Pomoc pri nákupoch:
Morská, himalájska, perzská... Je drahá soľ lepšia než tá obyčajná?

Jarmila Horváthová, 28. februára 2023     5 minút čítania

V obchode si môžeme vybrať z viacerých druhov soli v rôznych cenových kategóriách. Zisťovali sme, aký je medzi nimi rozdiel a aj to, či sa vôbec oplatí kupovať tú drahšiu.



Foto: Shutterstock

O soli sa vždy hovorilo, že je nad zlato a pri varení to naozaj platí. Kým desaťročia sme si mohli v obchodoch vyberať len z jedného druhu, teda kamennej soli a potom k nej pribudla morská soľ, teraz nájdete v regáloch aj ružovú himalájsku, bledomodrú perzskú, čiernu lávovú alebo soľný kvet, Fleur de Sel. Stoja podstatne viac ako klasická soľ, no znamená to, že sú aj zdravšie, či chutnejšie? A aký je medzi nimi rozdiel?

Kamenná verzus morská soľ

Základný rozdiel medzi klasickou kamennou a morskou soľou je v tom, odkiaľ pochádza a v spôsobe získavania. Kedysi sa hovorilo, že podstatne drahšia morská soľ je zdravšia, ako kamenná, nie je to však pravda.

Z chemického hľadiska ide v oboch druhoch o chlorid sodný. Keďže aj kamenná soľ bola kedysi morskou soľou, obsah prírodného jódu v oboch druhoch je približne rovnaký, preto sa nedá povedať, že by bola menej hodnotná ako morská soľ.



Foto: Shutterstock

Ak ste videli v obchodoch Fleur de Sel, teda soľný kvet, ktorý je niekoľkonásobne drahší, ako bežná morská soľ, ide tiež chlorid sodný. Je to však len vrchná vrstvička soli, ktorá vzniká na soľných poliach a keďže jej je podstatne menej ako bežnej soli, je aj oveľa drahšia. Lepšie zdravotné účinky však nemá.

A ak by ste sa niekedy stretli s „biosoľou“, je to len marketingový ťah, nič také neexistuje. Bio môžu byť len ochutené, napríklad bylinkové soli, ak sa na dochutenie používajú bylinky v biokvalite.

Himalájska, perzská a lávová soľ

Jedna je bledulinko ružová, iná nežne modrá, ďalšia čierna. Himalájska soľ naozaj pochádza z blízkosti Himalájí a ružové sfarbenie spôsobuje oxid železitý, alebo ľudovo povedané, je v nej aj železo.

Perzská modrá soľ neobsahuje žiadne ďalšie minerály, má len inú kryštálovú štruktúru v dôsledku tektonických procesov, vďaka čomu sa javí ako modrá bez toho, aby bola skutočne modrá. Nie je to nič iné ako chlorid sodný, ktorý láme svetlo trochu inak.



Foto: Shutterstock

Rovnako je to aj s čiernou, „lávovou“ soľou. Tu tiež nejde o nič iné ako chlorid sodný s prirodzenou prísadou najjemnejšej vulkanickej horniny. Chutí trošku po síre, v jedle to však necítiť.

Ak by sme hovorili o pozitívnych účinkoch týchto solí na zdravie – nie sú v porovnaní s bežnou soľou nijaké. Obsah minerálov je v nich navyše taký nízky, že telu nijako neprospievajú.

Zdravšie alebo aspoň chutnejšie?

Takže rozdiel medzi soľami v regáloch je síce vo vzhľade a v cene, ale zo zdravotného hľadiska nie je nijaký. Ak by ste chceli urobiť niečo pre svoje zdravie, tak jedine v tom, že soli budete jesť menej. Odporúčaná denná dávka je 5 g, je to jedna lyžička, ale v tom je zahrnutá aj soľ v potravinách.

A čo sa týka chuti? Chuť je samozrejme veľmi individuálna záležitosť, niekto vám bude tvrdiť, že tá, či oná soľ chutí lepšie než klasická. Keď však odborníci v Nemecku testovali rôzne soli, nijaké chuťové rozdiely nenašli. Konkrétne pri slepom teste nevedeli jednotlivé druhy rozoznať. Jediná soľ, ktorá sa chuťovo trochu odlišovala, bola Fleur de Sel.



Foto: Shutterstock

Samozrejme, nikoho nemožno odhovárať od kúpy drahších solí, ak to však robí s tým, že si kupuje zdravšiu alebo chutnejšiu soľ, sú to zbytočne vyhodené peniaze. Navyše, keďže sa stále hovorí o udržateľnosti, platí to aj pri soli. Aj tu sa odporúča dodržiavať regionálnosť, teda kupovať soľ, ktorá bola vyťažená čo najbližšie a nie dovezená z druhého konca sveta.



ANKETA: Kupujete vždy tú najlacnejšiu soľ?

65,6%



34,4%







Diskusia k článku

22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Zaujímavý článok - dobre som sa poučila. Dakujem.
chemik
Plně podepisuji celý článek bez chyby z pohledu chemika. Rozdíl mezi solemi je hlavně v sypné hmotnosti, takže silněji solí mletá sůl kamenná a méně sůl vakuová solivarská ve formě drobných kuliček. Vodu na vaření solím obyčejnou levnější solí kamennou, jídla rakouskou vakuovou solí ze Salzburgu, kterou se lépe přidává reprodukovatelné množství. V solničce na stole se neslepuje, protože dokonalé kuličky se dotýkají bodově.






 



TOPlist