Poraďte si:
Zo zemiakov, z piva alebo z jablka. 3 spôsoby, ako si vyrobiť domáce droždie

Jana Klimanová, 9. decembra 2023     4 minúty čítania

Aj keď vám doma chýba droždie, nie je všetko stratené. Pozrite si tieto super tipy, ako sa vynájsť.



Foto: Shutterstock

Plánujete upiecť domáci chlebík či pečivo, ale chýba vám droždie? Či už ste ho nezohnali v obchode, alebo ste niekde na chalupe, nemusíte sa pečenia vzdať, existujú totiž spôsoby, ako si vyrobiť domáce droždie. Príprava nie je nejako zložitá, ale treba rátať s tým, že na to, aby sa kvasinky aktivovali, budú potrebovať viac času.

1. Droždie zo zemiakov a z piva

Potrebujeme:
  • 250 g zemiakov
  • 30 g cukru
  • 1 PL piva (12° – nepasterizované)
  • vodu



  • Foto: Shutterstock

    1. Umyté zemiaky v šupke uvaríme do mäkka, scedíme a necháme ich vychladnúť. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame alebo roztlačíme.
    2. K zemiakom pridáme vodu, aby vznikla hustá kaša.
    3. Cukor prevaríme s trochou vody na hustý sirup. Cukor nesmie skaramelizovať, sirup by mal byť tekutý a priehľadný. Prilejeme ho k zemiakovej zmesi, dobre premiešame, misu zakryjeme a odložíme na teplé miesto.
    4. Po hodine pridáme pivo a zamiešame. Necháme stáť pri izbovej teplote.
    5. O 24 hodín bude vaše domáce droždie hotové.

    Dobrá rada: Na pečenie potrebujeme väčšie množstvo domáceho droždia, než toho kupovaného. Do múky ho pridávame v pomere 1:1. Pred použitím prilejeme k zemiakovému droždiu trochu vody a rozmiešame.


    2. Droždie z múky a piva

    Potrebujeme:
  • 250 ml ražnej múky
  • 250 ml vody
  • 250 ml piva (12° – nepasterizované)
  • 1 PL kryštálového cukru



  • Foto: Shutterstock

    1. Do misky nasypeme ražnú múku a dobre ju vymiešame s pohárom vody. Zmes zakryjeme a necháme 6 hodín postáť.
    2. Potom pridáme pivo a cukor, dobre premiešame a necháme kvasiť na teplom mieste 12 hodín.

    Dobrá rada: Trvanlivosť domáceho droždia je krátka, pripravujeme ho preto len na okamžité použitie.


    3. Droždie z jablka a múky

    Potrebujeme:
  • 1 jablko
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček vody



  • Foto: Shutterstock

    1. Jablko ošúpeme, odstránime jadrovníky, nakrájame na mesiačiky, vložíme do sklenej nádoby a zalejeme hrnčekom vody. Nádobu uzavrieme a jablká necháme lúhovať pri izbovej teplote 2 dni.
    2. Po dvoch dňoch vyberieme jablká a do výluhu zamiešame hrnček hladkej múky. Nádobu opäť uzavrieme a čakáme 24 hodín.
    3. Potom je už droždie hotové a ďalej ho môžeme skladovať v chladničke. Naša prispievateľka iflovefood, ktorá sa s týmto tipom podelila na našej Vareche, odporúča použiť 1 polievkovú lyžicu droždia na 250 g múky. "Cesto z domáceho droždia kysne dlhšie, ja som ho nechala kysnúť celú noc," píše vo svojom návode, v ktorom nájdete aj recept na vynikajúce žemličky z tohto jablkového droždia.





    ANKETA: Stalo sa vám už, že ste sa chystali upiecť chlieb či pečivo, ale zistili ste, že doma nemáte droždie?

    46,2%



    53,8%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist