Foto: Shutterstock
Prírodný trstinový cukor
Je to nerafinovaný cukor zo šťavy cukrovej trstiny, filtrovaný, zahustený a sušený. Dostať ho aj pod názvom muscovado. Má karamelovú chuť a je vhodný pre piškótové, krehké a kysnuté cestá alebo na mrveničku. Klasický biely cukor nahradí v pomere 1:1. Pozor – ak má cukor hnedé sfarbenie, neznamená to automaticky, že je trstinový, treba pozrieť z čoho je vyrobený. Nájdu sa totiž prípady, kedy je hnedé sfarbenie spôsobené pridaním karamelu.Foto: Shutterstock
Cukor z kokosových kvetov
Vyrába sa z nektáru z kokosových kvetov, ktorý sa varí na sirup, kryštalizuje a melie. Obsahuje cenné minerály a antioxidanty. Má nižší glykemický index, ako normálny cukor, čo znamená, že hladina cukru v krvi stúpa a klesá pomalšie. Môže sa používať rovnako ako normálny cukor a je vhodný aj pre jemné cestá, ako napríklad piškótové.Foto: Shutterstock
Med
Med je jedným z najstarších a najprirodzenejších sladidiel zo všetkých. Obsahuje aj minerály, vitamíny, antioxidanty a enzýmy, ale niektoré sa pri pečení strácajú. Okrem známych medovníkov sa môže používať aj ako náhrada cukru. Najvhodnejší na pečenie je agátový med. Pečivo sladené medom hnedne pri pečení rýchlejšie a treba doň pridávať menej tekutiny. 80 g medu nahradí 100 g cukru.Foto: Shutterstock
Ryžový sirup
Toto tiež starodávne sladidlo sa vyrába zo zahriatej a fermentovanej celozrnnej ryže. Neobsahuje lepok ani fruktózu, ale zato horčík, draslík a železo. Tiež má nižší glykemický index. Má o niečo nižšiu sladivosť než bežný cukor, takže treba ho dať do cesta o 25 percent viac, ako cukru a zároveň o niečo menej tekutiny. Ryžový sirup je vďaka svojej jemnej chuti vhodný do všetkých druhov pečiva.Foto: Shutterstock
Agávový sirup
Agávový sirup je lisovaná, filtrovaná, zahustená šťava z rastlín agáve zo Strednej a Južnej Ameriky. Tiež má nižší glykemický index ako klasický cukor a je vegánskou náhradou medu. Agávový sirup má jemnú chuť a preto je univerzálnym sladidlom. Agávový sirup je sladší ako cukor, takže je potrebné len tri štvrtiny množstva a primerane menej tekutiny.Foto: Shutterstock
Javorový sirup
Má pomerne intenzívnu a výraznú chuť a je obľúbenou prílohou k palacinkám alebo k vafliam. Aj tu nájdete minerály a antioxidanty, ako aj nižší glykemický index. Čím je javorový sirup svetlejší, tým má jemnejšiu chuť. Má vyššiu sladivosť ako bežný cukor a keďže je tekutý, treba do cesta pridať menej tekutiny.Foto: Shutterstock
Xylitol
Xylitol, teda brezový cukor, je získavaný z brezovej šťavy a má tiež nižší glykemický index a polovičnú kalorickú hodnotu ako bežný cukor. Dá sa používať presne tak ako normálny cukor, v pomere 1:1 a má aj rovnakú chuť, takže zámenu nezistíte.Foto: Shutterstock
Čakankový sirup
Sirup vyrobený z koreňa čakanky obsahuje až o 95 % menej cukru v porovnaní s medom alebo javorovým, či agávovým sirupom. Má vysoký podiel vlákniny nazvanej inulín, ktorý pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Používaj sa v rovnakých množstvách ako med. .Foto: Tatiana Plešová
Takto nahradíte 100 g bieleho cukru
Foto: Shutterstock
100 g cukru z kokosových kvetov
100 g prírodného trstinového cukru
125 g ryžového sirupu a o niečo menej tekutín do cesta
75 g agávového sirupu a o niečo menej tekutín do cesta
75 g javorového sirupu a o niečo menej tekutín do cesta
80 g medu a o niečo menej tekutín do cesta
100 g datľového sirupu o niečo menej tekutín do cesta
100 g xylitolu
80 g čakankového sirupu a o niečo menej tekutín do cesta
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku