Už žiadne problémy:
Polepené strúhadlo? Tieto triky vám uľahčia strúhanie syra

Jana Klimanová, 24. júla 2023     2 minúty čítania

Najmä mäkšie syry ako je eidam, čedar a najmä mozzarella sa radi lepia a upchávajú strúhacie otvory. Máme však pre vás pár tipov, s ktorými strúhanie pôjde oveľa ľahšie.



Foto: Shutterstock

1. Nie je strúhadlo ako strúhadlo

Pri strúhaní mäkších syrov používajte štvorhranné strúhadlo s veľkými otvormi. Strúhadlo používajte vo vodorovnej, nie vo zvislej polohe. Malé strúhadlo s rúčkou je určené pre tvrdšie syra ako je parmezán či pecorino.

2. Najprv do mrazničky



Foto: Shutterstock

Účinnou a jednoduchou pomocou je dať syr pred strúhaním na pol hodinku do mrazničky. Dobre stuhnutý sa bude strúhať oveľa lepšie.

3. Natrite strúhadlo olejom



Foto: Shutterstock

Strúhadlo pred použitím potrite alebo nastriekajte trochou oleja, najlepšie chuťovo neutrálneho, aby vám nezmenil chuť pripravovaného pokrmu. Syr sa bude po naolejovanom strúhadle parádne šmýkať. Navyše sa nezlepí do nevzhľadnej hrudy a aj umývanie strúhadla bude oveľa jednoduchšie.



ANKETA: Ak viete, že budete potrebovať strúhaný syr, kúpite ho tak už v obchode, aby ste sa vyhli strúhaniu doma?

16,4%



83,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist