Pečie celé Slovensko:
Súťažiaci budú bojovať so zmrzlinovými kornútikmi. S našimi tipmi vám to doma pôjde bez problémov

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Bude to veselé, hravé a farebné, tak aby všetkým deťom chutilo! V dnešnej epizóde sladkej šou sa budú robiť veže z lievancov, šmolková zmrzlina v kornútiku a 3D scény zo sušienok.



Janka stavila na zelené lievance.
Foto: STVR


Lievancová veža, ktorá niečo vydrží

Dnešné ôsme kolo televíznej šou Pečie celé Slovensko bude celé venované deťom. Odštartuje ho osobná výzva v podobe lievancovej veže, ktorá má mať minimálne desať centimetrov.

"Budem rada, keď uvidím klasické kysnuté liate cesto pripravené s droždím, ale poteším sa aj rýchlejším variantom s kypriacim práškom," hovorí porotkyňa Jožka Zaukolcová.

Urobiť lievance sa môže na prvý pohľad zdať jednoduché. Pri lievancovej veži, ktorú majú súťažiaci pripraviť za hodinu a pol, je dôležitá stabilita, správny výber krému, ktorý nemá vytekať po stranách, štruktúra cesta lievancov a celková dekorácia. Samozrejme, nesmie chýbať hravosť a kreativita.

Cesto na lievance je naozaj variabilné, na Vareche máme recepty na cesto s jogurtom, tvarohom či s ovsenými vločkami. A to už ani nehovoríme o tom, s čím všetkým sa lievance môžu podávať. Ovocie, šľahačka, kyslá smotana, čokoláda, džem... Už viete, s čím budú tie vaše?



Zmrzlinové šmolkovanie

Dvojitá technická výzva sa spočiatku bude zdať nad sily súťažiacich. Pripravovať budú totiž domáce zmrzlinové kornútiky a k tomu aj ikonickú, deťmi milovanú šmolkovú zmrzlinu.



Tonkina radosť z kornútikov.
Foto: STVR


Práve pečenie kornútikov však finalistov riadne potrápi. Zdanlivo jednoduchý recept v sebe ukrýva hneď niekoľko chytákov. Pokusov budú mať viac, na pečenie kornútikov musia nájsť ten správny grif.

"Základom je krehké maslové cesto a správne rozohriaty kornútkovač, dôležité je tiež rolovanie," vysvetľuje Jožka Zaukolcová. Nedokonalosti sú podľa porotkýň dovolené, veď kornútiky sú domáce, nie zo stroja.



Foto: Shutterstock

Ako vznikol kornútik? Náhodou!

Kornútik na zmrzlinu vznikol náhodou počas jedného z letných dní v roku 1904 na svetovej výstave v St. Louis v USA. Príbeh sa odohral v stánku so zmrzlinou, kde mal predajca Ernest A. Hamwi nečakaný problém – jeho zmrzlina sa stala taká populárna, že sa mu minuli poháriky, v ktorých ju podával.
Riešenie mu ponúkol Mahmoud z vedľajšieho stánku, ktorý predával tenké a chrumkavé oblátky. Stočil ich do kužeľa a vynález bol na svete.

Na našej stránke nájdete niekoľko receptov na prípravu kornútikov. A nepotrebujete k tomu žiadne špeciálne zariadenie ani extra zručnosti - stačí vám silikónová podložka či obyčajné tortové oblátky.


A koho omrzia kornútiky, môže si doma urobiť jedlé misky na zmrzlinu. Podľa nášho videa to bude naozaj hračka.



Aj šmolková zmrzlina môže byť pre súťažiacich kameňom úrazu. "Má byť hladká, krémová, neobsahovať žiadne kryštáliky a na vrchu posypaná čučoriedkami,” hovorí porotkyňa Petra Tóthová.

Aj vás táto, medzi deťmi veľmi populárna zmrzlina odrádza kvôli svojmu umelému modrému sfarbeniu? Doprajte im ju radšej v renomovaných zmrzlinárňach, kde jej sfarbenie dosahujú pomocou prírodného farbiva z morskej riasy spirulina, ktoré nespôsobuje alergie ani hyperaktivitu. Nájdu sa aj prevádzky, v ktorých vanilkovej zmrzline dodávajú pre deti tak lákavú farbu obyčajnými čučoriedkami...

Návrat do detstva

V kreatívnej výzve majú súťažiaci za štyri hodiny upiecť svoje vysnívané povolanie v podobe sušienkovej diorámy. Ak netušíte o čom je reč, tak dioráma je scéna s obrazom alebo obrazmi a ďalšími prvkami, ktoré majú navodiť dojem reálneho priestoru. Na zadnej stene býva namaľované pozadie a pred ním sú plastické 3D modely.

Obraz majú finalisti vyskladať z dvoch druhov sušienok, pričom jeden druh musí byť naplnený. "Pri sušienkach je dôležitá konzistencia. Ak cesto prepracujete, bude tvrdé a suché. Plnka má držať sušienky pokope, nemá vytekať a zároveň nemá byť tuhá,” vymenúva porotkyňa Petra Tóthová.



Kam sa vráti Pali vo svojich spomienkach na detstvo?
Foto: STVR


Pri príprave lineckého cesta na sušienky je dôležité nielen odhadnúť čas miesenia, aby sa cesto neprepracovalo, ale tiež správne chladenie. Kým väčšina z nás chladí cesto v tvare bochníka, porotkyne upozorňujú, že tento postup je nesprávny. Podľa ich rád sa cesto rýchlejšie vychladí a lepšie vyvaľká, ak ho do chladničky odložíte zabalené v potravinárskej fólii v tvare placky.

Aj keď príprava samotných sušienok nezvykne byť nijako zvlášť náročná, niekedy pečenie nejde tak, ako si predstavujeme. Niektoré veci sa dajú napraviť, ale ešte lepšie je vyhnúť sa im. Toto je pár našich tipov, ktoré využijete pri pečení sušienok či drobného pečiva.





ANKETA: Milujú vaše deti či vnúčatá šmolkovú zmrzlinu?

0,0%



100,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist