Fedor Malík:
Orešianska krkovička

Fedor Malík, 8. februára 2022     2 minúty čítania

Na STU v Bratislave sme končili štúdium chemického inžinierstva v roku šesťdesiatom siedmom. Potom k nám zavítali Sovieti a my sme sklopili nosy.



Polovica mojich spolužiakov sa rozutekala po svete, ostatní sa rozpŕchli kdekade. Jožko, rodák z Hečkovho kraja, začal pracovať v leopoldovskom liehovare a svoju kariéru ukončil v smolenickom Chemolaku. Bol to fajn chlapík, rovný, vtipný a navyše aj dobrý futbalista.

Keď som chodil do Skalice k svokrovcom, občas som sa uňho zastavil. Jeho moravská manželka Libuše bola vzhľadná a prívetivá žena. Deti nemali, a tak sa naplno venovali svojmu domácemu hospodárstvu. Bývali v staršom domčeku s dlhou záhradou, ťahajúcou sa až hore k malokarpatskej bučine. Za domom bačoval vinič. Modrá frankovka, tamojší portugal a jedna pergola voňajúcej samorodákovej Izabely.

Jožko to všetko spracovával spolu, víno pred Vianocami stáčal a na fašiangy už popíjal so susedmi a s kamarátmi. Vždy ich tam bola kopa, kopisko. Akoby aj nie. Domáci chovali ročne aj dve–tri svinky, a tak aj pohostenie bolo lákavé. A navyše, Libuše bola aj skvelá kuchárka.

Od Častej až po Suchú nad Parnou bola jej krkovička na červenom víne považovaná za super malokarpatskú špecialitu. Pripravovala sa takto: napred sa kusisko mäsa osolilo a opieklo na masti. Potom sa naň uložili veľké kusy cibule, bobkový list, celé čierne korenie. To všetko sa zalialo zmesou červeného vína a vody. Po hodinke varu bolo mäso mäkké. Vývar sa zahustil kyslou smotanou, horčicou, paradajkovým pretlakom. V hrnci to potom ešte bublalo slabú polhodinku. Omáčka sa dochutila a ku krkovičke sa podávali pečené zemiaky.

Všetci mľaskali a Libuške navyše svietili aj jej modré oči. Tí znalí, o Jožkovi ani nevraviac, to už zmerkovali. Litrová füredovka s orešanskou zmeskou bola po varení prázdná. Trochu vína sa spárilo s roštenkou, nuž a ostatné dopila pri varení domáca pani...



Diskusia k článku

chemik
Ptám se jen pro jistotu. V celém článku od nápisu až téměř do konce se mluví o krkovičce na červeném víně. Jen poslední věta zmiňuje, že se víno spářilo s roštěnkou, což je obvyklejší kombinace než s tučnou vepřovou krkovičkou.
marienka44
V článku sa píše, že na opečenú krkovičku /obrovské masisko) sa položila cibuľa, bob. list a korenie. V ďalšej vete sa píše, že sa to zalialo vínom a vodou a všetko bublalo ... Takťe cibuľa už nebola položená, ale plávala v hrnci.
Takže maso sa nepieklo, ale varilo 1 hodinu. Takto to máme rozumieť???
chemik
Doporučuji se tím dále nezabývat, protože to přeci nebyl recept, ale článek o vzpomínce z fašiangu






 



TOPlist