Odkukajte to od moderátorky:
Video Mirky Kalisovej vyrieši raz a navždy váš problém s pletením vianočky

Jana Klimanová, 22. decembra 2022     6 minút čítania

Upliesť vianočku veru nie je jednoduché. Ak s ňou stále bojujete, priučte sa, ako na to. Podľa názorného videa Mirky Kalisovej, ktorá je kreatívna nielen v televízii, aj v kuchyni, sa vám to konečne podarí.



Foto: Shutterstock

Na rozdiel od gazdiniek, ktoré v minulosti museli podľa zvykov pripravovať vianočku v bielej zástere a šatke, nesmeli rozprávať a skákali do výšky, aby cesto pekne vykyslo, Miriam pri pletení vianočky neskáče, naopak, krok po kroku názorne ukazuje, ako na jej zapletanie.

Prvý kúsok hospodárovi


Viete, že vianočka, jeden zo symbolov Vianoc, sa piekla už v 16. storočí? Zo začiatku mohli vianočku, ktorá symbolizovala Ježiška v perinke, piecť len cechoví majstri - pekári. Od 18. storočia sa začala piecť aj v domácnostiach, v tom čase sa jej hovorilo aj pletenica alebo štedrovečernica. Vianočky sa piekli v rôznych veľkostiach. Na Štedrý večer sa najväčšia vianočka rozkrájala pre všetkých členov rodiny. Prvý kúsok dostal hospodár, aby mal silu a dobrú úrodu. Do vianočky sa zapekala aj minca a toho, kto ju našiel, čakalo zdravie a bohatstvo po celý nasledujúci rok. No ak sa vianočka potrhala alebo nebodaj pripálila, bolo to zlé znamenie.

Vianočka a dávala aj koledníkom. Biele pečivo, v ktorom sa nešetrilo tukom, kvalitnou múkou, hrozienkami a orechmi, bolo v chudobných častiach Slovenska skutočne veľkým darom. V niektorých oblastiach sa vianočka počas Štedrého večera rozdávala aj dobytku, aby bol zdravý a neškodili mu zlé sily.



Foto: Archív Miriam Kalisovej

Základom sú prekrížené ruky


Vianočka sa piekla z deviatich prameňov, pretože deviatka bola považovaná za šťastné číslo. Každý prameň mal symbolický význam. Spodné predstavovali zem, slnko, vodu a vzduch. Prostredné rozum, vôľu a cit a vrchné lásku a poznanie.

Miriam Kalisová pletie vianočku zo šiestich prameňov. „Vyskúšala som si to predtým nanečisto na zrolovaných servítkach. Princíp je začať s prekríženými rukami. Držím palce, a keď ju budete mať upečenú, odložte si zopár kúskov na francúzsky toast, “ odkazuje moderátorka svojim fanúšikom na instagramovom profile, na ktorom inšpiruje až 85-tisíc sledovateľov.





ANKETA: Robí vám zapletanie vianočky problémy?

75,8%



24,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist