Poznáte v zime väčšiu radosť ako dobrý džem?

P. R., 9. februára 2018 o 09:00

Horúce kakao a vianočka s džemom. Tejto rozprávkovej kombinácii sa v zime nič nevyrovná. Vybrať si v obchode dobrý džem, ktorý bude chutiť ako ovocie z obrázku na obale nie je nič jednoduché. Desiatky fľaštičiek, každá sľubuje to isté. Ako spoznať ten pravý džem?



Foto: Relax

Tajomstvo je v zložení

Kvalitný džem spoznáme podľa toho, že obsahuje ovocie a cukor. V súčasnej dobe však nájdete na trhu produkty, ktoré idú ešte ďalej. Dnes dostanete kúpiť aj 100 % džemy z ovocia značky Relax. Sú sladené len čistou ovocnou šťavou. Neobsahujú pridané konzervačné látky ani umelé farbivá. Vhodný je pre vegetariánov aj vegánov.

Cviklový koláč s čokoládou



Zdroj: Recept pre Relax 100 % z ovocia Višňa pripravili Stvory z kuchyne

Suroviny:
100 g horkej čokolády
400 g uvarenej alebo sterilizovanej cvikle
1 pohár Relax 100 % Višňa
3 vajcia
150 ml rastlinného oleja
100 g krupicového cukru
150 g hladkej múky
½ ČL prášku do pečiva
50 g kakaa
Poleva:
70 ml smotany na šľahanie
100 g horkej čokolády
Postup:
1. Cviklu si vymixujeme dohladka v mixéri.
2. Čokoládu rozpustíme a keď je vlažná pridáme k cvikle.
3. K zmesi pridáme polovicu pohára Relax 100 % Višňa, vajcia, olej, cukor a premixujeme dohladka.
4. Samostatne si zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva.
5. Tekutú zmes premiestnime do misky a postupne k nej pridávame suchú múčnu zmes. Vymiešame hladké cesto.
6. Na záver pridáme zvyšok džemu a premiešame. Cesto vylejeme do formy s priemerom 20 cm, ktorú vystelieme papierom na pečenie.
7. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 60 minút. Koláč po dopečení necháme vychladnúť a ozdobíme čokoládovou polevou.
8. Na polevu si smotanu zahrejeme a pridáme čokoládu. Vymiešame hladkú čokoládovú polevu. Koláčik môžeme dozdobiť sekanou čokoládou alebo lyofilizovaným ovocím.

Ovsené koláčiky



Zdroj: Recept pre Relax 100 % z ovocia Jahoda pripravili Stvory z kuchyne

Suroviny:
110 g masla
70 g krupicového cukru
40 g hnedého cukru
135 g hladkej múky
70 g ovsených vločiek
1 pohár Relax 100 % Jahoda
Postup:
1. Maslo si rozpustíme. Keď je maslo úplne rozpustené primiešame oba druhy cukrov.
2. Primiešame hladkú múku a ovsené vločky a vypracujeme cesto.
3. Plech s rozmerom 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie alebo alobalom.
4. Odložíme si bokom 2 PL vločkovej hmoty a zvyšok natlačíme na dno plechu.
5. Korpus potrieme vrstvou Relax 100 % Jahoda a navrch nadrobíme zvyšnú hmotu, ktorú sme si odložili bokom.
6. Pečieme pri 180 stupňoch cca 30 – 35 minút. Koláčik necháme chladnúť aspoň 2 hodiny a potom nakrájame.

Francúzsky toast s broskyňovým džemom a mangom



Zdroj: Recept pre Relax 100 % z ovocia Broskyňa pripravili Coolinari

Suroviny:
4 plátky sladkého sendvičového chleba (môže byť aj starší)
2 vajcia
1 dcl plnotučného mlieka
1 lyžica vanilkového cukru
2 lyžice Relax 100 % z ovocia Broskyňa
polovica manga
štipka soli
práškový cukor
trochu oleja alebo masla
Postup:
1. 2 krajce toastového chleba výdatne potrieme broskyňovým džemom. Na džem naukladáme plátky manga a toast spojíme zvyšnými krajcami chleba. Džem dodá toastu sladkosť a skvelú chuť, ale v tomto prípade plní aj ďalšiu úlohu: krajce chleba sa nám pekne spoja a keď ich budeme vysmážať budú držať pokope.
2. V miske si rozšľaháme vajcia s mliekom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Toasty vo vajíčku kompletne obalíme. Toasty opečieme na masle alebo oleji z oboch strán do chrumkava. Pri otáčaní dávajte pozor, aby sa krajce od seba neoddelili.
3. Opečené francúzske toasty uložíme na seba na tanier, navrch dáme kúsky nakrájaného manga a výdatnú porciu džemu. Na záver toasty poprášime cukrom. Mango môžete nahradiť aj kúskami broskýň alebo marhúľ.

Ryžová kaša – ľahké a teplé raňajky



Zdroj: Recept pre Relax 100 % z ovocia Čierna ríbezľa pripravili Coolinari

Suroviny (4 porcie):
1 hrnček ryže
4 hrnčeky mandľového mlieka
1 lyžica medu
džem Relax 100 % z ovocia Čierna ríbezľa
hrsť nahrubo nasekaných mandlí
Postup:
1. Ako odmerku použite rovnaký hrnček na ryžu aj mandľové mlieko. Ryžu poriadne premyte v horúcej vode.
2. Následne ju presypte do hrnca s hrubým dnom a zalejte mandľovým mliekom.
3. Pridajte med a prikryte pokrievkou.
V bode varu pokrievku trochu odkryte, aby vám mlieko nevykypelo.
4. Plameň znížte na minimum a varte za občasného miešania 20 –30 minút.
5. Ak použijete hrniec s tenkým dnom, miešajte častejšie, aby kaša neprihorela.
6. Kašu prelejte na taniere, pridajte Džem Relax 100 % z ovocia, nasekané mandle a podávajte ešte teplé.

TOPlist