Foto: Shutterstock
Aby boli medovníky na vianočnom stole nielen chutné, ale aj mäkké, potrebujú čas. Preto ich treba piecť v dostatočnom predstihu, pokojne aj 3-4 týždne pred Vianocami. Ak sú aj napriek tomu stále tvrdé, zozbierali sme zopár tipov, ktoré by ste mohli pre ich záchranu vyskúšať.
1. Preložte ich do vlhkého prostredia
Medovníky dajte do chladnej a vlhkej miestnosti, suché prostredie im neprospieva, pretože sa z nich odparuje vlhkosť a tak strácajú na vláčnosti.
Tip z Varechy: Varecháčka @janara dáva medovníčky na balkón: "Vložím ich do mikroténových sáčkov asi po 15 kusoch, poukladám do papierovej krabice a dám ich na balkón. Je jedno, či je +5 °C alebo -10 °C, proste sú na balkóne. Vždy, keď ich chceme konzumovať alebo príde návšteva, vyložím ich na tanier a do pol hodiny sú ako práve upečené, mäkké. Takto vydržia na balkóne aj 2 - 3 mesiace," píše v diskusii o medovníkoch na Varecha.sk.
2. Jabĺčko ako záchranca
Do krabice k medovníkom vložte jabĺčko prekrojené na polovice, pridajte ho k jednotlivým vrstvám pečiva oddelenými papierom na pečenie. Jablko nekrájajte na plátky, ani ho nezahrabte medzi medovníčky, pretože by sa rozmočili.Jablko zabezpečí vlhkosť v bezprostrednom okolí medovníkov, následkom čoho zmäknú. Nezabudnite však, že jablko treba každý druhý-tretí deň vymieňať.
Foto: Shutterstock
3. Pomôže aj chlieb
Tvrdé medovníky rozdeľte do niekoľkých dóz a do každej vložte krajec chleba. Počas noci chlieb stvrdne na “hrianku” a medovníčky pekne nasajú vlhkosť a zmäknú.4. Do vlhkej rúry
Obmäkčiť medovníčky môžete aj v rúre. Položte ich na rošt, na spodok rúry dajte pekáč s vriacou vodou. Rúru zatvorte a nechajte vodu odparovať asi desať minút. Potom medovníky vyberte, nechajte uschnúť a vložte ich do plechovej dózy.Do rúry môžete miesto pekáča vložiť aj hrnček s vodou a predhriať ju na 120 °C. Potom vložte plech s medovníčkami a nechajte asi 20 minút navlhnúť.
Foto: Shutterstock
5. Nevyschnú vďaka rumu
Tip z Varechy: So zaujímavým tipom sa na našom portáli podelila @irenaw: "Tiež som bola v klube tvrdých medovníčkov. Dlhé roky si celá rodina zo mňa uťahovala a niektorí neprestali dodnes. Každý rok som ich tvrdohlavo piekla a každý rok boli ako sladké kamienky. Nechcela som sa vzdať, lebo medovníky mám najradšej a tiež som skúšala všetky recepty, kde bolo napísané, že sú ihneď mäkké. Aj tak neboli. Až keď som dostala presný návod, aké hrubé, aké veľké, ako dlho a na koľko stupňov sa majú piecť, zrazu začali byť mäkké a odvtedy sú také podľa každého receptu. Nezostanú však rovnako mäkké celý čas, postupne vysychajú a mierne stvrdnú (nikdy nie tak, ako predtým). Dávam ich do veľkého skleneného pohára so štamperlíkom rumu a tak sú v komore. Voňajú a nevyschnú. "Čo sa mohlo pokaziť
Dobrý recept na mäkké medovníky je základ, preto ak raz natrafíte na ten správny recept, dobre si ho opatrujte. Na konečný výsledok má vplyv aj výber kvalitných surovín, dĺžka pečenia a, samozrejme, spomínané skladovanie.Najdôležitejšou surovinou pri výrobe medovníkov je med, ktorý im dodáva nielen chuť, ale aj vlhkosť a mäkkosť. Musí byť však pravý, najlepšie od včelára. Nepoužívajte medy na pečenie alebo napríklad púpavový med, nekupujte ani lacné a akciové medy.
Foto: Shutterstock
Najčastejšou chybou pri príprave medovníkov je, že sa vysušia pri dlhom pečení. Mali by sa piecť krátko - stačí 6-7 minút na 180 °C, samozrejme to závisí od ich hrúbky aj od rúry.
Nikdy nedávajte na plech veľké tvary s malými, neupiekli by sa naraz. Kým sa väčšie upečú, malé už budú prepečené.
Diskusia k článku