
Foto: Zuckersuess

Foto: Zuckersuess
Käsefondue
Käsefondue je typický švajčiarsky pokrm obľúbený hlavne v zimnom období. Pokiaľ natrafíte v horách v hoteli či v reštaurácií v letnom období na skupinku ľudí, ktorí majú na stole Käsefondue, tak si môžete byť na 95 % istý, že sa jedná o zahraničných turistov.Čo je vlastne Käsefondue?

Foto: Zuckersuess
Pôvodne bolo Käsefondue len vo vojenských kuchárskych knihách, odkiaľ sa rozšírilo do rodín. K tejto špecialite patrí aj špeciálna kuchynská výbava, ktorá sa skladá zo špeciálnej misy a špeciálnej vidličky. Túto sadu si ľudia mohli kedysi prenajať v syrárni za určitý poplatok, dnes je však výbavou každej domácnosti. Okrem toho sa Käsefondue nezaobíde bez liehového horáka, vďaka ktorému ostane syr teplý a roztopený.

Foto: Zuckersuess
Suroviny na základný recept: syr, biele víno, čerešňovica, maizena, čierne korenie, muškátový orech, cesnak a sóda bikarbóna. Okrem chleba sa táto špecialita podáva aj so zemiakmi, kde sa zemiaky na tanieri polejú syrom. Klasicky sa chlieb máča do syra. Samozrejme nesmie chýbať biele víno na trávenie alebo čierny čaj.
Raclette

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock
Rösti

Foto: Shutterstock
Älplermakkaronen

Foto: Shutterstock
Dakujkem za pekne pisanie o Svajciarsku, ktore bych raDA POZNALA.
( kľudne by som pristala byť jednou z tých, čo zjedia 12 kg čokolády ročne:-))...)
Na prvý pohľad je to zvláštna kombinácia, ale chutí naozaj dobre :)
A ak je človek zvyknutý, ako píšeš, tak sa určite oplatí vyskúšať
Áno, pri tak dobrej čokoláde to vôbec nie je problém