Rastlinné náhrady mäsa:
Nesúťažia s mäsom, ponúkajú zdravú alternatívu na spestrenie stravy

PEREX - ADteam (sponzorovaný obsah), 26. marca 2021     9 minút čítania

Mnohí odborníci sa zhodujú na tom, že denne konzumovať mäso nie je vhodné. Keď vám dochádzajú nápady čo bezmäsité navariť, môžete vyskúšať rastlinné náhrady mäsa. Obľúbené sú najmä u vegetariánov, vegánov a priaznivcov zdravého životného štýlu. Dobrú službu urobia každému, kto ich zaradí do jedálnička. Pomáhajú na ceste za zdravším a štíhlejším telom.



Foto: Alfa Sorti

Ak vážne uvažujete nad zmenou životného štýlu a stravovania, hľadáte informácie a všímate si ponuku v obchodoch so zdravou výživou, skôr či neskôr narazíte na rastlinné náhrady mäsa. Vegetariánske fašírky, klobásky či gyros, na trhu je mnoho druhov, líšia sa však kvalitou, zložením, pôvodom i procesom výroby. V drvivej väčšine sa dovážajú už hotové zo zahraničia, ale nájdu sa aj svetlé výnimky. Vegánske výrobky vyrobené na Slovensku sa skrývajú pod registrovanou značkou GOODY FOODY. Čím sa ich burgre, steaky či guľky líšia od konkurencie a ako vám môžu pomôcť na ceste za zdravším životným štýlom? Pýtali sme sa Petra Vitteka, majiteľa spoločnosti Alfa Sorti, ktorá produkty GOODY FOODY vyrába.

Rastlinné náhrady mäsa, ktoré vyrábate sú na báze sóje a pšenice. Poznajú ich vegáni a vegetariáni. Čo však môžu priniesť ľuďom, ktorí nemajú v pláne z jedálnička vylúčiť mäso?

Nielen vegetariáni a vegáni, ale všetci, ktorí chcú zdravšie žiť, doprajú svojmu telu prostredníctvom našich výrobkov dostatok kvalitných rastlinných bielkovín a vlákniny, nižší obsah tukov a to predovšetkým „nezdravých“ nasýtených. A keďže sa v rámci zdravého životného štýlu snažíme vylúčiť zo stravy to, čo nám škodí a zaradiť to, čo nám prospieva, rastlinné náhrady môžu pomôcť aj pri stravovaní s cieľom straty kilogramov. So znížením hmotnosti ide ruka v ruke úprava vysokého tlaku, cholesterolu a cukru v krvi. Navyše rastlinné náhrady sú tepelne predpripravené, takže šetria čas strávený v kuchyni. Ten potom môžeme venovať pohybu, športu, čo tiež prispieva k tomu ako žiť zdravšie.

Máte vo svojom okolí ľudí, ktorým sa aj pomocou vašich výrobkov podarilo schudnúť alebo zlepšiť zdravotný stav?

Ja sám som toho dôkazom. Som všežravec, kvalitné mäso si doprajem, ale keď som do jedálnička zaradil aj naše produkty, v priebehu 13 mesiacov som schudol 15 kg. Teraz športujem, cítim sa fantasticky, a to mám 66 rokov. Podobne sú na tom aj klienti nášho domu seniorov. Mnohým sa podarilo znížiť hmotnosť, dostali sa do lepšej kondície, odľahčili svojim kĺbom, sú vitálnejší, znížili sa im hodnoty cholesterolu a cukru v krvi, upravil sa tlak. Jednoducho sa im zlepšila kvalita života, z čoho sa nesmierne tešíme my, aj ich rodiny.



Foto: Alfa Sorti

V čom sa výrobky Goody Foody líšia od podobných na pultoch?

Naše jedlá vyrábame v prevádzke vo Zvolene. Pri ich vývoji dbáme na prispôsobenie sa gastronomickým chutiam európskej kuchyne. Kladieme dôraz na kvalitu surovín, čo prináša benefity vo výživových vlastnostiach.
Prvotnou surovinou sú kvalitné pšeničné a sójové bielkoviny, samozrejme bez genetických úprav (tzv. non GMO). Viaceré bielkovinové suroviny zaradené v našich výrobkoch pochádzajú z našej vlastnej výroby. Aby ľudský organizmus vedel z prvotných surovín, ako sú pšenica a sója, využiť bielkoviny, musia byť spracované a to sa deje v procese extrúzneho procesu, čo je jednoducho povedané tlakovo-tepelné prevarenie surovej sóje, respektíve pšenice. Jeho výsledkom je pevný texturát, ktorý po hydratácii vo vode prináša unikátnu štruktúru podobnú mäsovým vláknam. Výrobky ochucujeme koreninami a bylinkami, bez použitia glutamátu sodného. Smerujeme ku klasickým chutiam kuracieho a hovädzieho mäsa. Niektoré potraviny máme odľahčené pridaním kúskov zeleniny. Vyhýbame sa použitiu palmového oleja. Naše výrobky prinášame na trh v dvoch verziách. V mrazenej, ktorá dovoľuje dlhšie skladovanie a v chladenej verzii, ktorá prináša čerstvosť výrobku priamo k spotrebiteľovi. Máte teda na stole jedlo, ktoré necestovalo pol zemegule v mraziacom kontajneri.

V bežnej populácii výrobky zo sóje vyvolávajú rad pochybností. Napríklad o kvalite a pôvode sóje.

My používame výhradne sóju bez genetickej manipulácie, vypestovanú v Európe. Nakupujeme ju od overených dodávateľov s potrebnými atestami. Každá dodávka podlieha prísnym kontrolám laboratórnou analýzou. Ostatné suroviny rovnako spĺňajú štatút non GMO. Dodávané sú od certifikovaných dodávateľov.

Polotovary a zdravá výživa, to však na prvý pohľad nejde veľmi dokopy, zvyčajne sa do nich pridávajú rôzne konzervanty...

Samozrejme, je dôležité, čo výrobok obsahuje. V našich nie sú žiadne konzervačné látky. U výrobkov dosahujeme 18-mesačnú trvanlivosť šokovým mrazením. U chladených výrobkov využívame proces vákuovania a pasterizácie, čo v danej kombinácii pri chladených výrobkoch prináša neobvyklú 60-dňovú trvanlivosť. Ďalší variant balenia chladených výrobkov je pridávanie ochrannej atmosféry zmesi dusíka a CO2 do obalu, vtedy je spotreba do 21 dní.



Foto: Alfa Sorti

Kupovať takéto zdravšie alternatívy mäsa, to nie je lacná záležitosť...

Pri porovnaní ceny našich výrobkov s mäsom sme na pohľad o málo drahší, ale v celkovom prepočte to vychádza naopak. Keď upravujete 150-gramový kus mäsa, pri tepelnej úprave stráca vodu, takže zo 150 g kuracích pŕs niekedy zostane 110 g. Keď by náš steak mal 100 g a položili by ste ho na panvicu, po tepelnej úprave stratí maximálne 10 g. Mäso musíte tiež ochutiť, pridať koreniny, čo treba tiež zakalkulovať do ceny výsledného jedla. Navyše pri jeho príprave strávite v kuchyni dlhší čas, takže miniete viac energie. Naše výrobky sú plne ochutené a rýchlo pripravené na konzumáciu. Burger je hotový do 3, v prípade mrazeného do 4 minút, a to bez toho, že by ste ho nechali povoliť, mrazený ide rovno na panvicu. Menšie plátky môžete mať na tanieri za 2,5 minúty.
Je potrebné ale dodať, že nechceme s mäsom súťažiť, len ponúkame alternatívu na spestrenie stravy. Možnosť pre tých, ktorí chcú alebo musia aspoň občas nahradiť mäso rastlinnou alternatívou.

Vo veľkom vyrábate aj produkty pre zahraničný trh. Líšia sa ochutením podľa toho do akej krajiny ich vyvážate?

Len minulý rok sme do rôznych krajín vyviezli 1350 ton výrobkov. Samozrejme, každý kontinent, každá krajina preferuje svoju tradičnú chuť a tej sa ako dodávatelia prispôsobujeme. Rozdiel je predovšetkým v koreninách a ich množstve. Takisto použitie výrobku v národných kuchyniach sa v rôznych krajinách líši. Čo v našej zemepisnej šírke pridávame do jedla len ako jednu prísadu, to v inej krajine môže byť nosným základom jedál. K nasmerovaniu rastlinných náhrad na mäsové chute je veľa polemiky a názorov. Snažíme sa prinášať chute, ktoré napodobňujú chuť mäsa, ale aj tie, ktoré s mäsom nemajú nič spoločné.

Máte nejakú odozvu, ako chutia sójové náhrady presvedčeným mäsožravcom?

Iste, o spokojných zákazníkov nemáme núdzu a to nás teší najviac. Ale môžem uviesť aj úsmevný príklad pani, ktorá sa vo vegetariánskej reštaurácii, kde jej pripravili jedlo z našej rastlinnej alternatívy, sťažovala, že jej navarili jedlo z mäsa. Máme spätnú väzbu aj od tvrdých hejterov, ktorí vyskúšali naše výrobky a boli príjemne prekvapení, viedlo ich to k zmene odmietavého postoja.


Kde si môžu zákazníci kúpiť výrobky Goody Foody?

Naše potraviny sú dostupné vo väčšine obchodných reťazcov, nájdete ich napríklad v Kauflande, Coop Jednota Slovensko, Tesco, Lidl, Metro, Kraj, Yeme, Terno, Labaš. Online si ich budete môcť objednať prostredníctvom Lunys.










Diskusia k článku







 



TOPlist