O víne:
Slovenské víno s kaukazskou dušou

Jozef Sedlák, Pravda, 25. júna 2020     12 minút čítania

Na vinárskej mape Slovenska pribudla nová vinárska obec – Malé Ripňany. Leží v jednom z najkrajších vinárskych údolí medzi pohoriami Považský Inovec a Tribeč. Potenciál územia objavili pionieri vinárstva cisterciánski mnísi. Potom sa naň zabudlo, až pokým sa na vŕšku nad malou dedinkou neusídlil Vladislav Chablijev. S jeho príchodom sa narodilo Vinum Nobile.

Vladislav Chablijev, víno
V slovenskom víne bije kaukazské srdce Vladislava Chablijeva.
Autor: ,

Dobré víno si vyberá oddaných služobníkov. Stáva sa im Bohom, inšpiráciou a zmyslom života, pretože ho robí krajším. Na tomto sa zhodnú dvaja muži, ktorí sa postarali o renesanciu vína v Malých Ripňanoch – hrdý rodák spod Kaukazu Oset Vladislav Chablijev a Slovák Alfred Havlas.

Vínu treba priniesť obetu, venovať obrovské prostriedky na založenie vinohradov, vybudovanie pivnice, čo je dnes vlastne malý závod, v ktorom sa hrozno vylisuje, mušt uloží do fermentačných nádob a najlepšie víno potom pokojne dozrieva v drevených sudoch. Víno je plné rozmarov ako sama príroda, skrýva jednu nástrahu za druhou, ale možno preto vie tak príjemne prekvapiť.

To vie nielen Chabliev, ale aj Alfred Havlas, muž občas trochu sarkastický, ale človek, ktorý má pred vínom vždy rešpekt. Možno práve preto vytvorili s dobrý pár a vedeli k sebe vybrať tím ďalších ľudí, ktorí sa ako liana točia okolo vína, aby naplnili všetky jeho priania.

Chablijev a Havlas vidia presah vína a nevnímajú ho len ako príjemného spoločníka k jedlu, ale ako nápoj ovládajúci ľudského ducha.

Vinohrady na Slovensku v posledných rokoch miznú ako topiaci sa jarný sneh. Vďaka za každý nový prírastok, za každý liter poctivého božieho moku. Tento nápoj prináša do krajiny upokojenie aj vzrušenie, štyri ročné obdobia s vinicou sú krajšie, objavujeme novú panorámu územia a s pohárom vína si uvedomujeme nielen pôžitok, ktorý prináša, ale aj duchovnú silu priestoru a ľudí, ktorí nápoj pripravili.

Ušľachtilé, vznešené, múdre

Keď sa človek rozpráva s Vladislavom Chablijevom, uvedomuje si, že tento chlapík je naozaj stelesnením energie mohutného kaukazského pohoria na pomedzí Európy a Ázie. Podarilo sa mu zarobiť dosť peňazí, mohol ich zainvestovať do hocičoho iného než do pôdy, ale on ich vložil práve do zeme. Zrejme to vyplýva z jeho zrelého veku. Keď sa človek blíži k sedemdesiatke, už dobre vie, v čom sú trvalé hodnoty.

Malé Ripňany tvoria obdivuhodný priesečník medzi štyrmi slovenskými mestami. Ležia 20 kilometrov od Hlohovca, Piešťan, Topoľčian aj Nitry. A práve tu, len kúsok od slávnej vinohradníckej Radošiny, kde sa narodil Klevner, svadobné víno anglickej kráľovnej Alžbety II., ožili južné vŕšky ripnianskeho chotára viničom.

Skôr než priložíme pohár vína k ústam, mali by sme vedieť, kde sa víno narodilo. Pečať územia a ľudí, ktorí ho obrábajú, je nesmierne dôležitá. Je v nej ukryté tajomstvo zeme, ovzdušia aj historická múdrosť ľudí, ktorí priestor obrábajú, generačná túžba posunúť víno na jeho dráhe bližšie k slnku. "Lebo víno je pretransformovanou energiou slnka, v jeho lúčoch sa môžeme vyhrievať a môže nás aj spáliť,“ podotkne Alfred Havlas.

Vinum Nobile – po slovensky ušľachtilé vznešené víno. Také sú aj vinohrady, ktorých označenie kopíruje najvyšší rad vín. Nobile I., Nobile II. a Nobile III. Rastú tam typické odrody z Burgundska – Pinot gris, Chardonnay, ale aj Tramín červený, o ktorom sa dodnes vedú spory, či pochádza zo severotalianskej alpskej dediny Tramino, alebo z iného kúta románsko-germánskej Európy. Vo viniciach nájdeme aj Pálavu, pýchu moderného moravského šľachtenia, i klasický Rizling rýnsky a jeho nemecko-francúzskeho kríženca Hibernal (ryňák x Chancellor).

Hrdlá vínnych sudov.
Hrdlá vínnych sudov.
Autor: Jozef Sedlák, Pravda

Modré odrody, a teda červené vína zastupuje veľké trio z Bordeaux: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot, ktorým kontruje Alibernet. Rodák z Odesy, o čom hovorí ruský názov Odesskij čornyj, bol pôvodne pestovaný na Slovensku s cieľom zvýrazniť farebnosť iných odrôd, ale jeho krásna hutná farebnosť očarila milovníkov vína do takej miery, že Alibernet zaujal pozíciu sólového hráča.

Vinum Nobile nemá ešte ani desať rokov, ale dokázalo sa každoročne presadiť v Národnom salóne vín – z posledných dvoch rokov napríklad Cabernet Sauvignon 2016, Melvino (Merlot) 2017, ako aj v medzinárodnej mierke. Spomeňme zlatú Pálavu z prestížneho Bacchus Madrid. Alfred Havlas, ktorý prežil väčšinu kariéry vo vinárskych závodoch Nitra, našiel po príchode do Vinum Nobile v roku 2012 skvelú príležitosť, ako realizovať svoje sny o dobrom víne.

Čie som, koho milujem

Havlas slúži vínu od svojich 15 rokov a odvtedy je večne smädný po poznaní minulej, súčasnej aj budúcej tváre vína. V tom si je podobný s Chablijevom, odrasteným na klasickej ruskej a svetovej literatúre. Aj Havlas je hltač poznania, ktoré súvisí s dobrým spôsobom života. Obaja vidia presah vína a nevnímajú ho len ako príjemného spoločníka k jedlu, ale ako nápoj ovládajúci ľudského ducha.

Akéže je teda pravé víno? Havlas vraví, že musí mať dušu aj príbeh a je fantastické, keď má telo zvodnej ženy. Chablijev spoločný produkt charakterizuje ako slovenské víno s kaukazskou dušou. Horúcou, milujúcou, vášnivou, neodpúšťajúcou zradu, ale láskavo a veľkoryso opätujúcou vernosť.

Nuž takéto víno sa skrýva pod značkou Vinum Nobile, ktorá sama osebe predstavuje vrchol vinárskych snažení maloripnianskej firmy. To víno má, pravdaže, veľa polôh a podôb, o čom svedčia názvy kolekcií. Spoločnosť ponúka víno všedného dňa, pripomínajúce nám, že k próze života patrí aj pohár vína, a je to aj víno dávajúce lesk slávnostným príležitostiam.

Víno sa hrdo hlási ku krajine. Chablijev je človek s nadhľadom, vizionár. Pokým sa slovenskí vinári dohadujú o tom, aké je dôležité vytvoriť a zjednotiť všetku vinársku produkciu jednoduchým a zrozumiteľným názvom Slovenské víno, on už dva roky predáva kolekciu Slovak Valley. Toto víno je už na policiach vinárskych obchodov v Rusku i ďalekej Číne a najnovšie s ním zamieril aj do Nemecka.

Kaukaz evokuje rôzne asociácie. Na jeho území sa v priebehu tisícok rokov stretali rôzne civilizácie, obohacovali sa a ovplyvňovali. Objavili sa tu starí Gréci. Ostrím ich expanzie neboli zbrane, ale obchod. Tomu Chablijev výborne rozumie a nezabúda na to, odkiaľ víno, ktoré svetu ponúka, pochádza.

Martin Chovanec (vľavo) a Alfréd Havlas - mladosť a skúsenosť Vinum
Nobile.
Martin Chovanec (vľavo) a Alfréd Havlas - mladosť a skúsenosť Vinum Nobile.
Autor: Jozef Sedlák, Pravda

Územie a tvorca dávajú vždy vínu pečať pôvodnosti, inakosti. Keď Fredo Havlas, tak vravia vinárovi jeho dobrí kamaráti, povie, že víno z Malých Ripnian má telo zvodnej ženy, môže to byť mladá svieža kráska, ale aj žena s kyprejšími rubensovskými tvarmi, teda víno korpulentnejšie, vyzretejšie, povedzme urobené metódou sur lie, takisto môžeme ochutnať dobre naležané barikové vína.

Čo spája všetky tieto vína? Havlasovsky povedané, je v nich ukrytý tajnička prírody, v ktorej sa premieta šifra ročníka v podobe slnka aj mrazu a vo víne cítiť aj ľudskú prácu, umenie vinára, ktorý stál pri jeho zrode. Víno rástlo pod jeho vedením a vinár zasa pod taktovkou žiadostí vína samotného. Lebo víno rozkazuje človeku ako dieťa svojim rodičom, ale zároveň sú to rodičia, čo ho vedú k zodpovednej samostatnosti.

Patriot investuje do pôdy

Aké je najlepšie víno? Nuž to, čo je dobre predané, garantujúce rozvoj vinárstva. Vo Vinum Nobile má predaj na starosti Martin Chovanec. Spolu s Romanom Kuhtreiberom, vedúcim výroby, predstavujú vo vinárskej spoločnosti novú generáciu tvoriacu víno a zoznamujúcu konzumenta s jedinečným produktom územia.

Vladislav Chablijev vraví, že Slovensko je krajinou, ktorej Boh požehnal dva razy – raz vinohradníckym územím a druhý talentovanými ľuďmi. Víno nesmie zostať bezmenným, musí dať jasne najavo, čie je, kto bol jeho stvoriteľom, odkiaľ pochádza. V znaku vinárstva nachádzame zlatú kaukazskú orlicu, tá predstavuje spätosť vína s Kaukazom. Jedna z vrcholných kolekcií nesie označenie Vinum Nobile /Golden Eagle/, ale zakaždým víno priznáva farbu, že sa narodilo na Slovensku.

Chablijev je dobrý stratég a investor spoza hraníc, ktorý oceňuje veľkorysého ducha krajiny, kde našiel svoj druhý domov. Vidí veľký poľnohospodársky aj vinársky potenciál Slovenska. Vraví, že "človek musí byť patriot, aby investoval do budúcnosti. Osamotenému je to ťažké, chce to aj podporu od štátu. No podnikanie je založené predovšetkým na iniciatíve samotného podnikateľa, na jeho schopnosti objavovať príležitosti na ďalší rozvoj.“

Keď ruský cár Peter I. založil na Neve Petrohad, povedal, že Rusku otvoril bránu do sveta. Chablijev, potomok osetských kniežat, má tiež rád reč, ktorá oceňuje udatnosť, odhodlanie, smelosť prijať aj riskantné rozhodnutia.

"Bijem sa za Slovensko, otváram mu bránu do sveta,“ povedal, keď vlani neváhal investovať desiatky tisíc eur na prezentáciu slovenských vín s kaukazskou dušou v Londýne, Düsseldorfe, Moskve, ale aj v Číne. Na zahraničných trhoch rozohral veľkú partiu. Vraví, že ak sa mu tam podarí uspieť, bude to veľký úspech Slovenska. A Slovákov pozýva na fľašu dobrého vína, možno si ju kúpiť vo vínotékach, v obchodných sieťach alebo v dobrých reštauráciách.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist