Budú ako nové:
Ako sa starať o drevené varešky. Čo im prospieva a čo škodí?

Veronika Lucáková, 19. júna 2024     4 minúty čítania

Drevo je citlivý porézny materiál, v ktorom sa môžu hromadiť baktérie, preto kuchynské varešky treba neustále udržiavať v čistote. Viete ako?



Foto: Shutterstock

Drevené varešky sú neoddeliteľnou súčasťou našej kuchynskej výbavy. Sú ekologické, jemné k nádobám a dodávajú rustikálny šarm každej kuchyni. Napriek tomu, že sú odolné a trvanlivé, vyžadujú si správnu starostlivosť, aby sa v nich nerozmnožovali baktérie, plesne a boli dlhodobo použiteľné.

Prečo je dôležité varešky čistiť

Drevené varešky, ako každé kuchynské náčinie, prichádzajú do kontaktu s potravinami a aj s baktériami. Na rozdiel od plastových alebo kovových nástrojov, drevo je porézne, čo znamená, že môže absorbovať vlhkosť a pachy. Ak sa drevené varešky nečistia správne, môžu sa stať úrodnou pôdou pre baktérie a plesne, čo môže ohroziť vaše zdravie.

Existuje niekoľko spôsobov, ako správne čistiť drevené varešky. Tu sú najefektívnejšie metódy.

Klasický saponát a voda

Potrebujete len teplú vodu, jemný čistiaci prostriedok a jemnú špongiu alebo handričku. Po použití varešku ihneď opláchnite teplou vodou. Naneste jemný čistiaci prostriedok na špongiu alebo handričku. Varešku jemne umyte, odstráňte všetky zvyšky jedla a dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. Osušte čistou utierkou a nechajte úplne vyschnúť na vzduchu.



Foto: Shutterstock

Čistenie octom

Potrebujete biely ocot, vodu a misku. V miske zmiešajte rovnaké objemy bieleho octu a vody. Do roztoku ponorte drevené varešky na 5-10 minút. Vyberte a opláchnite teplou vodou. Osušte čistou utierkou a následne varešky nechajte vyschnúť na vzduchu.

Čistenie sódou bikarbónou

Potrebujete sódu bikarbónu, vodu a jemnú špongiu. Vytvorte pastu zmiešaním sódy bikarbóny s malým množstvom vody. Pastu naneste na varešku a jemne ju vmasírujte špongiou. Nechajte pôsobiť 5 minút. Opláchnite teplou vodou, osušte čistou utierkou a nechajte vyschnúť.

Sila horúcej vody
Vyskúšajte aj celkom jednoduchú a účinnú metódu čistenia varešiek ich povarením vo vode. Tento proces pomáha odstrániť zvyšky jedla, baktérie a nepríjemné pachy, ktoré sa môžu na drevenom náčiní nahromadiť. Vysoká teplota je účinná na zničenie choroboplodných zárodkov.

Pozrite si video, ako na to:



Ako často varešky čistiť ?

Drevené varešky by ste mali, samozrejme, umývať po každom použití. Zabránite tak zápachu, hromadeniu zvyškov jedla a baktérií. Dôkladnú dezinfekciu octom alebo čistenie sódou bikarbónou by ste mali vykonať raz mesačne, alebo častejšie, ak sú varešky často používané.

Olejovanie na ochranu

Aby ste drevo ochránili pred vysychaním a praskaním, je dobré z času na čas drevené varešky naolejovať. Potrebujete na to minerálny olej alebo olej na drevo (potravinársky bezpečný). Naneste malé množstvo oleja na handričku a vmasírujte olej do dreva. Nechajte absorbovať a prebytočný olej utrite čistou handričkou.

Olejovanie je vhodné vykonávať každých pár mesiacov alebo vždy, keď si všimnete, že drevo začína vysychať alebo praskať.

Stop umývačke

Drevené kuchynské náčinie nikdy nedávajte do umývačky riadu. Keďže drevo je porézne a nasáva vlhkosť, do jeho pórov sa ľahko dostanú nečistoty z ostatného riadu, ale tiež chemikálie z tabliet na umývanie.

Dlhodobé pôsobenie množstva vody počas umývacieho cyklu drevo poškodzuje a to môže začať popraskať. A každá prasklina znamená zvýšenú pravdepodobnosť, že sa v nej budú zbierať zvyšky pokrmov a množiť baktérie.



ANKETA: Ošetrujete drevené varešky olejom?

8,1%



91,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist