Ostrý je lepší:
Tri spôsoby, ako doma nabrúsiť kuchynský nôž

Jana Klimanová, 24. marca 2023     7 minút čítania

Ostrý nôž je v kuchyni základ a aj keď sa to nezdá, je bezpečnejší, než ten tupý. Poradíme vám, ako svoje zanedbané nože dostanete do kondície.

2. Pomocou brúsneho kameňa



Foto: Shutterstock

Brúsenie pomocou kameňov má isté pravidlá, ale zvládne ho aj zručnejší začiatočník. Brúsne kamene dostanete kúpiť v rôznych veľkostiach a zrnitosti, prírodné aj syntetické. Keramický kameň je o niečo tvrdší, a preto brúsi nože rýchlejšie, zároveň má dlhšiu životnosť. Syntetické kamene s dvoma stranami - hrubšou a jemnejšou - sú vhodnejšie, než prírodné, pretože ich povrch je rovnomerný.

Kameň treba pred brúsením ponoriť do vody, ktorá chráni jeho póry pred zanesením kovovými čiastočkami a bráni zahrievaniu noža - syntetický a prírodný brúsny kameň potrebuje 10-15 minút, keramickému stačí 5 minút.

Kameň po vybratí z vody položte na nešmykľavú podložku hrubou stranou nahor. Pri brúsení držte nôž v 15 až 20-stupňovom uhle. V jednej ruke držte rukoväť noža, prstami druhej ruky si pridržiavajte jeho čepeľ. Čepeľou noža plynulo prechádzajte po kameni, pričom nôž posúvajte od rukoväte k jeho špičke. Nabrúste obidve strany rovnakým počtom ťahov.

Brúsenie dolaďte na jemnejšej strane kameňa. Ak kameň vyschol, môžete ho počas brúsenia rozprašovačom opäť navlhčiť. Nôž nakoniec opláchnite vo vlažnej vode a osušte utierkou.

Obávate sa, že nôž nedržíte v správnom uhle? Pomôže vám brúska so sliderom, ktorý má prednastavený uhol. Pomôckou je aj fixka, ktorou si označíte vrchol ostria a pri brúsení budete vedieť, ktorú časť čepele ste vynechali.



Zdroj: Youtube/Jenda z lesa





ANKETA: Brúsite svoje nože pravidelne?

70,0%



30,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist