Studnica nápadov:
Pomôžu pri trávení aj zdravšie osladia. Poradíme vám, ako využiť sušené slivky na maximum

Veronika Lucáková, 17. februára 2025     6 minút čítania

Sú výživné, chutné a mimoriadne všestranné. Obohaťte svoje recepty o toto sušené ovocie s benefitmi.



Foto: Shutterstock

Sušené slivky, taká nenápadná surovina zahrabaná v špajze, môžu byť aj hviezdou v kuchyni. Dokážu povýšiť jednoduché jedlo na niečo výnimočné. Či už hľadáte zdravší spôsob sladenia, alebo chcete obohatiť svoje jedlá o nové chute, toto sušené ovocie smelo pridajte do svojho jedálneho lístka.

Sušené slivky sú bohaté na vlákninu, vitamíny (najmä vitamín K a B6) a minerály ako draslík a železo. Sú ideálnym pomocníkom pri trávení, dodajú energiu a sladkú chuť bez nutnosti použitia rafinovaného cukru. Ich prirodzená sladkosť a jemná konzistencia z nich robia výbornú voľbu do sladkých aj slaných jedál.

Sušené slivky v sladkých receptoch

Vďaka svojej sladkej chuti sa prirodzene hodia do rôznych dezertov, kde nahradia cukor a dodajú textúru. Rozmixované sušené slivky dokážu nahradiť časť tuku v ceste na koláče alebo mafiny. Cestu dodajú nielen sladkosť, ale aj zvlhčenie.



Foto: Shutterstock

Skvelé budú aj ako súčasť rôznych domácich müsli tyčiniek alebo granoly. Vyskúšajte pre začiatok rozmixovať sušené slivky s ovsenými vločkami, orechmi a trochou kakaa. Keďže sú sušené slivky lepkavé, zo zmesi bez problémov vytvarujete tyčinky, ktoré necháte vychladiť a máte hotový zdravý snack.


Vyčarovať z nich môžete aj jednoduché sladké bonbóny. Do každej slivky vložte mandľu a potom ich namočte do roztopenej bielej alebo tmavej čokolády.



Foto: Shutterstock

Kým slivkový lekvár sa robí z čerstvých sliviek, rýchly džem si môžete urobiť aj zo sušených. Rozvarte sušené slivky s trochou vody, mletou škoricou a citrónovou šťavou na rýchlu a zdravú nátierku.


Slané jedlá

Sušené slivky sa výborne kombinujú aj so slanými ingredienciami, ich použitie do kapustnice je u nás celkom bežné. Vyskúšajte však aj ďalšie spôsoby ich uplatnenia v slanej kuchyni.


Nakrájajte ich nadrobno a pridajte do paradajkovej omáčky alebo omáčky na pečené mäso. Dodajú im jemnú sladkosť a hĺbku chuti. Spolu s bylinkami a orechmi budú perfektné aj ako plnka do kuracieho alebo bravčového mäsa.



Foto: Shutterstock

Ak pripravujete domácu marinádu na grilované jedlá, pridajte do nej aj rozmixované slivky. Ochutíte nimi aj rýchly domáci kečup – rozmixujte zrelé paradajky, cibuľu, cesnak, sušené slivky a trochu oleja, potom môžete krátko povariť.

Svoje miesto si nájdu aj v šalátoch. Nasekané slivky vyniknú v kombinácii s rukolou, kozím syrom a orechmi, preliate balzamikovým dresingom. Sušené ovocie sa výborne páruje s rôznymi druhmi syra, takže ak budete chystať syrovú misu, pridajte okrem hrozna a orechov aj pár sušených sliviek.

No a sušeným slivkám obaleným do tenkých plátkov slaninky a opečenými na panvici alebo v rúre, tým bude veru každý len s ťažkosťami odolávať.



Foto: Shutterstock

Hodia sa aj do nápojov

Prirodzenú sladkosť sušených sliviek môžete využiť aj pri príprave smoothies, ktoré nápoj nielen osladia, ale aj zahustia a doplnia ho dávkou vlákniny, vitamínov a minerálov.

Ak ste priaznivcami rôznych miešaných nápojov, môžete do nich využiť vodu alebo alkohol, v ktorých sa lúhovali sušené slivky. Nápoje získajú novú chuťovú dimenziu.

Dobré rady, ktoré sa vám budú hodiť

- Ak potrebujete slivky rýchlo zmäkčiť, zalejte ich horúcou vodou na 5–10 minút. Ani túto vody potom nemusíte vylievať, dá sa použiť ako prírodné sladidlo do smoothie alebo raňajkovej kaše.

- Rozmixované slivky môžete použiť na zahustenie omáčok, polievok alebo ako náhradu časti masla či oleja v pečení.

- Ak k mäsu pri pečení pridáte sušené slivky, pomôžu mäsu udržať šťavnatosť a dodajú mu jemnú sladkosť.

- Aby si sušené slivky zachovali svoju vláčnosť a čerstvosť, skladujte ich v uzatvárateľnej nádobe na chladnom a suchom mieste.

- Ak ich nevyužijete rýchlo, môžete ich zamraziť – po rozmrazení si zachovajú svoju textúru aj chuť.






ANKETA: Jedávate sušené slivky aj inokedy než na Vianoce?

95,8%



4,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist