Ako uchovať medvedí cesnak až do ďalšej sezóny
Ak máte radi arómu a chuť medvedieho cesnaku, môžete si ho dopriať aj celý rok. Najznámejším spôsobom, ako ho uchovať, je urobiť z neho pesto, jeho príprava ale zaberie viac času. Existujú však aj jednoduchšie a rýchlejšie spôsoby ako chutné zelené lístky spracovať, skúste z nich vyrobiť ochutený olej či soľ.Foto: Shutterstock
Na cesnakový olej potrebujete 100 g listov medvedieho cesnaku a 500 ml olivového oleja. Listy umyte a dobre osušte. To je dôležité, aby nezačali v oleji plesnivieť. Vložte ich na dno čistej a suchej zaváraninovej fľaše, zalejte olejom tak, aby boli úplne pokryté. Fľašu uzatvorte a odložte na dva-tri týždne na chladné tmavé miesto.
Potom olej preceďte, listy dobre vytlačte a a ochutený olej prelejte do čistej a suchej uzatvárateľnej fľaše. Olej vydrží až rok.
Foto: Shutterstock
Alebo si urobte cesnakovú soľ . Na tú potrebujete 100 g medvedieho cesnaku a 250 g soli. Cesnakové listy umyte a dôkladne usušte. Pokrájajte na kúsky a rozdrvte v mažiari, alebo ich môžete rozmixovať aj ponorným mixérom. Rozmixovaný cesnak zmiešajte so soľou a zmes rozotrite na plech, ktorý potom vyložte na 8 hodín sušiť na slnko. Ak je zlé počasie, môžete zmes dať sušiť do rúry. Pri 50 °C to trvá asi hodinu. Zmes občas premiešajte.
Potom cesnakovú soľ nechajte vychladnúť a presypte do uzatvárateľnej nádoby. Skladujte na suchom a tmavom mieste. Takáto ochutená soľ vydrží asi rok.
Diskusia k článku