Podľa receptu pani Márie sme v redakcii upiekli a odfotili kysnutý veniec so šľahačkou. Chutil aj vyzeral výborne.
Foto: Jana Štrbková, archív Márie Blaškovej,
Máte muža, dve deti. Varíte často a rada či skôr z povinnosti? Alebo to máte rozdelené s manželom?
Väčšinou som paňou kuchyne ja. Rada varím a pečiem, už dávno to neberiem ako povinnosť, práve naopak. Dokonca aj v dni, keď som unavená a ledva stojím na nohách, začnem piecť koláč, miesiť cesto na chlieb alebo pripravovať aspoň nejaké tapas.
Varíte doma typicky španielsky alebo pripravujete aj slovenské jedlá?
Varím aj slovenské jedlá. Ale musím sa priznať, že vo všedné dni uprednostňujem jednoduchú španielsku kuchyňu. Samozrejme, aj Španieli majú jedlá, pri ktorých treba stáť v kuchyni hodiny, ale väčšina jedál počas pracovných dní je jednoduchých a rýchlych a sú zdravé, plné zeleniny. Podmienky pre zdravé varenie sú tu „suprové“. Všade sú trhy, kde sa stoly prehýbajú pod čerstvým ovocím a zeleninou, mäsom a rybami. Predavači vám všetko očistia, naporciujú, pripravia presne tak, ako si želáte. Do dvadsiatich minút môžete mať na stole zdravý obed či večeru. Jedlá sú sezónne a z čerstvých miestnych surovín, čo znamená, že všetko je plné chuti.
Je niečo, čo vám v Španielsku absolútne nechutí?
Musím dlhšie rozmýšľať, aby som na niečo také prišla. Nekupujem napríklad bravčové paprčky a uši. Manžel miluje držky a slimáky, ale keď má na ne chuť, musí ísť do reštaurácie. Držky sa robia podobne ako u nás na spôsob guláša a slimáky má rád opečené. Jedlo, ktoré som tu nemohla ani ochutnať, je grilovaná jašterička. Ufff...
Chýba vám niečo zo slovenskej gastronómie? Nejaké suroviny alebo jedlá?
Horalky, perníky, polohrubá múka, Zlatý klas, parenice... To sú veci, ktoré vždy napakujem do kufra, keď sa vraciame zo Slovenska.
A ako často chodíte na Slovensko?
Dvakrát do roka, v lete a na Vianoce. Pozrieť rodinu a nabaliť zásoby. Keď sme u našich, mama nás rozmaznáva dobrotami podľa zoznamu, ktorý jej vopred po telefóne nadiktujeme, vyvára všetko, čo len chceme. Halušky a segedínsky sú najobľúbenejšie, manžel aj deti sú ich fanúšikmi. Otec ide každé ráno po čerstvé rožky a deti sa ich nevedia dojesť. A ja zase nášho slovenského chleba s masťou. Manželovi chutia parenice a korbáčiky. Jediné, čo mu nechutí, je varené víno. nechápe, ako môžeme piť teplé víno.
Ďakujem ti za milé a povzbudivé slová.
Aj tebe prajem príjemné prežitie sviatkov, pohodičku a oddych.
Maj sa :-)
Ten trh zavidim, ryby moc nemusim, ale tie morske potvory, slimaky ... no mnam :-).
Ja som schopna ochutnat skoro hocico, ale jastericu by som tiez nedala a ani hmyz brrr.
Inak vies o tom, ze krevety su pribuzne hmyzu?
Kde sa mi najviac páčilo? Ufff… ťažko povedať. Anglicko je moja srdcovka, ale najlepšie a najjednoduchšie to bolo v Singapure. Exotické ale pohodlné :-)
A pre ľudí čo radi jedia, je to raj na zemi : európske, čínske, malajské, indické, indonézske, thajské … najlepšie sú miestne "food courts" obrovské jedálne, kde si každý vyberie čo chce a je to celkom lacné. V lete som sa tam vrátila s deťmi na dovolenku a boli v nemom úžase. Už šetríme, aby sme sa tam zase mohli vrátiť.
Keď prídem do Žiliny na ten piroh, tak timukážem fotky a pokecáme :-))) 😂
Krevety sú príbuzné hmyzu? Tak to si mi nemala hovoriť :-((
Tu sa ozaj hovorí, že krevety sú šváby mora … brrrrr.
Šťastný 2024! 😉
Aj my ďakujeme, že ste nám venovali čas a mohli sme spolu tento rozhovor zrealizovať. Všetko dobré prajeme!