Foto: Shutterstock
Plánujete upiecť domáci chlebík či pečivo, ale chýba vám droždie? Či už ste ho nezohnali v obchode, alebo ste niekde na chalupe, nemusíte sa pečenia vzdať, existujú totiž spôsoby, ako si vyrobiť domáce droždie. Príprava nie je nejako zložitá, ale treba rátať s tým, že na to, aby sa kvasinky aktivovali, budú potrebovať viac času.
1. Droždie zo zemiakov a z piva
Potrebujeme:Foto: Shutterstock
1. Umyté zemiaky v šupke uvaríme do mäkka, scedíme a necháme ich vychladnúť. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame alebo roztlačíme.
2. K zemiakom pridáme vodu, aby vznikla hustá kaša.
3. Cukor prevaríme s trochou vody na hustý sirup. Cukor nesmie skaramelizovať, sirup by mal byť tekutý a priehľadný. Prilejeme ho k zemiakovej zmesi, dobre premiešame, misu zakryjeme a odložíme na teplé miesto.
4. Po hodine pridáme pivo a zamiešame. Necháme stáť pri izbovej teplote.
5. O 24 hodín bude vaše domáce droždie hotové.
Dobrá rada: Na pečenie potrebujeme väčšie množstvo domáceho droždia, než toho kupovaného. Do múky ho pridávame v pomere 1:1. Pred použitím prilejeme k zemiakovému droždiu trochu vody a rozmiešame.
2. Droždie z múky a piva
Potrebujeme:Foto: Shutterstock
1. Do misky nasypeme ražnú múku a dobre ju vymiešame s pohárom vody. Zmes zakryjeme a necháme 6 hodín postáť.
2. Potom pridáme pivo a cukor, dobre premiešame a necháme kvasiť na teplom mieste 12 hodín.
Dobrá rada: Trvanlivosť domáceho droždia je krátka, pripravujeme ho preto len na okamžité použitie.
3. Droždie z jablka a múky
Potrebujeme:Foto: Shutterstock
1. Jablko ošúpeme, odstránime jadrovníky, nakrájame na mesiačiky, vložíme do sklenej nádoby a zalejeme hrnčekom vody. Nádobu uzavrieme a jablká necháme lúhovať pri izbovej teplote 2 dni.
2. Po dvoch dňoch vyberieme jablká a do výluhu zamiešame hrnček hladkej múky. Nádobu opäť uzavrieme a čakáme 24 hodín.
3. Potom je už droždie hotové a ďalej ho môžeme skladovať v chladničke. Naša prispievateľka iflovefood, ktorá sa s týmto tipom podelila na našej Vareche, odporúča použiť 1 polievkovú lyžicu droždia na 250 g múky. "Cesto z domáceho droždia kysne dlhšie, ja som ho nechala kysnúť celú noc," píše vo svojom návode, v ktorom nájdete aj recept na vynikajúce žemličky z tohto jablkového droždia.
Diskusia k článku