Odnaučte sa to:
Ak nechcete pokaziť jedlo, či nebodaj riskovať zdravie, toto s varechou nikdy nerobte

Jana Klimanová, včera 06:00     5 minút čítania

Nesprávne používanie drevených varešiek môže viesť nielen k ich poškodeniu, ale aj k zdravotným problémom a znehodnoteniu pokrmu. Čo robíme zle?



Foto: Shutterstock

Drevené varešky sú praktické, ekologické, odolné a šetrné k povrchom hrncov či panvíc. Aj keď sú v kuchyni skvelým pomocníkom, ich nesprávnym používaním si môžeme aj poriadne zavariť.

Jednou z nerestí, ktorej sa dopúšťame je to, že nechávame počas varenia varechu v hrnci. Ako sa vraví, zvyk je železná košeľa, ale mnohí si neuvedomujú, že tento nám môže privodiť nemalé problémy.

Vareškový vývar

Drevo je porézny materiál, čo znamená, že do neho ľahko vniká vlhkosť, tuk a zvyšky potravín. Ak necháte drevenú varechu ponorenú v hrnci plnom jedla, vytvárate ideálne podmienky pre množenie baktérií a plesní.

Okrem toho, počas varenia jedla drevená vareška absorbuje pachy a chute pripravovaných jedál a drevo môže po čase začať aj zapáchať. To všetko ovplyvní aj chuť ďalších pripravovaných jedál. Ak necháte varešku v silne aromatickom jedle s cesnakom, cibuľou alebo dajme-tomu karí, tieto chute môžu ostať vo vareche a prenášať sa do ďalších jedál.

Drevené varechy nie sú stavané na nepretržité pôsobenie tepla a vlhkosti. Ak ich necháte v hrnci s horúcim jedlom, nasiaknu tekutinou – čo vedie k napučaniu, prasklinám a deformáciám varechy.

Zmení sa aj ich povrch – drevo môže začať byť drsné a rýchlejšie sa opotrebuje, skracuje sa jeho životnosť. Poškodené varechy môžu navyše do jedla uvoľňovať drobné triesky.

Hoci sú drevené varechy univerzálne a môžu sa použiť na varenie aj pečenie, ideálne je vyberať si svoje favoritky, s ktorými budete pripravovať len istý druh pokrmov. Teda používať inú varechu na prípravu sladkých dobrôt, inú pri varení hlavných jedál naslano, polievok či omáčok.



Foto: Shutterstock

Ani porotkyni Pečie celé Slovensko sa to nepáči
Aj známa cukrárka Jožka Zaukolcová je veľmi citlivá na varešky v pokrme počas varenia. "Drevená kuchárska pomôcka ovplyvňuje chuť a zanecháva v džeme alebo plnke nežiaduce drevité tóny,” zdôraznila porotkyňa šou Pečie celé Slovensko, keď v poslednej sérii súťažiaci zabúdali pri príprave džemu a náplní drevené varechy v hrncoch.



Ako drevené varešky udržovať v čistote

Aby vám drevená varecha dlho slúžila a bola hygienická, dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá:

- Nenechávajte ju v hrnci: Po každom použití ju vyberte a položte na čistú plochu, na tanier alebo keramickú podložku. Investujte do stojanu na varechy, ktorý udrží nástroje mimo horúcich povrchov a jedla.

- Pravidelne ju čistite: Umývajte ju ručne teplou vodou a jemným saponátom. Nikdy ju nedávajte do umývačky riadu!



Foto: Shutterstock

- Dobre ju osušte: Po umytí varešku ihneď osušte utierkou a nechajte ju voľne uschnúť na vzduchu.

- Pravidelné olejovanie: Aby si drevená varecha zachovala svoju hladkosť a nepraskala, natrite ju raz za čas jedlým minerálnym alebo kokosovým olejom.

- Vymeňte ju, ak je poškodená: Ak si všimnete hlboké praskliny, zatuchnutý zápach alebo nadmerné opotrebenie, rozlúčte sa s ňou.

Chcete mať varešky ako nové? Prečítajte si, ako sa treba o ne starať:


Zvoľte alternatívu

Alternatívou k dreveným varechám sú silikónové. Sú tepelne odolné, neabsorbujú pachy ani vlhkosť, dajú sa umývať v umývačke riadu a určite nepoškriabu hrnce, panvice ani pekáče.



Foto: Shutterstock

Lacnejšou možnosťou sú plastové varechy, ktoré nepoškriabu panvice ani hrnce, nie sú však odolné voči vyšším teplotám, a nie sú veľmi trvanlivé.

Nerezové lyžice sú odolné, jednoducho sa čistia, môžu ísť aj do umývačky, neabsorbujú pachy, chute ani farby, môžu však poškriabať citlivé povrchy nepriľnavých panvíc a hrncov.



ANKETA: Vyberáte počas varenia varechu z hrnca, ak ju práve nepoužívate?

94,4%



5,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist