Trendy:
Šéfkuchári fandia husokačkám

Soňa Hudecová-Podhorná, 18. novembra 2017     4 minúty čítania

Zoológovia by ju odtajili, chovatelia i kuchári však čoraz častejšie chvália tzv. husokačku. Mýli sa však každý, kto ju považuje za kríženca husi a kačice. V celej jej rodine totiž žiadnu hus nenájdeme. Tá v názve má naznačiť, že mäso nemá chuťovo ďaleko od husacieho, pritom je ale menej mastné. Aj hmotnosťou 4 – 6,5 kilogramov sa husokačka viac blíži k husi, z toho až sedminu tvorí pečeň. Bola dôvodom šľachtenia, lahodné mäsko prekvapilo šľachtiteľov ako príjemný bonus.


Nikdy nezagága

Zrod husokačky má na svedomí premyslené kríženie. Na vrchole rodostromu stojí vták, ktorého vyšľachtili vo Francúzsku pod názvom mulard. Jeho rodičmi sú kačica Barbarie a kačica pekinská. Tá prvá sa zrodila šľachtením bielej, čiernej či modrej pižmovky veľkej, ktorá sa v zoológii nachádza medzi kačicou a husou. Krížením sa dosiahol vynikajúci gastronomický i chovateľský efekt, vtáky však postupne stratili schopnosť sedieť na vajíčkach, alebo v prípade mularda sa už ďalej rozmnožovať. Husokačka nie je teda pojem zoologický, ale ľudový.

Na husokačku však niektorí šéfkuchári nedajú dopustiť. „Radi vyhľadávame pre našich hostí vždy niečo nové, čo ešte neochutnali a s čím sa možno stretnú u nás po prvý raz v živote,“ hovorí šéfkuchár hotela Mikado*** v Nitre Štefan Benďák a dodáva, že aj po rokoch husokačkového príbehu na Slovensku sú pre mnohých hostí neznámou surovinou. Určite to bude aj tým, že sú drahšie než kačice ale aj husi.



Hostia sa vraj obávajú aj suchšej konzistencie, po prvom hlte sú však milo prekvapení. Majstri varešky zase podľa Štefana Benďáka oceňujú kratší čas prípravy husokačky. „Pomôže to najmä pri pečení pri nízkej teplote – konfitovaní, ktoré trvá pomerne dlho. Pritom práve tento spôsob tepelnej úpravy je pre husokačku – rovnako ako pri ďalších druhoch väčšej hydiny – ideálny a najlepšie vyzdvihne chuť i lahodnosť mäska.“

Bez kapusty a lokše




Slovákovi chutí najmä klasika s červenou kapustou a lokšou. Podľa Štefana Benďáka je však pre vývoj tunajšej gastronómie dobrou správou, že sa už čím viac ľudí dá zlákať aj na jedlá s väčšou dávkou fantázie. „Mám rád kulinárske napredovanie, keď sa klasika – v tomto prípade na Slovensku mimoriadne obľúbená vodná hydina – snúbi s novými nápadmi. Hoci aj do podoby husokačky na pomarančoch alebo plnenej gaštanmi, ako sme ju v našej reštaurácii Rouge pripravovali v minulých rokoch,“ Štefan Benďák môže spomenúť aj prsičká s gaštanovým koláčikom, ktoré pred rokmi pripravoval do Varechy na tému Hostina babieho leta.



Ako leitmotív tejto jesene si po experimentoch v kuchyni zvolili zase niečo iné, nové - roládu konfitovanú vo vlastnom tuku. Jej výhodou je aj „spravodlivé“ spracovanie prsičiek i stehien. Pri servírovaní po štvrtiach si totiž väčšina ľudí pýtala prsnú časť, zatiaľ čo stehná ostávali...

Vyskúšajte naše recepty z husokačky:





Foto: Shutterstock



Diskusia k článku

haji
O husokačke jsem zatím jenom slyšela. Budu si držet pěsti - ať mohu ochutnat!
tinca
Ja zaujímavé,že som ju ešte v obchodoch nevidela,zaujíma ma teda kde by sa dala kúpiť. Tiež zvláštne,že je drahšia ako kačka alebo hus. Asi je to tým krížením.
redakcia
@Tinca (21.11.2017 12:44)

Husokačky sa v supermarketoch nepredávajú. Určite preto, že nejde o hromadný chov, takže by vedeli zákazníkom ponúknuť len pár kusov. Preto ich skôr treba hľadať v malom mäsiarstve. Predávajú ich však najmä priamo chovatelia – farmári, ktorí sa celkovo špecializujú aj na predaj mäsa z hydiny. Tam sa dá kúpiť už vypitvaná husokačka, bez peria, chladená, skrátka pripravená na spracovanie v kuchyni. Práve preto je aj cena drahšia, chov je náročnejší a menej efektívny. Je ale skutočne poctivý na spôsob chovu vodnej hydiny u našich prababičiek.
haji
@Redakcia (22.11.2017 10:25)
Děkuji za vyčerpávající info, milá @Redakcia , teď už mi je jasné, jak to s týmto čudom - husokačkou - opravdu je! Husokačka mi připadala jako paní Colombová, kterou také ještě nikdo nikdy neviděl. Díky, už se mi bude líp spinkat.
ubka
Ľudovo nazývané husokačky, boli vyšlachtené vo Francúzsku so zámerom získania väčšej pečienky. Je krížencom Barbarie a kačice Pekinskej. Káčer sa od kačice hmotnosťou takmer nelíši. Od kačice brojlerovej sa líšia hlavne tým že po nútenom krmení majú veľké pečienky ( 600g/ks). Sú tiché nekvákajú. Veľkosťou sú od 4 kg až do 6,5 kg. Hmotnosť 4 - 5 kg dosahujú vo veku okolo 10 tych týždňov. Po nútenom krmení kukuricou ktoré trvá zväčša 2 - 3 týždne dosahujú hmotnosť až 6,5 kg niekedy aj viac. Vedia sa pásť.






 



TOPlist