Foto: Shutterstock
Hoci klasické štvorstranné strúhadlo často nahrádzame elektrickými pomocníkmi, v kuchynskej skrinke u väčšiny z nás nechýba. Väčšinou na ňom strúhame syr, občas mrkvu alebo zemiaky.
Každá strana bežného strúhadla je však určená na iný typ surovín. Okrem už spomínaných, sa na ňom dá postrúhať aj rôzna zeleniny, ovocie, kokosový orech, čokoláda alebo varené vajíčka.
Strana s väčšími okami
Na tejto asi najpoužívanejšej strane strúhadla sa dá nahrubo nastrúhať syr aj rôzne druhy zeleniny, či už do polievok, omáčok alebo do placiek. Je to skvelá pomôcka, keď naraz potrebujete danej suroviny veľa a chcete, aby boli kúsky pokiaľ možno rovnakej veľkosti.Foto: Shutterstock
Na veľkých okách sa dá postrúhať aj cibuľa, ak ju neradi krájate. Uvoľní sa z nej síce viac šťavy, ale ak chcete cibuľu použiť na orestovanie ako základ na polievku či omáčku, tak to vôbec neprekáža.
Strana s menšími okami
Je ideálna na jemnejšie strúhanie. Na tenké rezančeky je super nastrúhať mrkvu do šalátu alebo trebárs do koláča. Na tejto strane sa dobre strúha aj kôra z citróna či pomaranča alebo aj zázvor.Ostré čepele
Na jednej užšej strane strúhadle sa nachádza jedna až tri čepele pod sebou, ktoré na tenké plátky nakrájajú napríklad uhorky do šalátov alebo na ozdobu obložených chlebíčkov, ale aj zemiaky, z ktorých plátkov si môžete upiecť lupienky.Ale samozrejme, na plátky sa dajú postrúhať aj iné druhy zeleniny či ovocia, šampiňóny, cvikla. Úhľadné tenučké kolieska na nich vyčarujete napríklad aj z klobásky.
Hviezdičková strana
Tu vynikajúco a celkom najemno nastrúhate tvrdé typy syrov ako je napríklad parmezán, ale aj čokoládu. Väčšina z nás ju používa na strúhanie citrónovej kôry, cesnaku alebo čerstvého zázvoru. Ale to nie je úplne dobrý nápad, lebo zázvor má vlákna, ktoré sa radi v „hviezdičkách“ strúhadla usadia a len veľmi ťažko sa odstraňujú.Foto: Shutterstock
Výborne sa na nej dá postrúhať aj staré suché pečivo na domácu strúhanku.
Ako použité strúhadlo vyčistiť
Najlepšie je, keď strúhadlo po použití hneď umyjete pod horúcou vodou. Mnohé strúhadlá sú vhodné do umývačky riadu, ale aj potom ešte zvykne na nich ostať voľačo prilepené.Ak vaša kuchynská pomôcka nie je vhodná do umývačky, alebo ju prosto chcete očistiť ručne, pomôže vám kockový cukor. Postrúhajte ho cez znečistené miesta a nečistoty by sa mali uvoľniť. Cukrové kryštáliky sú dosť tvrdé na to, aby pomohli odstrániť zvyšky surovín, ale nie až príliš, aby sa strúhadlo otupilo.
Ďalší nápad, ktorý stojí za vyskúšanie napríklad pri strúhaní cesnaku, je ešte pred strúhaním priložiť na danú stranu strúhadla kúsok papiera na pečenie. Potom opatrne prechádzajte surovinou, ktorú chcete postrúhať po strúhadle aj cez papier, na ktorom sa postupne bude zbierať už nastrúhaná surovina.
Strúhadlo sa dá využiť aj na bylinky. Pozrite si naše video:
Neublížte si
Skôr než začnete strúhať, nezabúdajte na bezpečnosť pri práci. Postavte strúhadlo na rovnú pevnú plochu, aby sa pri strúhaní nešmýkalo. Takto máte väčšiu istotu, že sa neporežete (nepostrúhate), strúhadlo sa nešmykne a všetko sa niekde rozsype.Drobné roztrhané ranky od strúhadla sú dosť boľavé, tak radšej končeky zeleniny aj iných potravín nakrájajte a nesnažte sa ich za každú cenu nastrúhať.
Diskusia k článku