Predĺžte mu život:
Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si ho môžete vychutnávať aj celý rok

Jarmila Horváthová, 19. marca 2023     4 minúty čítania

Rastie len pár týždňov a nazbieraný nevydrží dlho čerstvý. Ako medvedí cesnak uskladniť a spracovať, aby ste si ho mohli užiť až do ďalšej sezóny?

Ako uchovať medvedí cesnak až do ďalšej sezóny

Ak máte radi arómu a chuť medvedieho cesnaku, môžete si ho dopriať aj celý rok. Najznámejším spôsobom, ako ho uchovať, je urobiť z neho pesto, jeho príprava ale zaberie viac času. Existujú však aj jednoduchšie a rýchlejšie spôsoby ako chutné zelené lístky spracovať, skúste z nich vyrobiť ochutený olej či soľ.



Foto: Shutterstock

Na cesnakový olej potrebujete 100 g listov medvedieho cesnaku a 500 ml olivového oleja. Listy umyte a dobre osušte. To je dôležité, aby nezačali v oleji plesnivieť. Vložte ich na dno čistej a suchej zaváraninovej fľaše, zalejte olejom tak, aby boli úplne pokryté. Fľašu uzatvorte a odložte na dva-tri týždne na chladné tmavé miesto.

Potom olej preceďte, listy dobre vytlačte a a ochutený olej prelejte do čistej a suchej uzatvárateľnej fľaše. Olej vydrží až rok.



Foto: Shutterstock

Alebo si urobte cesnakovú soľ . Na tú potrebujete 100 g medvedieho cesnaku a 250 g soli. Cesnakové listy umyte a dôkladne usušte. Pokrájajte na kúsky a rozdrvte v mažiari, alebo ich môžete rozmixovať aj ponorným mixérom. Rozmixovaný cesnak zmiešajte so soľou a zmes rozotrite na plech, ktorý potom vyložte na 8 hodín sušiť na slnko. Ak je zlé počasie, môžete zmes dať sušiť do rúry. Pri 50 °C to trvá asi hodinu. Zmes občas premiešajte.

Potom cesnakovú soľ nechajte vychladnúť a presypte do uzatvárateľnej nádoby. Skladujte na suchom a tmavom mieste. Takáto ochutená soľ vydrží asi rok.





ANKETA: Nazbierate si vždy viac medvedieho cesnaku než zvládnete spracovať?

35,4%



64,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist