Šéfkuchár Peter Varga:
V najšťastnejších chvíľach, ktoré prežíval v zahraničí, stratil svojich najbližších

Jana Štrbková, 5. januára 2023     12 minút čítania

V Írsku varil pre najväčšie hviezdy, pracoval v michelinskej reštaurácii a viedol kuchyňu luxusného hotela. Napriek kariére ako z filmu, sa Peter Varga vrátil na Slovensko. Čo ho k tomu viedlo?



Pri príprave dobrôt pre reláciu Rande naslepo v produkcii írskej televízie.
Foto: Archív Petra Vargu


Čím vás fascinovala Jennifer Lopez, keď u vás v hoteli bývala počas svojho turné?

Na ňu sa nedá zabudnúť, pretože ona keď sa kdekoľvek objaví, očarí svojou úprimnosťou, je pozitívna, láskavá, a zároveň má v sebe veľkú pokoru. Keďže u nás v hoteli bývala nielen so svojím tímom, ale aj s celou rodinou a deťmi a bolo toho veľa, čo potrebovali, trávili sme spolu viac času. To už ani neboli „šestnástky“, ktoré som prežíval v práci, bolo to aj viac. Pamätám si, že som zopárkrát musel prespať aj v hoteli, pretože sa mi neoplatilo ísť domov. Veľkým ocenením pre mňa bolo, keď mi JLo ponúkla, aby som s ňou cestoval počas celého jej turné, povedala mi vtedy, že takého človeka ako ja potrebuje. Aj keď som jej ponuku neprijal, hriala ma pri srdci. Bolo to krásne obdobie, ako z filmu, osobne som spoznal mnohých umelcov, ktorých som ako tínedžer videl len v televízii či časopisoch.

Aj vaša kariéra bola ako z filmu, pretože ste v hoteli Gibson šéfovali celej kuchyni.

Mal som pod sebou 24 kuchárov, takmer každý bol z inej krajiny, ďaleko od svojej rodiny. Vždy, keď prišli na pohovor, vyberal som si ich tak, aby do tímu zapadali svojou ľudskosťou, šikovnosťou, láskou k jedlu, aby pracovali nielen pre peniaze, ale aj pre dobrý pocit z toho, že svojím jedlom urobili hosťom radosť. Celý tím som spojil tak, že krásne spolupracoval, a to sme každý večer pripravovali jedlo pre 300–400 ľudí. Jednoducho všetko hralo ako veľká filharmónia.

„Babička ma naučila piecť a odovzdala mi lásku k jedlu, som jej za to vďačný.“

Čím ste si ich získali?

V kuchyni sú vždy veľké tlaky, musel som ich regulovať a včas nechať ľudí vydýchnuť. Vždy, keď prišli hlavní kuchári napoludnie do práce, čakala ich kávička a malý snack, rozprávali sme sa spolu a pripravili sa na pracovný deň, ktorý bol pred nami. O piatej popoludní už mali všetko nachystané a do otvorenia reštaurácie večer zostávala polhodinka. Vtedy sme sa všetci spolu opäť stretli, najedli sa a porozprávali. Tieto spoločné chvíle som zaviedol preto, lebo som na vlastnej koži skúsil, aké náročné je žiť ďaleko od svojej rodiny, prísť do práce a len robiť ako drak. Keď som od tých chlapcov a dievčat niečo žiadal, musel som im aj niečo dávať. Pre mňa bol umývač riadu rovnako dôležitý ako kuchári a navyše som aj ja rád pomáhal tam, kde bolo treba. Bol to špičkový hotel, a keď som mal dvadsať minút čas, išiel som napríklad do izieb prezliekať periny, ak ešte neboli pripravené.

Spomínali ste, že aj s istou celebritou ste sa stretli s vrecom odpadkov v ruke. Ktorá to bola?

Áno, bola to Christina Aguillera, o ktorej som ani len netušil, že príde do hotela. Bola prekvapením pre hostí vianočného večierka, ktorý organizovala jedna veľká firma. Povedal som vtedy umývačovi riadov, aby mi pomohol do suterénu garáží vyniesť odpadky, a zároveň som chcel skontrolovať, či je okolo odpadových nádob čisto. Zišli sme do suterénu a uvideli dievča s kapucňou na hlave. Keď som sa prizrel lepšie, zistil som, že je pri nej aj ochranka. Až keď sme sa pozdravili, spoznal som, že je to Christina a skutočne som s ňou pár zdvorilostných viet prehodil s odpadkami v ruke.

A poďme v našich scénach ako z filmu ďalej. Akej televíznej šou ste v Írsku súčasťou?

Už päť rokov som súčasťou televízneho štábu relácie First Dates, ide o rande naslepo. Protagonisti sa stretávajú pri stole, na ktorý im pripravujem jedlá. Menu zostavujem vždy vopred, býva krásne, romantické, no musí byť zaujímavé aj pre diváka. Preto sa tam objavujú kuracie krídelká, ktoré sa musia jesť rukami, obrovské burgery, z ktorých pri zahryznutí všeličo vypadáva, a jeden dezert pripravujem tak, aby ho mohli jesť z taniera dvaja. Jedlá obsahujú aj afrodiziaká, ako sú napríklad jahody, čokoláda či ustrice. Nakrúcame raz ročne osem dní a štáb tvorí až 150 ľudí. Nezabudnem na jedného pána, ktorý v tejto šou účinkoval ako 85–ročný a hľadal ženu svojich snov. Zlaté bolo, že keď som dostal objednávku pre stôl, pri ktorom sedel, našiel som na papieriku napísanú prosbu, aby som mu mäsko nakrájal na drobné kúsky, pretože nemá zuby. Vďaka skvelému štábu som získal aj nezabudnuteľný darček. Prišiel sa ma opýtať manažér Madonny, akú máme na Slovensku zimu. Odpovedal som, že aj mínus dvadsať. Na druhý deň mi priniesol škatuľu, ktorú som otváral vo svojej kancelárii, bol v nej kopec papierov a uprostred krásne rukavice s podpisom a venovaním priamo od Madonny.



Kuchárska kniha Gizka a Peter spolu v kuchyni vzišla zo spolupráce s Gizkou Oňovou.
Foto: Obálka knihy Gizka a Peter spolu v kuchyni


Čo vás priviedlo naspäť domov?

V tých najšťastnejších chvíľach, ktoré som prežíval v zahraničí, som stratil svojich najbližších. Najskôr som počas krásnej párty v new Yorku dostal telefonát z domu so správou, že navždy odišiel môj brat Marek. Bolo to vo chvíli, keď som sa zoznámil so spevákom Ricky Martinom, ktorý ma vtedy zobral na prechádzku do Central Parku, bol so mnou, aby som v týchto ťažkých chvíľach nezostal sám. Veľmi som si to vážil, dnes, keď spolu robíme rozhovor, je to presne desať rokov. Počas nasledujúcich rokov som pracoval v Dubline, no keď nás pred časom opustil aj otec, vrátil som sa na Slovensko k mame.

Aký koncept ste si otvorili v Senci?

Neďaleko Seneckých jazier, v krásnej budove bývalej sýpky, máme raňajkáreň, v ktorej nájdete len čerstvé potraviny. Každý deň chodíme na nákup a asi 30 % surovín pochádza zo záhrady mojej mamy. V kuchyni pracujem sám a pripravujem raňajky na modernejší spôsob, chutne a sezónne. Každý deň vstávam o tretej ráno, aby som stihol upiecť čerstvé koláče, chlebíky, croissanty, ktoré musia byť hotové už o siedmej, keď otvárame. Najviac hostí mávame v sobotu, vtedy mi v kuchyni pomáha aj mamina. Už presne vie, čo má ako pripraviť, som veľmi rád, že ju inšpirujem, motivujem a sme spolu.

Čo pre vás znamenala spolupráca na kuchárskej knihe z Gizkou Oňovou?

Kniha, ktorú sme spolu urobili, ma svojou tradičnou kuchyňou vrátila naspäť do chutí a vôní môjho detstva. Myslím si, že spojenie jej tradičného a môjho moderného menu je jedinečné.

Uvarte si podľa receptov z kuchárskej knihy Gizka a Peter spolu v kuchyni:






Diskusia k článku

zahra
Irska kuchyna nic moc, ale Dublin chuti celym svetom a robi tam vela Slovakov, takmer v kazdej restauracii, ked nas poculi rozpravat sa radi porozpravali. My sme tam zili tri roky, ale nam nevyhovovalo pocasie. Vietor a casty dazd. Keby som vtedy vedela, tak ho v hoteli Gibson pozdravim. Slovaci sa fakt vo svete nestratia a robia Slovensku dobre meno.






 



TOPlist