznávať nové, ochutnávať....
palokuchki
Dakujem vam, som rada ze sa vam clanok paci. No vsetko je to vdaka nasej Sandre. Ona je velmi sikovna pisatelka. Z toho mnozstva informacii co som jej poskytla napisala zaujimavy clanok. @2010 , no ved som si na teba myslela, ked som to pisala. Ja mam trochu skusenosti zo Sydney a vacsinou odtialto z farmy-country. Ak mas nejake napady co som nespomenula, hlavne z pobreznej casti, alebo fotky pridaj. Ta plaz je krasna.
bozulka
Ďalšie potešenie z krásneho čítania,aspoň trošku si teraz viem predstaviť krásu Austrálie,ale aj nebezpečenstvo ktoré tam " číhá" na chudáka človeka.Danka obdivujem ťa za tvoje schopnosti čo všetko musíš vedieť ale hlavne urobiť! Držím palce a želám aby sa tebe aj tvojej rodine darilo a nepostihla vás žiadna katastrofa o ktorej sem tam čítame alebo vidíme v telke.
marianne69
@danielka ani nevies s akou chutou som si to precitala,krasne spracovane.Ale pocas citania som sa nemohla ubranit dojmu,ze citam o UK.Na 80% podobne.Ranajky,chleba,podobna strava,ale milovala som ich Roast dinner,bola som na nu niekolko krat pozvana a aj English brekfeast mi chyba...ale najviac sa mi pacilo citanie o Tvojej farme...drzim palecky a zelam Vam vsetkym hooodne zdravia,aby ste si to uzili v zdravi,aj ked to musi byt slusna drina...
mamenka
Vďaka za nové poznatky. Mám rada takéto čítanie. Bol to excelentný nápad. Prosím redakciu, aby v tom pokračovala. Ešte raz vďaka.
2010
A este jedna poznamka ta obloha je tu naozaj taka modra -velka neskutocna a ani netreba photoshop a pozor na velke vlny je tu ocean nie je to moc na plavanie ale skor na surfovanie.




marcy
nedočkavo som čakala na tento článok o kontinente,kde žije naša varecháčka :o) zaujímam sa o život na farme , ktorý nie je jednoduchý.......ale má svoje čaro.Obdivujem Danielku,jej pracovitosť a kreativitu v,každý jej recept ma veľmi potešil.Prajem veľa zdravíčka a pohody v kruhu rodiny :))
evusik
veľmi pekné a pútavé čítanie... aj keď to na prvý pohľad vyzerá ako jedna veľká idylka, viem, že za tým všetkých idylickým je aj kopec driny a odriekania... ako hovorila moja mama: Všade je život o dvoch kôrkach...

jerica
Danielka a redakcia , teším sa krásnemu čítaniu článku o živote našej obľúbenej prispievateľky receptov na vareche, ešte viac sa teším, že som mohla spoznať osobne Danielku,skromnú a milú takú ako ju poznáme z jej receptov a milých komentov , darmo je to Slovenka srdcom aj dušou:-)
Prajem Danielke a celej veľkej rodinke veľa zdravia a veéééľa síl pri jej neľahkom živote v tak ďalekej , ale dnes už aj blízkej krajiny a mesta Tumbarumba.
irenaw
prvý článok bol výborný a druhý je tiež. veľmi sa mi páči toto čítanie, dúfam, že ich bude veľa. všetko dobré do tej diaľky, hlavne pokojný a spokojný život. vďaka aj redakcii :-)
violetacamorova
Danielka veľmi pekné čítanie si napísala o Austrálii. Ako marianne som mala na veľa percent pocit, že čítam o Škótsku, aspoň čo sa jedál týka. To pekné slnečné počasie vám môžme len závidieť, ale tú drinu na farme vám nezávidím. Tak nech sa ti darí aj celej tvojej rodine. Možno ma tento článok inšpiroval, k túžbe aspoň raz ísť ku protinožcom.
cistinka
Perfektný článok. Austrália musí byť nádherná...rada by som ju niekedy videla, ale to asi až v druhom živote :-)
tatranka
Pre mňa veľmi zaujímavý a aj poučný článok.Je to ohromné čítanie od človeka hoci imaginárneho,ale z Varechy známeho.Tvoje recepty mi budú srdcu ešte bližšie,keďže ťa takto spoznávam z tvojho prostredia v ktorom žiješ.Určite to nemáš ľahké.No pri tvojej zručnosti a šikovnosti to určite všetko bravúrne zvládaš.
Želám tebe a tvojej rodinke veľa síl,zdravia a šťastných a veselých dní.Je ohromné,že technikou internetu takto je možné spoznávať svojich krajanov,ktorí šíria dobré meno,pracovitosť,šikovnosť aj u našich protinožcov.
mimitje
Krasny clanok... Odkedy som na Vareche, casto rozmyslam o jednotlivych prispievateloch - varechackach a varechacoch, ako asi ziju, zijete :) a ake su vase osudy.. A prave tieto clanky nas robia este blizsimi. Vdaka.
sovka62
Skvelý nápad priblížiť nám, domasedom, život iv iných krajinách, dokonca na iných svetadieloch. Autentické zážitky našich ľudí, ktorí tam žijú, sú iste iné, ako cestopis, alebo Vikipedia.
Veľmi pekne ďakujem, čítala som so zatajeným dychom.
aroooo
Mojou veľkou záľubou bolo a stále je poznávať život,prírodu,prostredie aj iných krajín, rada som cestovala, hoci to bolo len po niektorých európskych krajinách a mnohokrát Juhoslávia.Teraz ako nezamestnaná sledujem rôzne cestopisné dokumenty a táto forma tu na Vareche, kde opisujú svoj život zahraniční varecháči, hodnotím na 1000000%.Nejako mi ušiel prvý článok, musím pohľadať. Danielka,ďakujem, že si sa s nami podelila a ukázala nám túto krásnu krajinu, svoj terajší domov. Často sa tu vytešujem zábermi @2010 ,prekrásnym rastlinstvom. A tie obrovské čučoriedky, ten obrázok si ukladám.Prajem všetko dobré a ďakujem tebe aj redakcii.
palokuchki
Velmi ma tesi, ze vas tolkych tento clanok zaujal. Moje podakovanie je este raz Sandre. Bez nej by to nebolo tak pekne a zaujimavo napisane. Vam vsetkym dakujem za take mile a krasne slova. Varecha nas spojila zo vsetkych kutov sveta. Som velmi rada, ze som tuto stranku objavila. Velmi sa uz tesim na dalsi prispevok.
sjuz
opäť skvelý článok:), už sa teším na ďalší.... Danku obdivujem - má práce kopec atých 24 hodín je pre ňu asi aj málo.... !
Chcela by som aj ja takú farmu - či skôr farmičku - len pre nás:)) - ale na Slovensku....! Tu nie sú hady, ani pavúky, ani medúzy.....:)))
nesi
Danka zaslúžiš si obdiv za to že si si zvykla tak ďaleko od domova aj keď to nie je ľahké a čo Ti najviac závidím sú tie čučoriedky.Nech Ti slúži zdravie i celej Tvojej rodinke
babidka
Danka , bolo to velmi zaujimave a bola som sklamana , ze iba take kratke ... Zaujimava krajina a ani umriet nebudem moct, kym ju neuvidim:-)
klaura
Po Miške Danielka ... ďakujem redakcii za výborný nápad ... priblížiť nám kuchyňu krajín tak vzdialených, očami sloveniek ... zaujímavé články - cestopisy ... Danka, pozdravujem ...
babav
Krasne si nam ,so Sandrou, priblizila zivot v tvojej novej domovine.
Obdivujem ta aj celu tvoju rodinu...po precitani clanku si mi este sympatickejsia ako si mi uz bola , z tvojich receptov a prispevkov.
Bola by som velmi rada ,keby sa nam raz zivotne cesty skrizili ,
aby som ta spoznala aj osobne;-)

alexdidi
Perfektný článok.Ďakujem Danke i redakcii za pútavé priblíženie krajiny tak krásnej,veľkej a pre nás tak vzdialenej.Danka,obdivujem ťa po všetkých stránkach....ešte raz vďaka!
lucylee
Skvely clanok! Danielku obdivujem za jej statocnost, odvahu a pracovitost. Zaroven dakujem redakcii za napisanie clanku a Danielke, ze sa s nami deli o svoje vyborne recepty. Len tak dalej :-)
evanaaa
Tak takéto čítanie mám rada. Vždy som si v časopisoch vyhľadávala články o rôznych krajoch - krajinách, o zvykoch, spôsobe života, stravovaní a pod. a teraz to tu mám od známej a mnou obľúbenej Varecháčky Danielky. Vďaka ti, Danka, že si nám tak verne priblížila život v krajine, ktorá sa stala tvojim domovom a hlavne zaujímavo a pútavo ho opísala. Teraz trochu viem, ako sa tam žije, aj keď to pre teba nie je ľahké, ako sa niekomu biude zdať, neviem ( alebo aj viem) si predstaviť tú drinu - od rána do večera máš čo robiť. ln včera som čítala diskusiu o pestovaní hydiny, kurčiat, ono s ato zdá ľahké, nasypať im zrno a hotovo, aspoň podľa niekoho, ale už viem, že to nie je také jednoduché a ty nemáš len sliepky, takže tvoje ruky- nohy sú stále v pohybe a ešte stihneš tak dobre vyvárať a piecť a dávať sem tvoje výtvory z kuchyne, tak ja by som z toho ani pätinu nedokázala. Máš môj veľký obdiv. Nedávno dávali , že ste mali povodne, teraz zasa požiare a neviem čo ešte, dúfam, že žiješ v pásme, kde vás to až tak nezasahuje. A nech sa vám aj naďalej vyhýbajú prírodné a iné katastrofy, nechsa tebe aj tvojej rodinke darí!
radulienka
Veľmi ma zaujal článok o zvykoch v Austrálii, podobne sa žije v Amerike a Kanade, kde si určité skupiny udržiavajú svoje zvyky, čo si myslím je rozumné. A my sa divíme tu žijúcim cudzincom, veď aj oni majú svoje donesené zvyky. Treba sa k tomu stavať s pochopením. Najlepšie z toho všetkého je, že máme možnosť vyskúšať aj iné kuchyne, iné potraviny a iné kombinácie, ktoré by sme inak nikdy nejedli. A o čo by sme toľkokrát prišli!
evasik
Danielka, gratulujem. Tak predsa si sa pustila do písania. Vedela som, že to bude úspešné.Pokračuj,prosím. Patrí Ti aj môj obdiv.
sojdep
Perfektny clanok,celkom som zabudla,ze som na vareche....
tushka
Danielka, dufam, ze vas tie potopy pred 2 tyzdnami blizko Wagga wagga nezasiahli.
palokuchki
Vsetkym vam dakujem za take krasne slova. @evanaaa , @tushka nas voda obisla. Vela prsalo, pokazilo nam aj hradzu na rybniku, ale tym ze sme v horach voda rychlo odtiekla. Dcera zije nizsie, zalialo im novorenovovany dom. Ohlasili im, ze do hodiny musia opustit dom. Nahadzala do auta veci, co si v rychlosti myslela ze su dolezite a s detmi odisla na bezpecne miesto. Velka bolest a sklamanie je potom sa vratit do spinaveho domu ktory bol zaliaty splaskami zo zachodov. Caka ich zase vela roboty, dufajme ze poistovna vsetko nahradi.
zirafninka1
Opat uzasne citanie. Dakujem za clanok. A Danielka, Tebe prajem nech sa Ti v tom dalekom svete dari, aby si bola zdrava, spkojna a stastna. A teraz mi niekto poradte ako dostat z hlavy obraz toho cerva?! :D
pacik
Mám prečítaných veľa cestopisov z Austrálie a pri čítaní tvojich receptov som si váš život na farme takto podobne predstavovala. Bolo príjemné o tom teraz čítať. Pekný, ale určite aj tvrdý život. Musím ťa len obdivovať za to všetko, čo zvládaš. Teším sa na tvoje ďalšie skvelé recepty. Prajem veľa šťastia :-)
tothka
Často, keď sa mi dostane pod ruku atlas hľadám v Austrálii miesto, kde žiješ a v duchu si predstavujem romantiku, ale aj tvrdú makačku na vašej farme. Teraz budú moje predstavy o živote krajanov vo svete trošku realistickejšie. Som rada. že si prispievateľkou Varechy a teším sa na tvoje recepty, zároveň ti želám veľa zdravia a pohody v celej tvojej rodine. Som rada a som vďačná dnešným výdobytkom techniky, že aj takýmto spôsobom si môžeme porozprávať o sebe a svojich zvyklostiach aj v tak vzdialenom svete. Držím palce a obdivujem tvoju odvahu.
tinca
@palokuchky vďaka za pútavý článok vlastne z tvojho života. Si odvážna, zakotviť v tak vzdialenej krajine. Ja by som to asi nedokázala. Farma je krásne vec, ale viem si predstaviť tú drinu,vstávaš a líhaš s myšlienkou na prácu. Díky aj @sandra fakt nás previedla Austráliou mimoriadne zaujímavo.


mimi4
Vyborny clanok.Pred rokom sme boli s manzelom v Sydney navstivit dceru,tak si mi pripomenula krasne spomienky na nas vylet a este krajsiu Australiu.Dakujem
zdezda
Krásne čítanie o krásnej krajine a krásnych ľuďoch, obdivujem ťa Danielka :-)
janger
Mila Danka a Sandra, so zaujmom som si precitala tento krasny a putavy clanok. Som rada, ze som sa takto dozvedela o Australii este viac. Danka, farmicku nejaku by som mala rada aj ja. Ale len taku malinku, s jednou kravkou, kozickou, par sliepok, kde by psik volne mohol behat okolo domu...Nuz ale pre mna to nie je mozne.... Taka velka farma, ako mate vy, tak to je riadne tazka praca! Drzim ti palce pri vsetkom :-).
mracik9
Super,veľmi ste ma potešili,Austrália je môjmu srdcu blízka,žije tam moja dcéra s manželom a vnučkou,krásny článoček.
alaba
Velmi dobre napisany clanok, ale som ho objavila az dnes. Autorke prajem pevne zdravie a aby sa jej + rodine v dalekej krajine darilo. :-)
sonulienka
Danielka ďakujeme nie len za výborné receptíky ktoré pridávaš ale aj za krásne a pútavé čítanie o Austrálii a želám aby sa Vám na Vašej farme darilo a bola si šťastná. Článok som tiež objavila len dnes. Srdečne pozdravujem.
rumpel
Nahodou som zabludil na toto forum a s chutou som si precital clanok od Danky. Je pravdivy a nicim neprikrasleny. Zijem tu tiez uz nejaky ten rok a jedlo a varenie je moje hobby. Mam vsak este jeden poznatok o Australii s ktorym by som sa chcel podelit. A totizto, ze nic co sem nepatri, to znamena co sem bolo dovezene tak nechuti ako v povodnej krajine. Tyka sa to najma ovocia. Moznoze to je sposobene zemou alebo kombinaciou roznych faktorov. Este som tu nejedol take jahody ako doma i ked su krasne cervene a zrele. To same marhule, broskyne, ringloty a ine kostkoviny. Nadherne vyfarbene ale chut plana. Ale vinicu sa tu dari - Australske vina ( nemecki a talianski starousadlici ) maju povest najlepsich na svete. No ale inak da sa to tu vydrzat.
dorenika
v anglicku to tiez tak robia ze cele dni nic nejedia ana veceru sa napraskaju do aleluja a potom su obtlstly
weweve
Milá Danka,až teraz som objavila tvoj článok a naozaj výborné čítanie. Potešilo ma, že aspoň takto po rokoch mám správy o tebe. Pamätáš na vašu návštevu v Ivanke? Adresu som stratila, ak ty máš našu napíš prosím.Dozvedám sa že Danielka má deti ...veď sú to roky od vašej návštevy. Srdečne pozdravujem rodinku a teším sa z objavenia na vareche.
palokuchki
Dneska som sa trochu viacej potulala po prispevkoch na Vareche a bola som prekvapena vasimi komentarmi k tomuto clanku. Dakujem vam vsetkym za tieto vase komentare. Potesili ma. Som velmi rada, ze sa vam tento clanok pacil a ze som vam mohla trochu priblizit tradicie a zvyky australskej kuchyne. @rumpel , ovocie z obchodu nechuti naozaj dobre. Tie nase jahody, jablka, broskyne, proste vsetko co nam tu narastie na farme a dozreje chuti vynikajuco. Chyba je v tom ze to vsetko co predavaju v obchodoch trhaju velmi skoro este nedozrete. @weweve , pamatam si na len na jednu navstevu v Ivanke. Ak mi pamat sluzi dobre tesim sa, ze sme sa zase nasli. Ak chces napis mi na moj mail danielavrbiak@hotmail.com






 



TOPlist