Presvedčte sa:
Ako urobiť z obyčajnej tekvicovej polievky chuťovú bombu? Pridajte túto prísadu, budete prekvapení

Jarmila Horváthová, 15. septembra 2024     3 minúty čítania

Neurazí, ale ani nenadchne. Tak by sme mohli opísať krémovú polievku z tekvice. Ak však vaše chuťové poháriky túžia po zmene, máme pre vás tip na surovinu, ktorá túto klasiku posunie o level vyššie.



Foto: Shutterstock

Za sezónu tekvice je síce považovaná jeseň, ale prvé plody sú na trhu už teraz – a s nimi otázka, ako ich použiť. Tou najväčšou klasikou je tekvicová polievka.

Viete o tom, že ak do tejto polievky pridáte jednu prísadu, ktorá sa v receptoch bežne neuvádza, urobíte z bežného pokrmu ozajstnú delikatesu? Čo to je? Odpoveď vás možno prekvapí, lebo túto surovinu veľmi pravdepodobne mávate bežne doma.

Receptov na tekvicovú polievku je neúrekom a surovina, o ktorej bude reč, sa asi nehodí do každej, ale ak robievate klasickú tekvicovú polievku, teda tekvica, zemiaky, smotana a prípadne zázvor alebo mrkva, tak ju určite vyskúšajte.

Tou zázračnou prísadou nie je nič iné, ako obyčajné jablko - buď surové nastrúhané alebo vo forme pyré, prípadne džúsu. Ovocná, sladkokyslá chuť jabĺk sa k tekvici výborne hodí a dokonale dotvára chuťový zážitok z polievky.



Foto: Shutterstock

Uvarte polievku tak ako vždy a predtým, než ju rozmixujete, do nej vmiešajte trochu jablkovej šťavy, pyré alebo najemno nastrúhaného jablka. Tajomstvo je v slovíčku trochu – netreba to s množstvom prehnať, inak bude sladkokyslá chuť jabĺk príliš výrazná.

Ak nemáte chuť alebo odvahu experimentovať s jablkami, ale chcete dodať tekvicovej polievke inú chuť, ako zvyčajne, je celý rad potravín, ktoré to dokážu. Na zvýraznenie chuti polievky je ideálny zeler, sladké zemiaky (bataty), ale aj pór a med v kombinácii s pomarančovou šťavou.

Z korenín sa s tekvicou výborne kombinujú škorica, klinčeky, muškátový oriešok, badyán a mletá červená paprika. Z byliniek sú to čerstvé koriandrové listy, petržlenová vňať, trebuľka, tymian, rozmarín alebo ligurček.





ANKETA: Je polievka najčastejšie jedlo, ktoré robíte z tekvice?

63,8%



36,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist