
Foto: Shutterstock
Sušené slivky, taká nenápadná surovina zahrabaná v špajze, môžu byť aj hviezdou v kuchyni. Dokážu povýšiť jednoduché jedlo na niečo výnimočné. Či už hľadáte zdravší spôsob sladenia, alebo chcete obohatiť svoje jedlá o nové chute, toto sušené ovocie smelo pridajte do svojho jedálneho lístka.
Sušené slivky sú bohaté na vlákninu, vitamíny (najmä vitamín K a B6) a minerály ako draslík a železo. Sú ideálnym pomocníkom pri trávení, dodajú energiu a sladkú chuť bez nutnosti použitia rafinovaného cukru. Ich prirodzená sladkosť a jemná konzistencia z nich robia výbornú voľbu do sladkých aj slaných jedál.
Sušené slivky v sladkých receptoch
Vďaka svojej sladkej chuti sa prirodzene hodia do rôznych dezertov, kde nahradia cukor a dodajú textúru. Rozmixované sušené slivky dokážu nahradiť časť tuku v ceste na koláče alebo mafiny. Cestu dodajú nielen sladkosť, ale aj zvlhčenie.
Foto: Shutterstock
Skvelé budú aj ako súčasť rôznych domácich müsli tyčiniek alebo granoly. Vyskúšajte pre začiatok rozmixovať sušené slivky s ovsenými vločkami, orechmi a trochou kakaa. Keďže sú sušené slivky lepkavé, zo zmesi bez problémov vytvarujete tyčinky, ktoré necháte vychladiť a máte hotový zdravý snack.
Vyčarovať z nich môžete aj jednoduché sladké bonbóny. Do každej slivky vložte mandľu a potom ich namočte do roztopenej bielej alebo tmavej čokolády.

Foto: Shutterstock
Kým slivkový lekvár sa robí z čerstvých sliviek, rýchly džem si môžete urobiť aj zo sušených. Rozvarte sušené slivky s trochou vody, mletou škoricou a citrónovou šťavou na rýchlu a zdravú nátierku.
Slané jedlá
Sušené slivky sa výborne kombinujú aj so slanými ingredienciami, ich použitie do kapustnice je u nás celkom bežné. Vyskúšajte však aj ďalšie spôsoby ich uplatnenia v slanej kuchyni.Nakrájajte ich nadrobno a pridajte do paradajkovej omáčky alebo omáčky na pečené mäso. Dodajú im jemnú sladkosť a hĺbku chuti. Spolu s bylinkami a orechmi budú perfektné aj ako plnka do kuracieho alebo bravčového mäsa.

Foto: Shutterstock
Ak pripravujete domácu marinádu na grilované jedlá, pridajte do nej aj rozmixované slivky. Ochutíte nimi aj rýchly domáci kečup – rozmixujte zrelé paradajky, cibuľu, cesnak, sušené slivky a trochu oleja, potom môžete krátko povariť.
Svoje miesto si nájdu aj v šalátoch. Nasekané slivky vyniknú v kombinácii s rukolou, kozím syrom a orechmi, preliate balzamikovým dresingom. Sušené ovocie sa výborne páruje s rôznymi druhmi syra, takže ak budete chystať syrovú misu, pridajte okrem hrozna a orechov aj pár sušených sliviek.
No a sušeným slivkám obaleným do tenkých plátkov slaninky a opečenými na panvici alebo v rúre, tým bude veru každý len s ťažkosťami odolávať.

Foto: Shutterstock
Hodia sa aj do nápojov
Prirodzenú sladkosť sušených sliviek môžete využiť aj pri príprave smoothies, ktoré nápoj nielen osladia, ale aj zahustia a doplnia ho dávkou vlákniny, vitamínov a minerálov.Ak ste priaznivcami rôznych miešaných nápojov, môžete do nich využiť vodu alebo alkohol, v ktorých sa lúhovali sušené slivky. Nápoje získajú novú chuťovú dimenziu.
Dobré rady, ktoré sa vám budú hodiť
- Ak potrebujete slivky rýchlo zmäkčiť, zalejte ich horúcou vodou na 5–10 minút. Ani túto vody potom nemusíte vylievať, dá sa použiť ako prírodné sladidlo do smoothie alebo raňajkovej kaše.- Rozmixované slivky môžete použiť na zahustenie omáčok, polievok alebo ako náhradu časti masla či oleja v pečení.
- Ak k mäsu pri pečení pridáte sušené slivky, pomôžu mäsu udržať šťavnatosť a dodajú mu jemnú sladkosť.
- Aby si sušené slivky zachovali svoju vláčnosť a čerstvosť, skladujte ich v uzatvárateľnej nádobe na chladnom a suchom mieste.
- Ak ich nevyužijete rýchlo, môžete ich zamraziť – po rozmrazení si zachovajú svoju textúru aj chuť.
Diskusia k článku