Foto: jeery
Kyslá polievka z prvých jarných húb je jednoduchá a veľmi chutná. Recept poznám od našej starej babky a vždy sa jej potešíme.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
väčšia miska (pokrajaný) |
|
1 kg |
|
300 g |
|
1/2 l |
|
125 g |
|
2 ks |
|
5 PL |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
5 ks |
|
8 ks |
|
na ozdobu |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny a ingrediencie.Huby nakrájame na kolieska.
-
2
V hrnci osmažíme nakrájanú cibuľu na masle. Zemiaky uvaríme v šupke cc 25 min.
-
3
Ako náhle je cibuľa osmahnutá do zlatova,pridáme pokrájané smrčky,soľ,poper a krátko podusíme.
-
4
Dusené huby podlejeme vriacou vodou a pridáme bobkový list a nové korenie.Pripravíme si zápražku z hladkej múky.(pražená múka na sucho rozšlahaná v studenej vode) Polievku zahustíme a privedieme do varu.
-
5
Kyslú smotanu rozmiešame v mlieku,pridáme do polievky a privedieme opäť do varu.Varíme z voľna.Zemiaky zlejeme, ošúpeme a porežeme na kúsky.
-
6
Pridáme polievkovú lyžicu octu,hubové korenie,dochutíme a krátko povaríme na miernom ohni.
-
7
Prajem dobrú chuť :-)
Ty počúvaš určite správy na rádiu Jerevan alebo Moskovskie zvesti. Tam asi hríby rastú ale na Slovensku ťažko a hlavne na Záhorí v tomto suchu.Alebo žeby si mal zaručené správy z tvojho rodiska vo Veľkých Levároch?Je tam ešte tá psychiatrická liečebňa?
*****