Varenie

MEDOVNIKY

smajliqa - fotkasmajliqa, 21. novembra 2012

ja tomu uz fakt nerozumiem!!!!
existuje naozaj nieco take, ako fakt MAKKE MEDOVNIKY???
tvrde dokazem urobit po kazdy raz,,, to mi verte!!!! to mi problem nerobi...
ale asi to uz naozaj vzdam,, nie som typ, co sa vzdava, ale co sa tyka medovnickov, tak neviem,,, asi zostanem pri tortach...

mate nejaky fakt osvedceny recept kde budu medovnicky naozaj makke??????
pisete to tu vsetky pri kazdom recepte, ale mohla by som vymenovat kazdy jeden ktory som skusila ze boli tvrde a nezmekli ani po case...
alebo kde robim chybu?

raz som robila taky experiment,,, napiekla som medovnicky 3 tyzdne pred vianocami, niekto by povedal, ze je to akurat, niekto ze neskoro...
ja som ich nechala az do Velkej noci v skrini!!!!!!!
lebo proste si chcem dokazat, ze jedneho dna fakt zmaknu ale NIC!!!!!!!!!!!!!

@zareaguj


Diskusia k téme

zuzik01
a ja zase hladam recept na tvrde medovnicky, lebo sa chystam opat urobit medovnikovu chalupku a minuly rok boli plate makke a zle sa mi s nimi robilo...
ono to ale asi zavisi aj od toho, aku mate vlhkost v byte... u mna na Cypre, kedze byvam pri mori je vlhkost vysoka, takze ma asi nic nezachrani...
tothka
@smajliqa tak to ťa ľutujem,ale trpezlivá si, to sa ti fakt nedá uprieť. Ja pečiem roky rokúce medovníčky podľa jediného receptu, ktorý som dala aj sem na Varechu a medovníčky sú ihned mäkké a takými aj zostávajú pokým sa nezjedia. Musíš dať pozor pri pečení a veľmi ich nevysušiť, a množstvo medu v recepte dodržať, to by tiež mohlo mať vplyv na ich kvalitu.
smajliqa
@tothka
vies co??, ak ich peces roky rokuce a su makke od zaciatku a nestvrdnu, rozhodla som sa, ze tento vikend ich upeciem podla Teba,,,, normalne ano, skusim podla Teba a dam Vam vediet, ako som dopadla... ale toto bude uz asi ozaj naposledy, co to skusam!!!!
irenaw
@smajliqa tiež som bola v klube tvrdých medovníčkov. dlhé roky si celá rodina zo mňa uťahovala a niektorí neprestali dodnes. každý rok som ich tvrdohlavo piekla a každý rok boli ako sladké kamienky. nechcela som sa vzdať, lebo medovníky mám najradšej a tiež som skúšala všetky recepty, kde bolo napísané, že sú ihneď mäkké. aj tak neboli. až keď som dostala presný návod, aké hrubé, aké veľké, ako dlho a na koľko stupňov, zrazu začali byť mäkké a odvtedy sú také podľa každého receptu. ale nezostanú rovnako mäkké celý čas, postupne vysychajú a mierne stvrdnú (nikdy nie tak, ako predtým). dávam ich do veľkého skleneného pohára so štamperlíkom rumu a tak sú v komore. voňajú a nevyschnú. tento rok skúšam nechať cesto odležať mesiac pred pečením, ak to bude nejaká prevratná zmena, určite dám vedieť. malé tvary-hrúbka 3 mm-teplota 170-180°C-čas 7-8 minút. veľké tvary-5 mm-170-180°C-8-10minút. držím ti veľmi palce :-)
turistka
@smajliga , mám pripravené cesto, ktoré oddychuje, včera som z neho zobrala polovicu, že vyskúšam, lebo medovníčky som nikdy nerobila, Prvý plech som dala na 9 minút, boli tvrdé, druhý plech som dala 7 minút a boli fajn a aj sú, Teda závisí to od dĺžky pečenia v rúre. Z tej druhej polovice urobím tesne pred Vianocami. Dala som ich do nádoby s dobre tesniacim vrchnákom. A na tých tvrdších sa idem učiť maľovať. To bude veselo :-) určite to bude nanič, ale hovorím si prototyp, nuž čo.
smajliqa
dakujem vam varechacky za povzbudenie :) urobili ste mi radost,,,, snad sa mi uz konecne tento rok vydaria :)
sovka62
A ešte si všimni, že do tých, ktoré sú označené ako mäkké, ide vždy tuk, čo sú podľa mňa zbytočné kalórie navyše, ale ten tuk je asi dôvodom, že sú mäkké. Prečo sú mäkké tieto, to netuším, ale naozaj sú.
gordonko
... vieš čo všetko zlé je na niečo dobré ,pochopitelne aj mne sa stalo že medovníky boli trvrdšie ,ale z mliekom boli dobré ale chcem Ti napísať o jedných našich vianocách ..... spolu s detmi sme robili medovníčky a neskoršie sme ich zdobili klasikou bielko, práškový cukor a citronová šťava a poprepichovali sme ich a ozdobili sme si nimi vianočný stromček .....bolo to skvelé , krásné , voňavé ...... len si ich neodlož do budúcého roka ako mi ....budeš mať ,,zvieratká,, mole
helca103
Ja som tiež ,,bojovala" s tvrdými medovníkami celé roky. No raz som sa niekde dočítala,že ak k tvrdým medovníkom dáme rozkrojené jablko tak o 1-2 dni zmäknú. Po upečení nechám medovníky ,,odležať" 1-2 týždne a keď viem,že ich budeme konzumovať tak pridám jablko. Mne to funguje a keďže ich skladujem v sklenenom 3l pohári aj vidím kedy treba jablko vymeniť za čerstvé. Jablko dávam tak,aby sa nedotýkalo medovníkov a nemám problém pretože medovníky sú krásne mäkučké.
smajliqa
super ludia, aj sa mi ulavilo, ze nie som sama s tymto problemom :)))))
vilmuska60
Každý rok robím dva druhy : mäkké a tvrdé. Tvrdé sú z múky T650 a sú určené na výzdobu a darčeky pre rodinu - vyzdobuje ich dcéra....a mäkké sú z hladkej múky špeciál, ale pre istotu ich zavieram do krabice s rozkrojeným jabĺčkom a vydržia zabudnuté aj 2 mesiace. Tie tvrdé sa dajú tiež jesť, len si ich kolegovia musia zvesiť zo stromčeka a namáčajúc v káve si na nich pochutnávajú jedna radosť. Takže sú dve možnosti: jablko alebo káva:)
janara
..ja si myslím,že "mäkkosť" medovníkov závisí nielen od receptu..ale aj skladovania. Tie moje po upečení sú mäkučké,ale keby ostali v byte,,vysušia sa, ale zuby si nik na nich nevylomí, sú ako piškoty..preto ich dávam do mikroténových sáčkov ,porozdelujem ich cca po 15 ks - jasné,že v kžčdom sáčku sú všetky druhy , ktoré som piekla, poukladám ich do papierovej ktrabice a dán ich na balkon. *Je jedno či je +5C alebo -10C, proste sú na balkone. Vždy, ked chceme konzumovať,alebo príde návšeteva si vezmem sáčok, vyložím na tanier a do 1/2 hod. sú ako práve upečené, mäkké. Takto vydržia na balkone aj 2 - 3mesiace.
Či som dala do nich jablko, alebo chlieb..a nechala v byte, ich mäkkosť "nefungovala". Tak to sú moje skúsenosti..:)
miamia
Mne sa daria kazdorocne, su po vychladnuti makke a zostanu take kym sa nezjedia, aj par tyzdnov. :) Staci ich len "oslahnut", max tak 6-7 min., podla hrubky. Akonahle zacitis vonu, musia von, inak sa vysusia. Skladujem v papierovej krabici v chladnejsej spajzi, dokladam postupne na tanier.Drzim palce...
marienka44
Ja si myslim, ze tvrdost medovnikov ovplyvnuje aj mnozstvo medu v ceste. Med je hygroskopicky, takze medovniky s vacsim podielom medu by mali byt teoreticky makksie. Ja mam recept od majsterky sveta v peceni medovnikov-Mária Murárikova sa vola. Ked si date jej meno do Googla, najdete tam vselico zaujimave o jej osobe a tiez jej recepty. Podotykam, ze nedavala tuk do cesta, ale nasla som uz jeden recept s tukom od tejto autorky. Ja tiez nie som zastancom tuku do medovnikov. Nemozete ich dlho skladovat.
aroooo
Ja som už tvrdé medovníky tiež vešala na stromček, ale možno by aj pomohlo skúsiť pozliepať lekvárom,poliať čokoládou, možno by zmäkli,ono to bude asi tou dĺžkou pečenia-vysušenia.
hahaias
ach jaj....to som rada, že nie som sama, ja tiež pečiem len tvrdé a je jedno aký recept. Ale keď namočíš do kávy sú super, tak čo veď aj v obchode predávajú tvrdé keksy no nie???? Niektoré rady sú tu dobré a budem skúšať, a skúšať, a skúšať....
trencanka
Peciem s tukom aj bez tuku. Tie beztukove ked ich mam moc tvrde, tak po vianociach ich postruham a davam do strudle jablkovej, na ovocne knedliky ako posypku, na parene buchty. vyuzijem vsetko. Tvrdost zavisi od cesta, hrubky vyvalkania, doby pecenia a nasledneho skladovania, to je jasne. my mame sucho v byte, takze ked ich vytiahnem, su tvrde ako kamen za par hodin. Kratko pred konzumaciou pridavam krajec cerstveho chleba alebo jabliko na zmaknutie.
tothka
@aroooo Ak pozliepaš medovníky lekvárom a poleješ čokoládou určite vydržia byť mäkké a zmäknú aj tie tvrdšie. Vyskúšaj, ked budeš piecť.
Tento rok sa chystám upiecť aj medovníky z ražnej múky, tak som veľmi zvedavá ako to dopadne.
rulik
toto je môj ecept na mäkké medové perníčky:
2 KL perníkové korenie,140 g cukor krupica,2 vajcia,400 g hladkej múky,2 PL medu,1 KL sódy bicarbony,100 g tuku(hera)
Cukor utrieme spolu s 2 vacami a zmäknutou Herou,potom pridáme med a korenie,primiešame múku zmiešanú so sódou(medu nedávame viac boli by tvrdé)vypracujeme cesto a necháme 30 min v chladničke odpočinúť,vyváľame na hrubší plát a vykrajujeme ľubovolné tvary, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 8 min,mne to takto funguje...


dominika
Tak ahojte, moje medovniky su vzdy tvrde nech robim co robim. Ak ich vyberam z rury su mäkke a o chvilu stvrdnu a je. Uz som moje piekla pred tyzdnom su v krabici aj s korkou od chleba.peciem este pre seba bezlepkove, no aj tie su tvrde.Nuz ja hryzkam aj take rada, ale mrzi ma to. Rokov mam dost aby som urobila dobre medovnicky, no nejde to....Aspon ma tesi ze nie som sama...
soniatko
@smajliqa ak sa ti nedari skus moj recept podla komentov varechaciek mal velky uspech a ja sama ich peciem uz roky :o) a rada na tvrde medovnicky po par kuskoch do mikrotenoveho vrecka s rozkrojenym jablckom na par minut zaviazane polozit na radiator...