Foto: andys
Prišli chladnejšie dni, tak som oprášila náš minuloročný objav - fondue. Tentokrát na slano - syrové.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Príprava dobrého fondue spočíva v tom, že ho varíme pomalšie a dlho (zistili sme z vlastnej skúsenosti). Takže na úvod si všetky syry nastrúhame na hrubom strúhadle. Ja som použila raclette, ementaller a goudu, môžete požiť rôzne tvrdé syry, napr. gruyère, comté, vyzretú goudu ale aj náš eidam - ale aspoň tri druhy.
-
2
Fondue si pripravíme na sporáku a až pri podávaní ju preložíme na horák. Do nádoby na fondue vlejeme biely alkohol (ja som použila calvados) a vytrieme ju prelisovaným cesnakom.
-
3
Prilejeme víno (nie celé množstvo - asi 350 ml) a necháme ho zovrieť.
-
4
Postupne pomaly pridávame nastrúhaný syr tak, aby sa pekne roztopil. Miešame, aby vznikla masa, ktorej my hovoríme "puding".
-
5
Pomaly varíme, kým sa syr úplne neroztopí.
-
6
Ak masa nie je hladká (vyzerá ako "zrazená"), fondue zahustíme zlatým klasom rozmiešaným v zvyšnom víne a necháme prevrieť. Hotové fondue prenesieme na stôl na pripravený horák.
-
7
Podávame s pečivom, nakrájaným na kocky. Môže byť aj jemne upečené v rúre. Najlepšie chutí s bielym vínom (ak ostalo ;)) a ja osobne mám najradšej pripálené zvyšky syra na dne hrnca. Dobrú chuť :)
sorry ale fondue z gorgonzoli?neee