Nie je to až taká veda:
Návod krok za krokom, ako si upiecť svoj prvý chlieb

Jarmila Horváthová, 28. júna 2023     7 minút čítania

Je pre vás pečenie chleba alchýmiou, ktorú určite nemôžete zvládnuť? Presvedčíme vás o opaku. S naším podrobným postupom to zvládne aj menej skúsený hobby pekár či pekárka.



Foto: Shutterstock

Akú múku? Hocijakú

Otázka, ktorá každého určite hneď napadne, je, akú múku je na chlieb najlepšie použiť. Výber je naozaj široký, lenže kto sa v tom má vyznať... Odpoveď znie, hocijakú okrem polohrubej a hrubej.

Chlieb sa dá urobiť z bielej pšeničnej rovnako ako z celozrnnej ražnej múky. Možno na začiatok skúste použiť chlebovú múku, pšeničnú alebo ražnú, alebo kombináciu oboch. Samozrejme aj špaldová múka je vhodná.

Tak isto môžete použiť aj špeciálnu múku na kysnuté cesto, alebo múky na kváskovanie. Čím viac celozrnnej múky, alebo múky s označením T 1050 použijete, tým bude chlieb tmavší a hutnejší. Ak pridávate celozrnnú múku, treba pridať aj trošku viac vody, lebo táto viac saje tekutiny.





ANKETA: Pečiete si doma vlastný chlieb či pečivo?

67,7%



32,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist