Foto: Shutterstock
Majonéza: Minula sa smotana
Legenda o vzniku majonézy hovorí, že sa objavila počas sedemročnej vojny (1756-1763), keď francúzsky kuchár pripravoval jedlo pre vojakov v prístave Mahón na Menorke.V tom čase sa francúzski vojaci snažili získať jedlo z miestnych zdrojov a kuchár bol nútený improvizovať. Keď sa mu minula smotana na prípravu studenej omáčky, nahradil ju olejom. Pri príprave omáčky z vajec a oleja sa mu podarilo vytvoriť hladkú emulziu, ktorú označil za „mahónsku“ omáčku na počesť prístavu, kde bola vytvorená.
Dnes sa majonéza používa v nespočetných variáciách a receptoch, od klasických sendvičov po sofistikované šaláty a dresingy.
Worcesterská omáčka: Zabudli na ňu
Omáčka často používaná najmä pri príprave mäsa pochádza z dielne anglických chemikov Johna Leu a Williama Perrinsa. Keď sa lord Sandys v roku 1835 vrátil z Indie do Anglicka, poveril túto dvojicu, aby vytvorili omáčku, ktorú si tak obľúbil počas svojho pobytu v Indii.Foto: Shutterstock
Pôvodný recept obsahoval rôzne koreniny a prísady, ako sú ryby, cesnak, cibuľa a rôzne druhy octu, ktoré naložili do suda. Avšak omáčku sa nepodarilo pripraviť podľa očakávaní. Bola príliš silná a nevhodná na priame použitie. Navyše nepríjemne zapáchala, preto ju uložili opäť do suda. Chceli sa jej zdokonaľovaniu venovať neskôr, no zabudli na ňu.
Objavili ju až o dva roky neskôr a výsledok ich príjemne prekvapil. Vďaka fermentácii zmenila omáčka vôňu aj farbu a získala zaujímavú chuť. Rýchlo sa stala obľúbenou nielen v Anglicku, ale aj za jeho hranicami.
Ustricová omáčka: Varila sa pridlho
Ustricová omáčka, dnes neoddeliteľná súčasť mnohých kuchýň ázijských krajín, vznikla podľa legendy náhodne - keď sa pridlho varené ustrice s koreninami a sójovou omáčkou premenili na sirupovú zmes.Foto: Shutterstock
V roku 1888 nechal prevádzkovateľ čínskeho stánku s občerstvením Lee Kum Sheung variť ustricovú polievku tak dlho, až sa zmenila na hustú hnedú pastu. Keď túto karamelizovanú zmes ochutnal, zistil, že je plná chutí a dokonale lahodná. Začala ju podávať svojim zákazníkom a po jej úspechu vytvoril značku Lee Kum Kee.
Dnes sa ustricová omáčka používa v rôznych kuchyniach po celom svete, od Číny cez Thajsko až po Vietnam. Je známa svojou umami chuťou, ktorá pozdvihne takmer každé jedlo.
Diskusia k článku