Syrové fondue fotorecept

andys - fotkaandys, 27. októbra 2012
Syrové fondue (fotorecept)
Foto: andys

Prišli chladnejšie dni, tak som oprášila náš minuloročný objav - fondue. Tentokrát na slano - syrové.

6-8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
300 g
400 ml
2 cl
2-3 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava dobrého fondue spočíva v tom, že ho varíme pomalšie a dlho (zistili sme z vlastnej skúsenosti). Takže na úvod si všetky syry nastrúhame na hrubom strúhadle. Ja som použila raclette, ementaller a goudu, môžete požiť rôzne tvrdé syry, napr. gruyère, comté, vyzretú goudu ale aj náš eidam - ale aspoň tri druhy.

    Syrové fondue (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Fondue si pripravíme na sporáku a až pri podávaní ju preložíme na horák. Do nádoby na fondue vlejeme biely alkohol (ja som použila calvados) a vytrieme ju prelisovaným cesnakom.

    Syrové fondue (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme víno (nie celé množstvo - asi 350 ml) a necháme ho zovrieť.

    Syrové fondue (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne pomaly pridávame nastrúhaný syr tak, aby sa pekne roztopil. Miešame, aby vznikla masa, ktorej my hovoríme "puding".

    Syrové fondue (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomaly varíme, kým sa syr úplne neroztopí.

    Syrové fondue (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak masa nie je hladká (vyzerá ako "zrazená"), fondue zahustíme zlatým klasom rozmiešaným v zvyšnom víne a necháme prevrieť. Hotové fondue prenesieme na stôl na pripravený horák.

    Syrové fondue (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s pečivom, nakrájaným na kocky. Môže byť aj jemne upečené v rúre. Najlepšie chutí s bielym vínom (ak ostalo ;)) a ja osobne mám najradšej pripálené zvyšky syra na dne hrnca. Dobrú chuť :)

    Syrové fondue (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

modrykamen
Tak takémuto fondue nechýba nič. Akurát rodina, alebo priatelia okolo stola.
elekra
Výborné! Krásne zdokumentovaný receptík. Ale ja radšej okolo stola ako hosť...
michsamant
Fondue som pred par dnami jedla po prvykrat. Bolo zo syra gorgonzola a susenych paradajok a chutilo uplne fantasticky! Skoda, ze u nas sa taketo syry nedaju kupit, urcite by som hned do toho sla :)



frona
Ďakujéééém,mne sa totiž nikdy ešte nepodarilo. Skúsim toto a potom napíšem ešte raz, či sa podarilo
elinka1
Zlatý klas vo fondue som nikde nejedla, žila som vo Švajč. a dáva sa aj muškátový oriešok
1x ferno
andys
@elinka1 , v recepte bola maizena, nahradila som ju zlatým klasom, lebo maizenu som jakživ doma nemala. Nachuti sa to nijako negatívne neprejavilo.
ferno
zaklad su svajciarske syry u nas tazsie dostupne a dost drahe.to su tie uvadzane ako napr.ako nahrada moze sluzit emental,gouda...akurat ma prekvapil raclette...moze satam hodit,ale svajciar by ho tam asi nikdy nedal

Zaujímavé video z archívu TV Varecha