Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami fotorecept
Foto: pusta
Ked sme už mali úžasnú slepačiu polievku, tak som zvolila na obed aj slávnostný druhý chod, ktorý som spravila z uvarených slepačích stehien,ktoré som Zobraziť celý popisKed sme už mali úžasnú slepačiu polievku, tak som zvolila na obed aj slávnostný druhý chod, ktorý som spravila z uvarených slepačích stehien,ktoré som dala do delikatessnej omáčky zo smrčkov. Smrčky mi darovala moja priateľka a nápad bol na svete. Smrčok jedlý je jedlá huba s kužeľovitým klobúčikom a početnými dutinkami, rastie na jar, hojne ju používa práve francúzska kuchyňa v jemných omáčkach, ktoré sú krásne voňavé a delikátnej jemnej chuti, pekne harmonicky podtrhla chuť slepačích stehien.
porcie
príprava
na 80 -90 °C
Suroviny
2 ks z mladej domácej sliepky |
|
2 PL |
|
1 veľká hrsť |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
1/2 - 1 PL |
|
1 ks z čerstvého domáceho vajca |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Odfotila som z Atlasu húb smrčok, jedlú hubu z rodu Morchellaceae pod latinským názvom Morchella esculenta, v slovenčine má viac pomenovaní, má výšku 2 - 8 cm, jej nožička je dutá, býva bielej až žltej farby, má kužeľovitý špongiovitý klobúčik s početnými dutinkami žltej až hnedej farby. Smrčok je ľahko rozpoznateľná huba, ktorá rastie len krátky čas na jar v lesoch, starých sadoch, často na spálenej pôde. Nádherne vonia, má úžasnú delikátnu jemnú chuť, pre ktorú je veľmi vyhľadávaný. Často sa používa práve vo francúzskej kuchyni, ktorá smrčok zaraďuje k veľkým delikatessám.
-
2
Pridala som ešte jednu fotografiu.
-
3
Sušené smrčky som namočila na 30 minút do teplej vody.
-
4
Slepačie stehná, ktoré sa najprv uvarili v slepačej polievke, som vložila do pekáčika a poliala olejom, vložila som ich do trúby vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som ich na funkcii gril asi 15 minút, kým sa kožička nevypiekla pekne do chrumkava a do hneda.
-
5
V hrnčeku som poriadne zmiešala vaječný žĺtok s kyslou smotanou a múkou do hladka, použila som túto zmes pri zahustení omáčky.
-
6
V hrnci som pomaly rozpustila maslo na miernom ohni.
-
7
Pridala som smrčky, ktoré som scedila a vodu z namočenia zachytila. Oprážala som ich asi 5 minút na rozohriatom masle a...
-
8
...podliala som ich vodou z nich namočenia, varila som prudkým varom asi 5 minút.
-
9
Potom som pridala domáci čerstvo uvarený slepačí vývar, nesolila som, vývar je slaný dosť a varila som zase 5 minút.
-
10
Pridala som zmes kyslej smotany s vaječným žľtkom a s dobre vymiešanou múkou,...
-
11
...čím som zahustila omáčku, krátko som spolu ešte prevarila.
-
12
Na tanier som položila dusenú ryžu, podliala krémovou omáčkou so smrčkami,...
-
13
..do ktorej som položila upečené slepačie stehno.
-
14
Krémová omáčka zo smrčkov je delikátnej a jemnej chuti, nádherne voňavá, úžasne harmonizovala s jemnou chuťou najprv uvareného a potom ešte upečeného slepačieho stehna. Odporúčam vyskúšať túto kombináciu lahodnej krémovej smrčkovej voňavej omáčky s jemným slepačím mäsíčkom zo slepačej polievky :-), omáčka je vynikajúca aj sama o sebe.
Hneď by som sa k Tebe nanominovala k obedu milá @pusta :) 5*
Ja osobne milujem keď gazdinka dokáže všetko krásne schosnovať, jedlá a la "2 in 1" sú skvelá vec. Jedlom sa nemá plytvať, denne zomierajú od hladu ľudia.
Viem si predstaviť to zhrozenie v očiach amíkov :)
Mne známy, ktorý žil roky v DE rozprával, že podobnú hrôzu videl v očiach nemcov, keď zbieral a jedol lievičky trúbkovité, ktoré oni nechávali divým sviniam neznalí ich kvalít a skvelej chuti :)
@pusta si tu tvorí svoju kuchársku knihu ? Dáva to tu širokej verejnosti a tým pádom to môže každý posúdiť a okomentovať.Ja jej nechodím do šuplíka v obývačke.Takže sa musí zmieriť aj s kritikou,ak toho nie je schopná,tak bohužiaľ...
Ja nepotrebujem ventilovať,som človek vyrovnaný a v kritickej chvíli schopný urobiť správne rozhodnutia.A ona si dovolí písať takáto komentáre ?
pusta, 4. novembra 2013 o 12:25
@tatranocka , ked nechceš pochopiť nemusíš... :D :D :D
ani ja tvoje - ty vševedko v 23 rr, mám ťa v paži, trhni si... :D
dakujem za pochvalu i za 5*****
v tejto omáčke viac sedí kyslá pochúťková smotana, než sladká, lebo je zmiešaná s vaječným žľtkom a s múkou, čím omáčku zahustí, okrem toho kyslá smotane lepšie zvýrazní fantastickú jemnú chuť smrčkov, preto som ju aj zvolila miesto sladkej smotany a bolo "nebíčko v papuľke" :-)
@eviana milá, ty budeš u mňa doma vždy vítaným hosťom na obed, aj inokedy :-)
dakujem za uznanie i 5*****
verím ti, že by si tie smrčky dala hned :-)
dakujem za pochvalu, pá
tiež som už ochutnávala surové huby, dokonca zo surových húb som už aj robila lahodný šalát :-) aj také sú.
tanečnice lúčne sa používajú v tradičnom vynikajúcom židovskom jedle Soberli, myslím, že ty tú skvelú lahôdku poznáš a ju mám v pláne upiecť :-)
to je skvelé, že máš takú možnosť dostať sa k smrčkom.:-)
veru, tú výživnú hodnotu získaš zjedením plného taniera slepačej polievky , teší ma, že tie polievkové stehná v tejto krémovej omáčke vyvolávajú žiarivý úsmev na perách aj tejto delikatessy znalého gurmána :-)))))
dakujem ti, že môj obedík hodnotíš vysoko pozitívne, vzácny môj priateľ :-)))))
čítala som všetky tvoje komentíky, oceňujem tvoju priamočiarosť a úprimnosť, zdieľam tvoj názor.
dakujem ti za všetko :-)))
dakujem za uznanie a tvojich jasných 5*****
vážim si to od teba.
múdre konštatovanie-netreba v každom jedle-recepte hľadať výživové hodnoty...môj -dnes už nebohý -99 ročný dedko vôbec netušil-čo je to správna výživa..vitamíny...a moja-dnes ešte žijúca-93 ročná svokra-detto..žime s radosťou..kým žijeme..:-)
ja sa netrápim pre výživnosť či nevýživnosť :-))))) podstatná je pre mňa chuť a kvalita :-) - presne tak, svätú pravdu máš!
Dakujem za uznanie piatimi *****
vdaka za krásnu spomienku na neho, ktorú si vo mne vyvolala. :-)
Česky si huba s týmto lat. názvom hovorí Smrž obecný, prikladám aj foto:
www.naturfoto.cz/smrz-obecny-fotografie-8187.html...
www.naturfoto.cz/smrz-obecny-fotografie-14068.html...
www.naturfoto.cz/smrz-obecny-fotografie-8188.html...
mal si šťastie, že si ich nazbieral - o čerstvých ani nevravím, aké sú úžasné, si veľmi šikovný :-)
som rada, že ti chutilo a bolo to výborné.
dakujem za úžasnú správu.