Ostrý je lepší:
Tri spôsoby, ako doma nabrúsiť kuchynský nôž

Jana Klimanová, 24. marca 2023     7 minút čítania

Ostrý nôž je v kuchyni základ a aj keď sa to nezdá, je bezpečnejší, než ten tupý. Poradíme vám, ako svoje zanedbané nože dostanete do kondície.



Foto: Shutterstock

Odhliadnuc od toho, že krájanie tupým nožom je otravné, tupý nôž, namiesto toho, aby krájal, skĺzne po surovine a môže vás nepekne porezať. Ostrý nôž je bezpečnejší.

Brúsenie nie je to isté ako ostrenie noža. Brúsenie udržiava ostrie v dokonalom stave - zarovnáva mikroskopické zúbky a trhlinky v čepeli, ale, čo je podstatné, neodstraňuje z čepele oceľ. Preto ho môžete vykonávať aj po každom použití noža.

Ostrenie je, na rozdiel od brúsenia, väčším zásahom do čepele, z ktorej odoberá oceľ a vytvára nový okraj. Ostriť nože sa odporúča najviac dvakrát do roka. Teda v prípade, že budete svoje nože pravidelne brúsiť. Ako?

Ak vynecháme štrbinovú a elektrickú brúsku, ktoré voči nožom nie sú celkom šetrné, je niekoľko spôsobov brúsenia nožov - od tých, čo používali ešte naši dedovia až po alternatívne brúsenie, napríklad o hrnček.

1. Brúsenie ocieľkou



Foto: Shutterstock

Brúsenie s keramickou alebo diamantovou ocieľkou vyžaduje trochu cviku. Zásadou je, aby ste udržali sklon ocieľky a noža v 15 až 20-stupňovom uhle. Ocieľku pridržte opretú hrotom o pevný, suchý povrch. Tí skúsenejší zvládnu nabrúsiť nôž aj tak, že ocieľku nemajú opretú o stôl, ale držia ju vo vzduchu.

Čepeľ noža v jej hornej časti pri rukoväti oprite o vrchnú časť ocieľky. Jemným tlakom ťahajte nôž až na koniec ocieľky tak, aby ste brúsili celú dĺžku ostria a skončili pri jeho špičke. Tento ťah zopakujte asi desaťkrát, po obidvoch stranách. Ak držíte ocieľku v ruke, čepeľ noža ťahajte striedavo zvrchu a zospodu ocieľky. Video vám názorne ukáže, ako na to a tiež prezradí, prečo je na konci ocieľky magnet.



Zdroj: Youtube/Ladislav Zelenka





ANKETA: Brúsite svoje nože pravidelne?

70,0%



30,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist